Željezničar će novu takmičarsku sezonu započeti utakmicom prvog kola kvalifikacija za Evropsku ligu. Nasuprot našeg tima će biti estonski klub Narva Trans. U žrijebu smo imali status nosioca pa smo za protivnika dobili tim koji dolazi iz lige koja ima lošiji rejting nego naša. Međutim, jedan od faktora koji ovim ranim fazama evropskih kupova donosi zanimljivost i neizvjesnost je međusobno nepoznavanje timova. To uvijek podrazumijeva nužnost određenog opreza i respekta na onoj strani koja na papiru ima ulogu favorita.

Klubovi iz Bosne i Hercegovine u prošlosti nisu imali priliku igrati sa predstavnicima Estonije, ali naša liga ima nešto bolji status u odnosu na prvenstvo ove baltičke države. Stoga i očekivanja javnosti i navijača idu u skladu s tim. Prema svemu onome što se zna i očekuje, Željezničaru se daje prednost u predstojećem dvomeču. Ipak, to trebamo opravdati na terenu. Timovi su jedan drugom prilična nepoznanica, ali se mora reći i to da ni naši navijači trenutno ne poznaju svoj tim. U kratkoj ljetnoj pauzi su se desile određene promjene, kako u igračkom kadru, tako i u stručnom štabu, pa će svakako trebati vremena da ekipa počne pokazivati svoje karakteristike. Tri pripremne utakmice nisu ostavile pozitivan dojam. Sada ostaje da se vidi kako će se stvari posložiti u prvoj takmičarskoj utakmici.

Za razliku od našeg tima, Narva Trans igra u prvenstvu koje se organizuje po sistemu proljeće-jesen. U toku je jednomjesečna pauza. Samim tim, ni naš protivnik nije u potpunoj takmičarskoj formi. Poslije osamnaest odigranih kola se nalazi na četvrtom mjestu, sa devet bodova manje od lidera prvenstva i omjerom od deset pobjeda, pet remija i tri poraza. U ovo izdanje Evropske lige su se plasirali kao petoplasirani tim prvenstva za 2017. godinu, i to zahvaljujući neobičnom spletu okolnosti. Naime, drugoplasirana Levadia je osvojila kup takmičenje. To je otvorilo put u Evropu četvrtoplasiranoj ekipi, no pošto je to bio FCI Tallinn koji se između dvije sezone ujednio sa Levadijom, upražnjeno mjesto za evropske kupove je popunila Narva Trans.

Klub je osnovan 1979. godine u gradu Narvi pod nazivom Avtomobilist, i to pri lokalnom autobuskom prevozniku. Za vrijeme SSSR je igrao u nižim ligama i najveći domet kluba je bilo učešće u republičkom prvenstvu Estonije. Kada je ta sovjetska republika 1991. godine proglasila nezavisnost, klub je promijenio naziv i uključio se u prvenstvo nezavisne Estonije. Sve do danas je neprekidno član najvišeg ranga ligaškog fudbala te zemlje. Nikad nije uspio osvojiti šampionsku titulu, uprkos tome što je uglavnom završavao u gornjem dijelu tabele. Visoki plasmani su im donijeli gotovo redovno učestvovanje u evropskim kupovima. Lošiji period je uslijedio u posljednjih nekoliko godina i ovo sada je povratak u Evropu poslije pet sezona pauze. Ovo će biti njihovo osmo učešće u Evropskoj ligi. Treba izdvojiti da su svaki put ispadali na prvoj prepreci. Osim toga, Narva Trans je osam puta igrala i u nekadašnjem Intertoto kupu, ali također bez posebnog uspjeha. Najveći rezultat je bio remi sa Gaziantepsporom već pomalo daleke 1996. godine. Na domaćem planu, vrijedi izdvojiti osvojeni Kup Estonije iz 2001. godine. Utakmice domaćih takmičenja igra na vlastitom stadionu koji nosi naziv Kreenholmi, no pošto isti ne ispunjava kriterije za međunarodne utakmice, nas će dočekati u glavnom gradu Tallinnu na modernoj A. Le Coq Areni. Matični grad Narva se nalazi nešto preko 200 km istočnije, uz samu granicu sa Rusijom.

Iako nam imena možda ne znače mnogo, u ovom predstavljanju ćemo spomenuti da tim s klupe vodi ruski trener Adyam Kuzyayev, čiji sin Daler je bio član ruske reprezentacije na tekućem Svjetskom prvenstvu. Na golu Narve Trans je standardan Artur Kotenko, ubjedljivo najstariji član tima sa 36 godina. Ostali igrači su ili u srednjim dvadesetim godinama ili još mlađi. Pored golmana Kotenka, samo još Proshin ima više od trideset godina. Sudeći po dosadašnjoj praksi, Kuzyayev očito ima običaj mijenjati formaciju igre. Ono što je izvjesno je da su u defanzivi standardni Tanel Tamberg, Dante Leverock i Igor Ovsjannikov, a izvjesno je da će mjesto u timu imati i Matheus Troche, donedavno mladi reprezentativac Paragvaja i igrač koji je početkom mjeseca stigao u ovaj klub. Stranac je i spomenuti Leverock, povremeni bermudski reprezentativac. Od „pravih“ stranaca, tu je još Bi Sehi Elysée koji ima jedan nastup za reprezentaciju Obale Slonovače. Ruski igrači se zbog blizine granice gotovo mogu proglasiti i „domaćim“ igračima. U veznom redu se posebno se ističu baš ruski internacionalci Aleksandr Zakarlyuka i Denis Polyakov. Na desnoj strani je Vadim Mihhailov, s tim da je nedavno stigao Albanac Arbën Basha koji se vodi kao desno krilo. Na suprotnoj strani je uglavnom Dmitriy Proshin, također ruski internacionalac. Najistureniji su Eduard Golovljov i Dmitriy Barkov, još jedan Rus u timu, dok vrlo često igra i Viktor Plotnikov. Nekako logično, ova tri igrača su i najbolji strijelci tima. Interesantno je da se po broju postignutih golova ističe spomenuti Leverock koji je sa svojih 195 cm visine veoma opasan u prekidima.

U našem timu neće biti nekih važnih igrača iz prošle sezone. Novi šef stručnog štaba Slobodan Krčmarević ima određene probleme u sklapanju tima i kako vrijeme bude odmicalo, moguće je da će biti još nekih promjena. Ono što se u ovoj fazi može naslutiti je da će na golu biti Vedran Kjosevski, da bi štoperski par trebali činiti Kemal Osmanković i novajlija Miloš Bakrač, dok bi na bočnim pozicijama trebali biti oporavljeni Siniša Stevanović i još jedan novi igrač Antonio Pavić. U veznom redu je najveća konkurencija pa tek ostaje da se vidi za koje igrače će se odlučiti Krčmarević. Od novih imena, tu su na raspolaganju Mladen Veselinović, Filip Arežina i Ivan Ćurjurić. U konkurenciji nije suspendovani Goran Zakarić. Najistureniji igrač će biti Sulejman Krpić.

Utakmica se igra u četvrtak s početkom u 18 sati po srednjoevropskom vremenu.