Fudbalski klub Željezničar je dodatnim analizama došao do isječka snimka koji jasno pokazuje linije kretanja i linije orijentira na bazi čega se sa sigurnošću može utvrditi da napadač FK Željeznicar, nije bio u nedozvoljenoj poziciji u 93. minuti utakmice u Širokom Brijegu, kao i da linija nedozvoljene pozicije koju je ponudio Komitet za suđenje NS/FS BiH nije bila osnovana.

Ovim putem želimo podići svijest da su greške sastavni dio sporta, ali da se trebaju priznati i sankcionisati. Komitet za suđenje je upravo ona instanca koja je trebala i treba djelovati nepristrasno, na bazi održivih argumenata i u interesu razvoja fudbala. To je ono što isportska javnost očekuje i jedino tako se kvalitet suđenja može podići na viši nivo.

Izgubljene bodove FK Željezničar će nadoknaditi na fudbalskom terenu u fer i korektnom nadmetanju sa sportskim rivalima, ali ostaje doza nelagode da rezultat koji je ostvaren na terenu nije i verifikovan. Zbog toga je UO FK Željezničar odlučio da sportski segment Kluba neće biti uskraćen za obećane premije, jer su naši fudbaleri uradili na terenu ono što se od njih očekivalo i sa igračem manje u polju ostvarili pobjedu koja im je sudijskim odlukama uskraćena.

Ako ovaj incident bude prekretnica da fokus fudbalskih klubova u BiH bude na održivom razvoju i ulaganju u omladinski pogon, a ne na kalkulacijama kakvo suđenje mogu očekivati, onda ćemo moći reći da smo ostvarili naš cilj.

POGLEDAJ GALERIJU