Do kraja prvenstva su ostala još tri kola, a Željezničar se odličnim nizom rezultata u uključio u borbu za plasman u evropske kupove. Očekuju nas tri izuzetno važna susreta u kojima ćemo sami odlučivati o svojoj sudbini. Prva od te tri utakmice je možda i najteža, budući da nas na svom terenu dočekuje Čelik.

Željezničar je proljetni dio sezone odigrao skoro perfektno. Pobjednički pohod je zaustavljen tek u prošlom kolu kada je Zrinjski uspio osvojit bod, sačuvavši na Grbavici početnih 0:0. Taj rezultat nije srušio naše šanse za osvajanje jedno od mjesta koja vode u evropska takmičenja. Te šanse su još uvijek veoma dobre, a u slučaju da pobijedimo sve tri utakmice do kraja, malo je vjerovatno da nam Evropa izmakne. Naravno, to neće biti jednostavno. Veoma značajna je sljedeća utakmica. Željezničar u XXVIII kolu Premijer lige gostuje na Bilinom Polju. Navijači očekuju tri boda, dok će igrači sigurno učiniti sve da to i ostvare.

Čelik se nalazi na sredini tabele. Trenutno zauzimaju sedmo mjesto sa 39 osvojenih bodova. Za nešto više od toga su im šanse veoma male, ali je njima još važnije da su šanse za ispadanje u niži rang još manje. Sa sedam bodova više od jedanaestog mjesta koje znači ispadanje, čini se da Čelik samo teoretski nije zadržao premijerligaški status. Pored susreta s nama, do kraja ih još očekuju gostovanje kod Veleža i domaća utakmica protiv Mladosti. Međutim, nema dileme da bi domaćini već protiv nas željeli ovjeriti opstanak. Utakmica protiv našeg kluba sigurno predstavlja i veliki motiv pa se može očekivati ono što poznata floskula označava kao “prava prvenstvena utakmica”.

Domaći tim se u ovoj sezoni suočavao sa velikim administrativnim problemima. Ipak, prvi tim se uspio izdići iznad tih dešavanja. Predvođeni Elvedinom Beganovićem sa klupe, prvotimci su uspjeli odigrati mirnu sezonu bez stresnih briga oko opstanka. Zanimljivo je da je u prethodnom kolu u Vitezu prekinut niz od šest utakmica ovog tima bez poraza, mada je osnovna odlika Čelika veliki broj neriješenih rezultata. U proljetnom dijelu prvenstva su ostvarili samo dvije pobjede, i to na posljednje dvije domaće utakmice kada su savladali Slaviju i Radnik (oba puta sa po 2:0). U ovoj sezoni ne znaju za poraz na domaćem terenu. Na Bilinom Polju su zabilježili devet pobjeda i četiri remija. Posljednji poraz na svom terenu su pretrpjeli u oktobru 2014. godine kada ih je sa 1:0 savladao Olimpic.

U Čeliku igra i par igrača koji su u prošlosti nastupali za naš tim. Adi Adilović je standardan na golu Čelika, a njegova zamjena je Semir Bukvić. Pored njih dvojice, tu je od bivših “Željovaca” i Vernes Selimović koji je u ovoj sezoni postigao četiri gola. Odbrana tima je u zimskom prelaznom roku pojačanja dolaskom iskusnog Aldina Đidića. Tu su još Jovo Kojić, Goran Popović, Emir Jusić, kao i Dženan Bureković. U veznom redu je mladi reprezentativac Marin Popović koji se nedavno oporavio od povrede. Tu su u konkurenciji i Anel Dedić, Semir Bajraktarević, Haris Hećo, Fenan Sačlčinović i Dušan Jevtić te već spomenuti Selimović. U napadu najveću opasnost predstavlja Mahir Karić koji je sa osam postignutih golova najbolji strijelac tima.

Mi utakmicu dočekujemo gotovo kompletni. Nemamo suspendovanih igrača. Nedo Turković i Jasmin Bogdanović su već duže vrijeme “van stroja”, a jedini noviji problem je bol u nozi koji osjeća Tiago te je još nesigurno da li će biti spreman za utakmicu sa Čelikom. Ipak, ostatak tima je na raspolaganju našem stručnom štabu pa se može očekivati sličan sastav kakav smo viđali u prethodnim utakmicama.

Prvi duel ova dva kluba u tekućoj sezoni je okončan našom ubjedljivom pobjedom od 4:0. To je ujedno i naša najubjedljivija pobjeda u ovoj sezoni. S druge strane, na Bilinom Polju nismo poraženi od aprila 2009. godine tako da će ovo biti prilika da produžimo i taj niz. U posljednjih šest prvenstava smo dva puta pobijedili u Zenici, a četiri puta smo remizirali sa Čelikom. Ukupno će ovo biti 88. zvanični susret ova dva kluba, a 43. u okviru bh. prvenstava.

Utakmica se igra od 17 sati.