Sredina septembra je vrijeme kada tradicionalno počinje završnica Kupa Bosne i Hercegovine. Takmičenje u završnici počinje šesnaestinom finala u kojoj nastupaju 32 kluba iz svih krajeva zemlje. Naš protivnik u prvom kolu je Brotnjo iz Čitluka, nekada veliki rival u borbi za vrh tabele, a sada član Druge lige FBiH. Željezničar je favorit u ovom duelu, ali opreza nikad nije dosta.

Žrijeb je odlučio da se utakmica igra na stadionu „Bare“ u Čitluku, na kojem u zvaničnim utakmicama nismo gostovali još od proljeća 2004. godine. Naravno, svi protivnici zaslužuju poštovanje, pogotovo u kup takmičenju koje često donosi iznenađenja. Ipak, ne treba bježati od činjenice da je naš tim veliki favorit u ovom susretu te da bi se sve osim naše pobjede smatralo velikim neuspjehom. Zbog toga je od izuzetne važnosti da naši igrači maksimalno ozbiljno uđu u ovu utakmicu, a stručni štab ih za takav nastup mora pripremiti.

Kada je u pitanju Brotnjo, klub koji je 2000. godine osvojio titulu šampiona BiH danas nastupa u Drugoj ligi FBiH – grupa jug. Klub trenutno nosi naziv HNK Brotnjo Premier SK. Poslije pet odigranih kola, nalazi se na devetom mjestu s omjerom od dvije pobjede i tri poraza. U posljednjem kolu su igrali sa Kamešnicom iz Podhuma i kao gosti su poraženi sa 1:0. Po svemu sudeći, Čitlučani se u ovoj sezoni neće boriti za plasman u viši rang. Do šesnaestine finala Kupa BiH su stigli najprije zahvaljujući tome što su se plasirali u finale Kupa HNK (u kojem su poraženi od Klisa iz Buturović Polja sa 0:1, i to upravo u Čitluku). To im je dalo pravo nastupa u Kupu Federacije BiH u kojem su kroz dva kola prvo savladali FK Vitez na svom terenu sa 2:0, da bi potom, ponovo kao domaćini, pobijedili i Jedinstvo iz Bihaća sa 2:1. Iako Jedinstvo ne stoji najbolje u Prvoj ligi FBiH u ovoj sezoni, ova pobjeda Brotnja je svakako predstavljala malo iznenađenje. Dolazak našeg tima se najavljuje kao jedna od najvećih utakmica domaćih u posljednjih desetak godina tako da se očekuje dolazak većeg broja gledalaca nego što je to u posljednje vrijeme bio slučaj.

U igračkom kadru Brotnja nema poznatijih imena, ali ima priličan broj mlađih igrača od kojih neki prošli kroz omladinski Zrinjskog ili Širokog Brijega. Pojedini su imali i manji broj nastupa za te klubove u Premijer ligi, a kako se nisu uspjeli ozbiljnije nametnuti, obično su prelazili u druge klubove. U Brotnju su tako defanzivac Marko Odak i vezni igrači Matej Rozić, Ante Čilić, Mateo Bencun i Josip Miloš, koji su nekad bili članovi Zrinjskog. Marko Grgić, igrač sredine tereba, je bio u Širokom Brijegu, a u omladinskom pogonu tog kluba je bio i Matej Skoko koji je najbolji strijelac Brotnja u ovoj sezoni. U odbrani igra jedan od najiskusnijih Mario Miličević, ujedno i kapiten tima, te mladi Ante-Bruno Zovko, još jedan bivši član omladinskog pogona Širokog Brijega. Na golu je dvadesetjednogodišnji Ivan Vrdoljak. Tim s klupe vodi Nikola Juričić, nekadašnji napadač Brotnja iz šampionske generacije.

Naš tim u ovu utakmicu ulazi poslije mršavog remija u Kaknju. Iako je Mladost neporažena u dosadašnjem dijelu sezone, pa bi se bod protiv takvog protivnika mogao gledati kao dobar, dešavanja na terenu su pokazala da u našem timu još uvijek mnogo toga ne funkcioniše te da smo propustili priliku za osvajanje punog plijena. Stručni štab pokušava vratiti samopouzdanje timu koji će protiv Brotnja morati da pokaže više. Nemamo većih problema sa suspenzijama, no zbog lakših povreda bi ovaj susret mogli protpustiti Sanel Jahić i Sandi Križman, koje bi mogli zamijeniti Matteo Boccaccini i Milivoje Lazić. U svakom slučaju, možemo očekivati da će na teren istrčati tim za koji šef stručnog štaba Slavko Petrović procijeni da je pravi u tom trenutku.

Vrijedi spomenuti i to da će ovo biti prvi zvanični susret dva kluba u Kupu BiH. Do sada smo odigrali osam utakmica u Premijer ligi BiH i dvije u okviru Super kupa 2001. godine. Međusobni omjer je na našoj strani i svi se nadamo da će nakon predstojeće utakmice biti još povoljniji.

Utakmica se igra u srijedu sa početkom od 16 sati.