Željezničar je nastavio niz neporaženosti, ali je i zabilježen još jedan remi na domaćem terenu. To je ishod koji navijači nisu očekivali i koji nas udaljava od borbe za titulu koja se neplanirano i pomalo bojažljivo počela spominjati poslije loših rezultata konkurentskih ekipa. Ipak, u prilog nam idu rezultati timova ispod nas tako da osnovni cilj – plasman u evropska takmičenja – najvjerovatnije ne bi trebao doći u pitanje.

Utakmice XXIII kola se igraju već predstojećeg vikenda, a naš tim gostuje u Gradačcu. Domaća ekipa je jedan od glavnih kandidata za ispadanje. Nalaze se na petnaestom mjestu na tabeli i u proljetnom dijelu prvenstva igraju veoma loše. Do prošlog kola su zabilježili šest poraza i samo jedan remi. Ipak, negativan niz je prekinut neočekivanom pobjedom protiv Radnika u Ugljeviku. Smjena na čelu stručnog štaba je očito izazvala pozitivan efekat. Nedim Jusufbegović je odlučio prednost uglavnom dati igračima koji su iznijeli teret prvog dijela sezone i to je dalo rezultat. Sada ih tri boda dijele od Viteza i nema sumnje da će uložiti svaki napor da očuvaju premijerligaški status.

Igrački kadar Zvijezde pretežno čine mlađi igrači. Od onih iskusnijih, treba spomenuti defanzivca Mehmedaliju Čovića, bivšeg reprezentativca i igrača više premijerligaša, kao i Elvira Čolića, još jednog bivšeg reprezentativca, ali i bivšeg člana našeg kluba. U odbrani još igraju Tomislav Puljić i Vernes Islamagić. Po svom kvalitetu se ističu Senegalac Secouba Diatta i Srbijanac Uroš Stojanov, dva najbolja strijelca tima sa šest, odnosno sedam postignutih golova. Na sredini terena važnu polugu čini Amer Ordagić, dok u prvih jedanaest obično počinju Ermin Gadžo i Eldin Fačić. Od ove zime, na mjestu desnog bočnog igra Brazilac Rodrigo, a posebno je zanimljivo da na golu stoji japanski internacionalac Go Ito. Od ranije je tu i Adam, još jedan Brazilac. U posljednjih nekoliko utakmica se ističe i mladi Besim Šerbečić, dok se kao prvotimac ustalio još jedan tinejdžer – Samir Isanović.

Željezničar u ovu utakmicu ulazi kao favorit, ali je sigurno da to neće biti jednostavna utakmica. Domaćini se bore za opstanak, a naš mladi tim je već u nekoliko navrata pokazao da je teško predvidjeti kakav ćemo dan imati. Prema tome, pristup mora biti maksimalno ozbiljan i uz određenu dozu respekta prema domaćinu. Stručni štab neće moći računati na Dženisa Beganovića koji je protiv Slobode dobio crveni karton, no svi ostali igrači će biti na raspolaganju.

Naš prvi ovosezonski duel je završio neobičnom pobjedom od 5:3, a posebno dobru partiju je odigrao Riad Bajić koji je postigao tri gola. Željezničar je i posmatrajući sve međusobne utakmice mnogo uspješniji, jer smo u trinaest međusobnih prvenstvenih utakmica pobijedili devet puta, dva puta smo remizirali te smo dva puta poraženi. Međutim, u posljednjih deset utakmica nismo pretrpjeli poraz, uz čak sedam uzastopnih pobjeda.

Utakmica se igra sutra od 16:30 sati.