Željezničar je u Tuzli pretrpio prvi poraz u novoj sezoni. Razumljivo je da poraz od Slobode predstavlja razočarenje, ali ekipa se mora skoncetrisati na izazove koji slijede. U petom kolu Premijer lige na Grbavicu dolazi NK Vitez i to je prilika da se ponovo vratimo na pravi kolosijek.

U dosadašnje dvije utakmice na Grbavici smo igrali sa drugim kandidatima za vrh tabele. Protiv Sarajeva smo remizirali dok smo Široki Brijeg pobijedili sa 2:0. Naredni protivnik na našem terenu se ne svrstava u red kandidata za vrh tabele. Ipak, sigurno se ne radi ni o ekipi protiv koje se očekuju lagani bodovi. Iako je njihov osnovni cilj za ovu sezonu opstanak u Premijeg ligi, Vitez je čvrsta ekipa protiv koje niko ne može ležernim pristupom doći do pobjede. Samo ozbiljna igra i maksimalan angažman jedanaest igrača na terenu može donijeti tri boda.

Vitez je u prva četiri kola ostvario jednu pobjedu, i to u prošlom kolu kada su sa 1:0 na svom terenu savladali Metalleghe-BSI. Rani pogodak je postigao Anel Dedić, možda i ponajbolji pojedinac u ekipi Viteza na startu novog prvenstva. Zabilježili su još dva remija (protiv Širokog Brijega na gostovanju 1:1 i na svom terenu protiv Mladosti istim rezultatom). Jedini poraz su doživjeli u Tuzli kada je Sloboda bila bolja poslije 1:0, a u toj utakmici su Vitežani čak promašili i penal pri rezultatu 0:0.

Kao i većina premijerligaša, u NK Vitez je u pauzi između dvije sezone došlo do priličnih promjena u igračkom kadru, mada bi se moglo reći da je prelazni rok za ovaj klub bio jedan od mirnijih. Za Vitez više ne nastupaju golman Aleksandar Živković, zatim Josip Šantić, Goran Jurić, Aleksandar Anastasov i Sabahudin Jusufbašić, dok se sa posudbe u Zrinjski vratio Anto Radeljić. To su igrači koji su bili značajni u proljetnom dijelu prošle sezone. Od novih imena, vrijedi istaći već spomenutog Anela Dedića koji je stigao iz Čelika, zatim dva bivša člana našeg kluba Emira Hodžurdu i Zorana Kokota, na golu je Ivan Tirić, nekadašnji mladi reprezentativac naše zemlje, a nedavno je stigao i Nermin Varupa koji se odmah ustalio u prvoj postavi. Zanimljivo je da je član kluba i nigerijski golman David Nwolokor. Također, tim u novoj sezoni vodi i novi šef stručnog štavba. To je hrvatski trener Boris Pavić koji će pokušati ostvariti zacrtane ciljeve. Veliki hendikep će na Grbavici biti suspenzija zbog žutih kartona iskusnog Milana Muminovića. Međutim, tu su u veznom redu još Hrvoje Barišić i Armin Kapetan, u defanzivi su Marko Jevtić i Leo Novak, na bočnim pozicijama Ivan Stanić i Elvis Sadiković, dok na krilnoj poziciji neugodan može biti brzi Boban Đerić. Od bivših članova Željezničara, u kadru je i Ivan Livaja koji je u dosadašnja četiri kola uglavnom ulazio kao rezerva.

U našem timu nema problema sa suspenzijama. Ipak, zbog lakših povreda još uvijek u kombinacijama za nastup nisu Milivoje Lazić, Sanel Jahić i Denis Žerić. Senad Husić se oporavio i bit će u kombinacijama za nastup. Ipak, početna jedanaestorka se vjerovatno neće znati do pred samu utakmicu. Jedno je sigurno, kojih god jedanaest igrača istrči na teren, navijači će od njih očekivati mnogo bolju igru nego u Tuzli i naposlijetku pobjedu.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 20 sati.