Povodom optužbi o “nevalidnim i lihvarskim ugovorima” iznešenih u prilogu političkog magazina Mreža, 24.05.2016. godine, rukovodstvo FK Željezničar obavještava navijače, sponzore, članove i prijatelje Kluba da je u 2015. godini u svrhu održivog poslovanja Kluba zaključeno 29 pojedinačnih ugovora o pozajmici sa dvanaest fizičkih, te dva pravna lica.

Na ime ugovora o pozajmici na transakcijski račun FK Željezničar je uplaćen iznos od 502.590,04 KM. Nakon finansijske stabilizacije Kluba, te planiranih i ostvarenih prihoda u 2015. godini, shodno odredbama ugovora izvršen je povrat prethodno navedenih novčanih sredstava isključivo na transakcijski račun zajmodavaca. Ugovori o pozajmici između FK Željezničar i zajmodavaca su u većini slučajeva zaključeni po osnovu beskamatnog povrata zajma. Izuzetak predstavljaju situacije kada je zajmodavac pravno lice, te se tada moraju poštovati zakonski propisi po kojima pravna lica zajam novčanih sredstava mogu izvršiti samo uz obračun zakonski propisane kamatne stope.

U konkretnom slučaju, kompanija Megamix d.o.o. je po osnovu ugovora o pozajmici izvršila uplatu na transakcijski račun Kluba u ukupnom iznosu od 157.039,71 KM. Shodno odrebama Ugovora o pozajmici, FK Željezničar je pored prethodno navedenih novčanih sredstava izvršio i uplatu zakonski propisane kamate u iznosu od 4.434,53 KM. Kao dugogodišnji partner i sponzor Kluba, kompanija Megamix d.o.o. je nedugo zatim dana 03.02.2016. godine po osnovu Ugovora o sponzorstvu na transakcijski račun FK Željezničar uplatila iznos od 4.500,00 KM, a dokumentacija koja se nalazi u prilogu je nesporan dokaz naprijed iznesenih navoda. Obzirom da se prihod od UEFA-e koji je Klub ostvario zahvaljujući rezultatima u 2015. godini uplaćuje prvobitno na transakcijski račun Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, Savez je imao ulogu prenosioca potraživanja shodno Ugovoru o cesiji i izmirenju međusobnih potraživanja između FK Željezničar i kompanije Megamix d.o.o., te je izvršio povrat pozamljenih novčanih sredstava kompaniji Megamix d.o.o.

Iz svega naprijed navedenog jasno je da su neutemeljene tvrdnje o “nevalidnim i lihvarskim ugovorima”, te će Klub u svakom slučaju poduzeti i ostale zakonom dozvoljene aktivnosti kako bi se spriječilo nanošenje štete kroz neobjektivno i lažno informisanje javnosti, a također još jednom skrećemo pažnju da smo našim navijačima, sponzorima, članovima i prijateljima Kluba transparentno prezentovali rezultate poslovanja u 2015. godini, u više navrata, a svakako ćemo nastaviti sa ovakvom praksom i u budućnosti.