Željezničar je i nakon dvije utakmice na domaćem terenu nastavio sa pozitivnom serijom rezultata. Trenutno smo u nizu od osam prvenstvenih utakmica bez poraza, s tim što smo u tom periodu ostvarili po četiri pobjede i remija. Trenutno se nalazimo na četvrtom mjestu sa četiri boda manje od vodećeg Širokog Brijega. Bitka za vrh tabele i plasman u Evropu ulazi u završnicu i svaki bod, osvojeni ili ispušteni, može imati veoma važnu ulogu.

U narednom kolu gostujemo u Vitezu gdje ćemo odmjeriti snage sa domaćim timom. Radi se o timu koji se trenutno nalazi u najlošijem nizu rezultata u Premijer ligi. Iako su proljetni dio prvenstva počeli sa remijem i pobjedom, nakon toga su zabilježili pet uzastopnih poraza te su se zbog toga našli u vrlo teškoj situaciji. Sa sedamnaest osvojenih bodova se nalaze na četrnaestom mjestu, i to sa samo jednim bodom više od Mladosti te tri više od Zvijezde koji se nalaze na posljednje dvije pozicije. Vitez je i druga najneefikasnija ekipa lige jer su do sada postigli samo dvanaest golova, pri čemu u posljednje tri utakmice nisu postigli nijedan.

Zanimljivo je da se ekipa Viteza, barem na papiru i po imenima, čini jačom nego u prvom dijelu sezone. Od igrača koji su napustili Vitez, najvažniji su golman Aleksandar Živković, i igrači sredine terena Marko Mišić i Haris Hećo, koji je bio i najbolji asistent u ekipi. Također, otišlo je još nekoliko igrača koji nisu bili standardni članovi prvih jedanaest. Ipak, u suprotnom pravcu je došlo nekoliko igrača koji su trebali predstavljati pojačanje. Od ovog proljeća u Vitezu igraju Marko Basara (stigao iz Zrinjskog), Sabahudin Jusufbašić (Travnik), Hrvoje Barišić (Slaven Belupo), Vladimir Branković (Grčka), kao i golmani Fabjan Tomić (posudba iz Hajduka) i Josip Škorić (Hong Kong). Svakako solidna imena za ovakav tim u kojem su već od ranije okosnica Mladen Jurčević, Ante Hrkać i Armin Kapetan (nekadašnji junior našeg kluba). Jasmin Smriko i Ante Pinjuh su najbolji strijelci ekipe sa po tri postignuta gola.

Gledajući formu i položaj na tabeli, naš tim u ovoj utakmici slovi za favorita. Međutim, potebno je biti maksimalno ozbiljan. Već smo na primjeru Radnika, i to na Grbavici, osjetili kako ekipe s dna tabele mogu biti opasne kada se bore za opstanak i kada naš pristup utakmici nije najbolji. U nastojanjima da dođemo do novih bodova, trener Odović će ponovo morati vršiti promjene u odbrani. Jasmin Bogdanović će pauzirati zbog žutih kartona pa bi mjesto u prvoj postavi uz Aleksandra Kosorića mogli imati Mladen Zeljković ili Dejan Uzelac. U drugim linijama vjerovatno ne bi trebalo biti većih promjena, mada je moguće da u igri od početka ponovo vidimo Damira Sadikovića. Svakako raduje što je Dženis Beganović protiv Drine odigrao dobru utakmicu pa i naš stručni štab može ozbiljno računati na jedno ime više.

Inače, ovo će biti prvi put da gostujemo u Vitezu. Ovaj klub je prošle godine odigrao svoju debitantsku premijerligašku sezonu, ali su svoje domaće utakmice igrali u Zenici gdje smo pogotkom Selimovića slavili sa 1:0. Pobijedili smo i u dvije utakmice koje su odigrane na Grbavici. Druga je odigrana u jesenjem dijelu ove sezone. Tada smo pobijedili sa 2:1 golovima Turkovića i Bučana u finišu prvog poluvremena. Rezultat je u drugom dijelu smanjio Jurčević pogotkom sa bijele tačke, čemu je prethodio prekršaj Antolovića za koji je zaradio i crveni karton.

Utakmica se igra sutra od 16 sati.