Posljednje kolo prije zimske pauze u Premijer ligi ćemo odigrati na Grbavici. Protivnik je NK Vitez, tim kojeg smo u prvom ovosezonskom susretu, i to kao gosti, savladali sa 1:0. Ova utakmica je prilika da pobjedom zatvorimo prvi dio sezone te da sa makar tri boda više čekamo proljeće.

Naš tim je u većini utakmica tokom ove sezone igrao prilično loše. Utakmica u Bijeljini je, za razliku od nekih ranijih, donijela veći broj prilika, ali smo još jednom pokazali nedostatke u završnici. Navijačima ostaje samo da se nadaju kako će u posljednjoj ovogodišnjoj utakmici biti bolje te da će u drugom dijelu sezone dosta toga biti drugačije. Bilo kako bilo, protiv Viteza je cilj pobjeda i na igračima je da pokažu da li zaista zaslužuju nositi dres ovog kluba.

U trenutnim okolnostima je najbitnija pobjeda, s tim da ona neće doći sama od sebe. Vitez nije ekipa iz vrha tabele, ali može biti neugodan protivnik ako se ne shvati dovoljno ozbiljno. Osim toga, mi imamo očigledan problem sa ekipama kojima napad protiv nas nije osnovna namjera. Sasvim je realno da i naredni protivnik tako nastupi. Radi se o timu koji najčešće igra tvrde utakmice, mada se mogu uočiti i tri visoka poraza na gostovanjima (Čelik 1:5, Sarajevo 0:4, Široki Brijeg 1:6). Međutim, zanimljivo je da su na gostovanjima ostvarili čak tri pobjede, i to protiv Veleža, Drine i Slavije. Trenutno imaju 23 boda i nalaze se na desetom mjestu koje im daje nadu da će ostvariti opstanak u Premijer ligi.

Vitez je nakon početna tri poraza preuzeo Branko Karačić, čiji je dolazak unaprijedio igru ovog tima. Nakon toga su ostvarili skor od sedam pobjeda, dva remija i pet poraza. Okosnicu tima pretežno čine iskusna imena. Tako u odbrani igraju Marko Jevtić, Goran Jurić i Borislav Pilipović, u veznom redu Velibor Đurić, Milan Muminović, Armin Kapetan i Vedrana Kantara, dok je u napadu Marko Basara. Ovom prilikom nećemo spominjati igrače koji već neko vrijeme ne nastupaju zbog povreda ili sl. Od nešto mlađih snaga, na golu je Ivan Tirić, koji je bio naš mladi reprezentativac, a u tu kategoriju “mlađih” se mogu svrstati Toni Livančić, Hrvoje Barišić, te Vedran Vidović i Sabahudin Jusufbašić. Nakon odlaska Nusmira Fajića iz tima prije nekoliko dana, Jusufbašić je najvjerovatniji prvi izbor u prvih jedanaest.

Zbog nakupljenih žutih kartona, protiv Viteza neće nastupiti Joco Stokić, dok Ognjen Đelmić neće igrati zbog crvenog kartona koji je dobio u susretu sa Radnikom. Jasmin Bogdanović se teže povrijedio i vjerovatno ga neće biti ni u proljetnom dijelu sezone, dok bi ostali prvotimci vjerovatno trebali biti u kombinacijama za ovu utakmicu.

Vitez je klub sa kojim imamo stopostotan učinak u međusobnih duelima. U svih pet dosadašnjih premijerligaških susreta smo slavili. Slavili smo i u susretu III kola u Vitezu, što je ujedno i jedna od samo dvije gostujuće pobjede našeg tima u ovoj sezoni.

Utakmica se igra od 13 sati.