Grbavica je u subotu izgledala sjajno. Fantastična atmosfera je definitivno doprinijela dobroj igri našeg tima koji je na kraju zasluženo pobijedio. Iako su utisci od te večeri još uvijek snažni, moramo se okrenuti narednoj utakmici. Ubrzani tempo igranja tokom ovog mjeseca nam neće dozvoliti mnogo vremena za odmor. U srijedu se igra redovno prvestveno kolo, a protivnik će nam biti Zrinjski.

Navijačima će se pred sljedeće gostovanje preplitati pozitivna sjećanja s posljednje utakmice sa Slobodom i posljednjeg gostovanja u Mostaru kada smo domaćina savladali s ubjedljivih 4:0. Ipak, treba biti svjestan da nas sada čeka potpuno nova utakmica te da nije važno šta je bilo prošli put. Radi se o dva najuspješnija tima u eri igranja Premijer lige BiH. Osim toga, timove na tabeli dijele samo dva boda tako da nema sumnje da se radi o derbiju kola. Neizvjesnost nas vjerovatno očekuje do samog kraja, no pobjeda bi jednoj od strana donijela važnu prednost u borbi za titulu. Domaći su željni osvete, a mi priželjkujemo reprizu. Naš tim će svakako pokušati da dođe do nove pobjede, devete premijerligaške u nizu.

Domaća ekipa je prošla kroz malu krizu. Mi smo tokom tog perioda uspjeli stići veliku bodovnu prednost koju je Zrinjski imao u odnosu na naš tim. Međutim, nedavno je na mjesto šefa stručnog štaba Zrinjskog ponovo postavljen Blaž Slišković koji je, čini se, svoje igrače uspio vratiti na zacrtani put. U posljednjem kolu su prilično lako došli do ubjedljive pobjede (4:0) nad Krupom. Nekoliko puta su već razočarali svoje navijače pa će protiv nas pokušati popraviti dojam. Cilj mostarskog kluba je odbrana šampionske titule i svjesni su da zbog bodovne blizine Željezničara i Sarajeva više ne smiju ponavljati neuspjehe kao što je to bio spomenuti poraz od našeg tima ili onaj od Metalleghea prije prvenstvene pauze.

Zrinjski je pretrpio određene promjene u odnosu na prethodni susret protiv Željezničara. Naravno, u prvom redu se misli na promjenu trenera jer je prvo Ivica Barbarić zamijenio Vinka Marinovića, a poslije nove smjene je tu sada Blaž Slišković. Promjene su se dešavale i u igračkom kadru. Nije bilo mnogo značajnih odlazaka. Od igrača koji su otišli, najznačaniji su bili Danijel Stojanović, Ante Radeljić, Benjamin Čolić i Miloš Žeravica, s tim da nijedan od njih nije bio standardni član prve jedanaestorke. S druge strane, u tim je dovedeno nekoliko povjerenih imena. Na golu je Kenan Pirić, u odbrani je „povratnik“ Daniel Graovac, u veznom redu Rijad Kobiljar i „naš“ Nermin Jamak, dok je napad pojačao iskusni Saša Kajkut. Tim je već i ranije bio veoma snažan tako da je na ovaj način napravljena dodatna širina koja će biti vrlo važna za napore Lige za prvaka. U odbrani su tu još Matija Katanec i Slobodan Jakovljević, na desnom boku su Mario Barić ili Zvonimir Blaić, na lijevom Pero Stojkić ili mladi Luka Lučić, dok su u veznom redu Oliver Petrak i Tomislav Tomić. Velika snaga Zrinjskog je ofanzivni dio u kojem se odlično nadopunjuju Nemanja Bilbija, Ognjen Todorović i Jasmin Mešanović. Priliku s klupe obično čekaju Ivan Peko, Mate Pehar, Toni Jović i Miloš Filipović.

Naš tim će je gotovo u cijelosti spreman za ovu utakmicu. Prošlosedmični zdravstveni problemi nisu ostavili ozbiljnije posljedice na naše igrače koji su protiv Slobode prikazali dobru igru. Nažalost, za ovu utakmicu zbog trećeg žutog kartona u sezoni neće konkurisati Uglješa Radinović. Ostali prvotimci su spremni za igru, a sve bliže debitantskom nastupu je i Ivan Crnov, nekadašnji igrač Zrinjskog. Zanimljivo je da su članovi Zrinjskog u prošlosti bili još Ivan Lendrić, Stevo Nikolić, Goran Zakarić i Danijel Stojanović, a jedno kratko vrijeme je to bio i Zajko Zeba, dok su u mostarskom timu od nekadašnjih igrača Željezničara sada Nermin Jamak i Tomislav Tomić.

Susreti ova dva tima su najčešće veoma interesantni. Osim velikog broja efikasnih utakmica, treba izdvojiti i podatak da gosti u posljednjih nekoliko godina igraju veoma dobro. Domaćinstvo je u ovim utakmicama postalo relativna prednost. Obično se radi o otvorenim utakmicama u kojima pojedini detalji određuju daljnji tok igre i krajnji rezultat više nego faktor domaćinstva, odnosno gostovanja. Međutim, svejedno napomenimo da je Željezničar uspješniji u međusobnim duelima sa pet pobjeda više (omjer 15 pobjeda, 10 remija i 10 poraza).