Između dva prvenstvena kola se igraju prve utakmice osmine finala Kupa BiH. Svakako najzanimljiviji par u ovoj fazi takmičenja je onaj koji čine Željezničar i Široki Brijeg. Dvije prvoplasirane ekipe u prvenstvu prvi od dva susreta igraju na Pecari, a u oba tabora ga dočekuju u dobrom raspoloženju.

Naš tim u ovu utakmicu ulazi s dva pozitivna niza. Pobjeda nad Zvijezdom nam je bila šesta uzastopna u svim takmičenjima, a već je poznato da smo, posmatrajući samo Kup BiH, u čudesnom nizu od čak 42 utakmice bez poraza. Predstojeći duel sa Širokim Brijegom definitivno predstavlja veliki test za ovo postignuće. Navijači priželjkuju prolazak u narednu fazu takmičenja, mada je sigurno da neće biti nimalo jednostavno. Susret dva tima koja već godinama predstavljaju sami vrh bh. klupskog fudbala upućuje na neizvjesnost. U dvije utakmice je sve moguće i najvjerovatnije će putnik u četvrtfinale biti poznat tek nakon revanša na Grbavici.

Široki Brijeg je vodeća ekipa Premijer lige sa tri boda ispred našeg tima. U prvih devet kola su ostvarili sedam pobjeda i samo dva remija, od čega je jedan bio onaj na Grbavici u drugom kolu kada je bilo 1:1. Pored tri uzastopne pobjede u Premijer ligi, u šesnaestini finala su, kao i mi, prolazak dalje osigurali gostujućom pobjedom od 2:0 protiv drugoligaša. Mi smo bili bolji od Slobode iz Mrkonjić Grada, dok je Široki Brijeg savladao Jedinstvo u Bihaću. Posebno su neumoljivi na svom terenu, jer su u dosadašnjih pet utakmica ostvarili isto toliko pobjeda, uz gol-razliku 11:3.

U odnosu na naš prvi ovosezonski susret, Široki je slabiji za Mirka Marića, koji je napustio klub. Ipak, ostvareni rezultati u prvih devet kola potvrđuju da je i ostatak tima veoma kvalitetan, a u međuvremenu im se priključio i bivši reprezentativac Boris Pandža. Nakon odlaska Marića, najistureniji igrač je Ivan Buhač, koji je bio strijelac u posljednjem kolu protiv Sarajeva, s tim da će najveću prijetnju po naš gol vjerovatno predstavljati igrači sredine terena – Wagner Santos Lago i Goran Zakarić. Dobre igre u novoj sezoni pružaju Zvonimir Kožulj i Josip Ćorluka, dok u stabilnoj odbrani, koja je protivnicima do sada dopustila samo pet golova, igraju Slavko Brekalo, Josip Barišić ili već spomenuti Pandža. Na golu uglavnom stoji mladi Antonio Soldo (mada je u šesnaestini finala branio Luka Bilobrk). Osim toga, igrači kao što su Dino Ćorić, Davor Landeka ili Jure Ivanković potvrđuju da se radi o dobrom timu. Prvi, međutim, neće igrati u prvoj utakmici zbog crvenog kartona u IX kolu Premijer lige.

Poslije suspenzije u prvenstvu, u naš tim se vraćaju Srđan Stanić i Tomislav Tomić. To znači da će stručni štab na raspolaganju imati sve igrače. S obzirom na ovo, za očekivati je da utakmicu započne sličan sastav kao i protiv Zvijezde, s tim što će na mjestu desnog bočnog zaigrati Stanić, dok bi Tomić mjesto u sredini terena trebao dobiti umjesto Sadikovića ili možda Hasanovića. Pored Tomića i Kvesića, koji su svoje fudbalske korake počinjali u Širokom Brijegu, u našem sastavu je sada i juan Manuel Varea koji je ime na našim terenima stekao upravo igrajući u dresu narednog protivnika.

Široki Brijeg je klub s kojim tradicionalno igramo teške utakmice. U prvenstvenim utakmicama čak imamo i negativan skor, dok je omjer u kup takmičenju blago na našoj strani (četiri pobjede, pet remija i tri poraza). Od šest sastajanja u kupu, po tri puta smo izlazili kao pobjednici. Jednom smo igrali u četvrtfinalu, tri puta u polufinalu, a posljednja dva puta u finalu. Po jednom je ostvarena dvostruka pobjeda, jednom je Široki prošao dalje zahvaljujući većoj pobjedi, mi smo jednom bili uspješniji uz pobjedu i remi, a jednom zahvaljujući pravilu gola u gostima, dok je posljednji dvomeč okončan izvođenjem jedanaesteraca nakon kojih je naš protivnik osvojio ovo takmičenje.

Utakmica se igra sutra sa početkom od 16:30 sati.