Poraz u gradskom derbiju je došao pomalo nespretno te je tako zaustavio naš tim u dobrom ritmu koji smo imali. Prilika da popravimo dojam i da se vratimo navici osvajanja bodova je tradicionalno neugodno gostovanje u Travniku. Međutim, naš tim je u ovoj sezoni pokazao da na gostovanjima igra prilično dobro te se navijači definitivno nadaju pozitivnom ishodu.

Stanje na vrhu tabele je vrlo gusto. Široki Brijeg je na prvom mjestu sa 30 osvojenih bodova, a poslije toga slijede četiri tima sa 27 ili 26 bodova. Zbog nešto slabije gol-razlike smo trenutno na petoj poziciji, dok najbliži pratioci već postepeno zaostaju. Borba za mjesto koje vodi u evropske kupove nam nalaže da u predstojećoj utakmici idemo na pobjedu.

Naravno, neće biti jednostavno jer je Travnik veoma čvrst na svom terenu. U ovoj sezoni to baš i nije tako izraženo kao inače, s obzirom da su u sedam domaćih utakmica zabilježili čak tri poraza (Sloboda 0:3, Borac 1:2 i Zrinjski 1:3) i jedan remi (Drina 2:2), uz tri pobjede (Mladost 1:0, Čelik 1:0 i Široki 2:1). Pored toga su na gostovanjima osvojili još tri boda (Zvijezda 0:0, Sarajevo 2:2 i Radnik 1:1) pa se trenutno nalaze na desetoj poziciji. Vidljivo je da su imali velike oscilacije u igri pa su u nekim utakmicama protiv jačih ekipa znali ostvariti dobre rezultate, a bilo je i neočekivano lakih poraza. Seriju teških domaćih utakmica zaključuju duelom s našim timom i sigurno je da će pred zimsku pauzu željeti doći do novih bodova.

U Travniku igra nekoliko iskusnijih igrača golmana Adisa Nurkovića, defanzivca Simbada Terzića ili Feđe Dudića, napadača koji je najbolji strijelac tima sa tri gola i koji je jedno kratko vrijeme nosio dres našeg kluba. Osim njega, bivši igrač Željezničara je i Dženan Zajmović, još jedan napadač i strijelac jednog pogotka u dosadašnjem dijelu sezone. Na sredini terena glavnu riječ ima Anel Čurić, dok dah iskustva još daju lijevi bočni Elvis Sadiković i štoper Armin Helvida. Od mlađih igrača, tu je već nekoliko sezona defanzivni vezni Nermin Varupa, a u ovoj sezoni se u prvoj postavi ističu Muharem Čivić i Semir Musić. Od igrača koji su igrali većinu utakmica ove sezone, vrijedi istaći još Ajdina Nuhića, nekadašnjeg igrača Sarajeva, brazilskog ofanzivca Adriana te Sabahudina Jusufbašića koji je najbolje igre pružao kao igrač GOŠK-a. S klupe ih vodi Husnija Arapović.

Zbog žutog kartona u gradskom derbiju, Sead Bučan će propustiti duel s Travnikom. Srđana Stanića u igri nećemo gledati do drugog dijela sezone, a najvjerovatnije ni Josipa Kvesića. Uprkos tim problemima sa sastavom, Admir Adžem će na teren pokušati izvesti sastav koji će nastojati ostvariti pobjedu. Isti će vjerovatno biti sličan onom nedjeljnom.

Svim navijačima Željezničara je poznato da nam je rezultatski Travnik jedno od najneugodnijih gostovanja tokom sezone. Mnogo puta smo neshvatljivo loše igrali na stadionu Pirota, ali smo u prošloj sezoni konačno došli do pobjede, i to tek drugi put u četrnaest prvenstvenih gostovanja. Sezonu prije smo odigrali neriješeno bez golova, što znači da smo u posljednjih pet međusobnih susreta ostvarili četiri pobjede i jedan remi.

Utakmica je na rasporedu sutra od 13:30 sati.