Posljednje prvenstveno kolo donosi odluku o novom prvaku države. Naš osnovni cilj je već ostvaren i ekipa će tokom ljeta sigurno igrati utakmice na evropskoj sceni. Naš tim se pomalo neočekivano našao i u situaciji da se bori za titulu te smo do posljednjeg trenutka u igri za još jedan trofej. Ipak, navijači taj teret ne nameću igračima koji su odigrali bolje nego što su mnogi od nas očekivali.

Naš tim u posljednjem kolu gostuje u Zenici i sigurno je da ćemo pokušati doći do pobjede. Ipak, krajnji poredak na tabeli ne krojimo samo mi, jer zavisimo i od ishoda utakmice na Koševu gdje se sastaju Sarajevo i Sloboda. U svakom slučaju, ne možemo biti plasirani niže od drugog mjesta jer trećeplasirani Zrinjski ima četiri boda manje od nas.

Čelik je serijom dobrih rezultata prebrodio brige oko opstanka i sada se nalaze na ugodnom osmom mjestu. Sa dva poraza su jedna od najuspješnijih ekipa drugog dijela sezone (poslije nas, Sarajeva i Slobode) čime se na neki način nastoje iskupiti za neočekivano loše igre do tada. Posebno mnogo problema tokom sezone su imali na svom terenu gdje su čak sedam puta remizirali i dva puta izgubili. Sada su u nizu od devet utakmica bez poraza, a nema sumnje da će se i u posljednjem kolu htjeti pokazati protiv velikog rivala.

Ekipa Čelika će u predstojećem susretu biti oslabljena zbog neigranja dva ponajbolja ofanzivna igrača – Vernesa Selimovića i Anela Dedića – koji su u prošloj utakmici protiv Radnika dobili crvene kartone. Stoga se može očekivati da mjesto u prvih jedanaest dobije Asim Zec koji je u zimskom prelaznom roku stigao u zenički klub. Na golu će vjerovatno stajati Adi Adilović, u odbrani su standardni Emir Jusić, Jovo Kojić, Renato Gojković i Dženan Bureković, u veznom redu Semir Bajraktarević, Marin Popović, Alen Dedić, Nikola Simić, Semir Pezer, dok bi najistureniji trebao biti Mahir Karić. Zbog povreda ne igraju Fenan Salčinović, Ahmed Džafić i Nebojša Pejić tako da Elvedin Beganović, šef stručnog štaba i nekadašnji reprezentativac naše zemlje, i nema baš puno alternativa. Tu su od poznatijih igrača još na Zlatko Kazazić i Haris Hećo, dok ostatak tima čine igrači koji ni inače nisu imali mnogo prilika za igru.

Mi nemamo problema sa suspenzijama. Ipak, ni naš stručni štab ne može računati na sve igrače. Mladen Zeljković neće igrati zbog neposjedovanja radne dozvole, Nedo Turković je povrijeđen, a ostaje da se vidi hoće li spreman biti Eldar Hasanović koji je propustio utakmicu sa Travnikom. Ostatak tima bi trebao biti spreman tako da vjerovatno neće biti značajnijih izmjena u timu.

Ovo će biti 86. zvanični susret ova dva kluba, a 41. u okviru bh. prvenstava. Posljednji poraz u prvenstvima smo doživjeli još u sezoni 2008/2009, nakon čega smo u Zenici dva puta pobijedili i tri puta remizirali. U tom periodu smo u Zenici odigrali i dvije kup utakmice u kojima smo ostvarili jednu pobjedu i jedan remi. Ukupno gledajući bh. prvenstva, na Bilinom Polju smo odigrali 20 utakmica, uz omjer 3-9-8. Podjetimo i to da je prvi ovosezonski susret, odigran na Grbavici, završen našom pobjedom od 2:1.

Utakmica se igra sutra od 17 sati.