Željezničar je pred prvenstvenu pauzu zbog nastupa reprezentacije dospio na drugu poziciju. Dvije pobjede i jedan remi u tri kola proljetnog dijela sezone mogu zadovoljiti stručni štab i igrače, ali i navijače našeg Kluba. Međutim, već u narednom kolu nas očekuje značajno iskušenje jer gostujemo kod Zrinjskog, jednog od direktnih konkrenata za vrh tabele.

Za razliku od našeg tima, Zrinjski je u prva tri kola imao mnogo previranja. Još u toku zimske pauze su promijenili trenera pa je Branko Karačić, koji je Zrinjski vodio do titule u prošloj sezoni, zamijenjen Mišom Krstičevićem. Ipak, dva domaća remija – u prvenstvu s Drinom i u kupu s Veležom – su doveli do njegove smjene pa je prije nekoliko dana na mjesto šefa stručnog štaba imenovan Vinko Marinović, dojučerašnji trener Borca. Zanimljivo je da je Zrinjski, uprkos svemu tome, u nizu od deset prvenstvenih utakmica bez poraza (pet pobjeda i pet remija), a uspjeli su ostvariti i plasman u polufinale kupa nakon gostujuće pobjede u Vrapčićima. Jedina dva prvenstvena poraza su stigla sredinom jesenjeg dijela prvenstva, i to kod Slobode i Borca sa po 1:0.

Promjene je doživio i tim mostarskog kluba. Članovi Zrinjskog više nisu Matija Katanec, Marko Basara, Dženan Durak i Pavle Sušić, kao i neki mlađi igrači. U suprotnom pravcu je došlo nekoliko igrača pa se može reći da Zrinjski sigurno nije ništa slabiji nego u prvom dijelu sezone. Prije svega, tu je sada bivši igrač Sarajeva Ognjen Todorović, a poznato je i ime nekadašnjeg kapitena omladinskih selekcija BiH Miloš Aćimović koji je stigao iz Leotara. Pored njih, u Zrinjski je stiglo i nekoliko igrača koji prvi put igraju u Premijer ligi, kao što su Dejan Vukomanović, Sven Dedić, Anto Babić, Luka Tomas, kao i Slovenac Nejc Mevlja. Kada se tome dodaju igrači poput Ratka Dujkovića, Danijela Stojanovića, Pere Stojkića, Milana Muminovića, Ivana Crnova, Steve Nikolića, Krešimira Kordića i drugih, nema sumnje da je Zrinjski i dalje jedan od glavnih kandidata za sam vrh tabele te da nas očekuje veoma teško gostovanje.

Ipak, nemamo šta izgubiti, a dobiti možemo mnogo. Prvenstvena pauza je sigurno dobro iskorištena, a svakako je pozitivna stvar što su se neki igrači za to vrijeme mogli oporaviti od lakših povreda. Tu se misli na Mladena Zeljkovića i Jasmina Bogdanovića koji su zbog toga propustili duel sa Slavijom. Jedino donekle brine povreda najbolje strijelca ekipe i lige Riada Bajića koji je na reprezentativnom okupljanju lakše povrijeđen. Ipak, nadamo se da će biti spreman za subotnji duel.

Prvi ovosezonski susret ova dva tima na Grbavici je završen pobjedom Zrinjskog od 2:0, iako smo mi kod 0:0 imali nekoliko odličnih prilika koje nismo iskoristili. To je bio i naš prvi poraz u međusobnim utakmicama na Grbavici. S druge strane, u Mostaru smo u više navrata znali odnijeti bod(ove) tako da nam to nije strano. U četrnaest utakmica smo dva puta pobijedili, a pet puta smo odigrali neriješeno. Ipak, u posljednja dva gostovanja smo poraženi.

Utakmica se igra od 16:30 sati.