Bivši fudbaler i legenda našeg Kluba, Ilijas Pašić, preminuo je jučer u 80. godini svog života.

Ilijas Pašić je rođen 1934. u Herceg Novom. Karijeru je počeo u Romaniji sa Pala. Tamo ga je uočio trener Željezničara Branko Šalipur i od sezone 1952/1953 je član sarajevskih Plavih. Već u prvoj sezoni je postigao čak 25 golova. Igrao je za Klub punih sedam sezona. Poslije sezone 1958/1959 je napustio redove Željezničara. Do tada je odigrao ukupno 174 zvanične utakmice za Klub, pri čemu je postigao 104 gola. Po odlasku je igrao za zagrebački Dinamo, a karijeru je poslije povrede završio igrajući u Austriji i Švicarskoj.

ilijas_pasic

Bio je poznat po izuzetno snažnom udarcu i sjajnoj tehnici, ali ostaju u pamćenju onih starijih savršeni centaršutevi i lakoća sa kojom je saigračima dijelio precizne pasove. Iako krilni napadač, bio je ubojit strijelac.

Posebno je vrijedno istaći da je prvi reprezentativac Jugoslavije iz redova Željezničara, što je bio poseban uspjeh u vrijeme kada su igrači iz klubova van “velike četvorke” rijetko imali priliku nastupiti u reprezentativnom dresu. Ukupno je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao osam utakmica, a postigao je i jedan gol. Bio je i član mlade i B reprezentacije.

Po završetku karijere je radio kao trener, vodeći Rijeku i BSK iz Slavonskog Broda (danas Marsonia). Također, trenerskim poslom se bavio i u Švicarskoj.

Vrijeme i mjesto sahrane će biti naknadno objavljeno.