Prvenstvena pauza zbog utakmica reprezentacije je dočekana pobjedom u vječitom derbiju. Ipak, prvenstvena pauza je prošla i pažnja domaće sportske javnosti se ponovo okreće domaćim klupskim takmičenjima, a nastavak prvenstva za Željezničar donosi još jedan veoma težak susret. Naime, naš Klub u XII kolu Premijer lige gostuje u Mostaru, a protivnik je jedan od favorita za osvajanje šampionske titule – domaći Zrinjski.

Pobjeda u derbiju je vratila osmijehe na lica naših navijača. Nekoliko loših utakmica nas je usporilo u nastojanjima da se priključimo vrhu tabele, no pobjeda nad Sarajevom je ponovo omogućila priključak, budući da za vodećom Slobodom zaostajemo samo pet bodova. Pred nama je sada nekoliko manje ili više teških utakmica tako da je za održavanje tog priključka neophodno da održimo nivo igre kakav smo prikazali u gradskom derbiju.

Gostovanje Zrinjskom vjerovatno i nije najsretniji izbor za potpuni izlazak iz krize, ali je istovremeno i riječ o utakmici u kojoj možemo mnogo dobiti. Zrinjski je poslije nesretnog ispadanja u Evropskoj ligi, a zatim i odličnog početka sezone u kojem su prvi gol primili tek u devetom kolu, upao u malu krizu rezultata. Nakon šest pobjeda i dva remija u prvih osam kola, mostarski klub je uvezao tri utakmice bez pobjede (gostujući porazi od Borca i Viteza, te domaći remi sa Radnikom). Ako tome dodamo i ispadanje iz Kupa BiH na penale od Sarajeva, također na svom terenu, jasno je da je ovo možda i dobar period za gostovanje pod Bijelim Brijegom. Treba istaći da je Zrinjski već tri puta u ovoj sezoni remizirao na svom terenu, i to sva tri puta u utakmici bez golova. Pored spomenutog susreta sa Radnikom, isti rezultat je zabilježen i u utakmicama protiv Širokog Brijega i Čelika, a izuzev pobjede nad Slavijom od 4:0, pobjede Zrinjskog su uvijek ostvarivane u utakmicama s malo golova. Trenutno se nalaze na drugom mjestu sa 21 osvojenim bodom, četiri više od našeg tima.

Zrinjski se pojačao ovog ljeta, čime je jasno stavljeno do znanja da je cilj šampionska titula. Od igrača koji su napustili klub, svakako je najznačajniji Ivan Crnov, a treba spomenuti i golmana Ratka Dujkovića. Otišli su i neki iskusniji igrači poput Milana Muminovića i Velibora Đurića, kao i neki igrači koji nisu bili u prvom planu trenera Vinka Marinovića. Međutim, dovedene su dostojne zamjene pa su članovi Zrinjskog sada Goran Zakarić, Jasmin Mešanović, Miloš Filipović, Miloš Žeravica i Neven Laštro. Tu je i nama dobro poznati golman Filip Lončarić, mada je mjesto između stativa, pomalo neočekivano, ali i zahvaljujući sjajnim nastupima, zadržao naš mladi reprezentativac Goran Karačić. Inače, najstandardniji dio tima je odbrana u kojoj na desnoj strani igra Zvonimir Blaić, stoperski par čine Daniel Graovac i Neven Laštro, dok na lijevoj strani obično igra iskusni Danijel Stojanović, a u njegovom odsustvu Pero Stojkić. U sredini su Aleksandar Radulović i Vučina Šćepanović, dok priliku za igru imaju Ognjen Todorović, spomenuti Žeravica i Filipović, ili mladi Oliver Petrak. U napadu je obično Mešanović, iako su tu na raspolaganju još i Stevo Nikolić i Krešimir Kordić. Sa tri primljena gola su najčvršća odbrana lige. Imajući to u vidu, relativno mali broj postignutih golova (11, kao i mi) do sada nije bio veliki problem.

Edis Mulalić je odlično započeo ulogu šefa stručnog štaba. Pobjeda nad Sarajevom je ostvarena na način koji je bio karakterističan za Mulalića kao igrača, a to znači velikom borbenošću. To bi trebao biti recept i za predstojeću utakmicu u Mostaru, a ostaje da se vidi koje ratnike će izvesti na teren. Sastav se vjerovatno neće značajnije mijenjati. Nama je najvažnije da su sada potpuno zdravi Kerim Memija i Damir Sadiković, kao i to da nema suspendovanih igrača.

Tradicija je na našoj strani. U ukupno odigranom 31 prvenstvenom duelu, slavili smo četrnaest puta, a osam puta smo poraženi. U Mostaru je, razumljivo, omjer nešto negativniji, s obzirom na to da smo kao gosti samo dva puta pobijedili, uz šest remija i sedam poraza. Međutim, vrlo često smo osvajali bod ili bodove, uključujući i posljednji susret koji je odigran u proljeće ove godine, tako da i to daje nadu da nešto slično možemo ponoviti i ovaj put.

Utakmica se igra od 15:30 sati.