Prvenstvena pauza zbog nastupa naše reprezentacije je došla u vrijeme kada je Željezničar zabilježio dvije uzastopne pobjede. Šest osvojenih bodova iz gostujućih utakmica sa Radnikom i Drinom je donekle popravilo dojam lošijih rezultata na Grbavici. Trenutno se nalazimo na četvrtom mjestu i sada dočekujemo Vitez. To će biti prilika da ubilježimo prvu ovosezonsku pobjedu na svom stadionu.

I pored dvije pobjede, pauza nam je dobro došla. Neki igrači su tako dobili priliku sanirati lakše povrede, neki da se dodatno fizički pripreme jer su došli kasnije, a čitav tim da se dodatno spremi jer je bilo očigledno da mnogi prvotimci nisu bili na nivou kakav se od njih očekuje. Utakmica s Vitezom će nam pokazati koliko se uspjelo u tome.

Vitez se poslije šest odigranih kola nalazi na četrnaestom mjestu sa samo četiri osvojena boda. Jedinu pobjedu su ostvarili upravo u posljednjoj utakmici kada su na svom terenu sa 1:0 savladali posljednjoplasirani Radnik. Prije toga su imali niz od četiri poraza (na svom terenu Olimpic 0:1 i Slavija 0:5, a u gostima Široki Brijeg 1:2 i Zrinjski 0:2). U prvom kolu su u Zenici remizirali bez golova s Čelikom. Loši rezultati su već doveli i do smjene trenera Husnije Arapovića. Borba za opstanak se u ranoj fazi sezone čini kao ozbiljna mogućnost pa je s tim ciljem vraćem Ante Miše koji je već ranije vodio tim iz Viteza.

Prošlu sezonu su završili na sasvim solidnom devetom mjestu. Ipak, tim je u ljetnom prelaznom roku napustilo nekoliko standardnih prvotimaca. Otišli su: Aladin Isaković, Aldin Šišić, Vladimir Branković, Almir Hasanović, Haris Dilaver, kao i neki manje važni igrači. Slavko Brekalo se vratio s posudbe u Široki Brijeg tako da su Vitežani u novu sezonu ušli sa skromnijim igračkim kadrom. Među novajlijama nema nekih provjerenih imena. Ante Hrkać i Ante Pinjuh su nekadašnji članovi omladinske škole Širokog Brijega, a sada su iz inostranstva stigli u Vitez, Stipe Miloš je stigao iz prijedorskog Rudara, dok je Andria Petrović stigao na posudbu iz Sarajeva gdje nikad nije zabilježio nastup. Ante Pinjuh je i postigao jedina dva gola ovog kluba u dosadašnjem toku sezone. Prema tome, oslonac je na preostalim igračima, a značajniji od ostalih su Mladen Jurčević, Armin Imamović, Haris Hećo, Ivan Livaja i Jasmin Smriko. Na golu je Aleksandar Živković koji je, dok je bio član SAŠK Napretka, privatno trenirao uz nadzor našeg Ese Ibrahimovića.

Za predstojeću utakmicu nemamo probleme sa suspenzijama, mada je trenutno pet igrača u opasnosti od trećeg žutog kartona. U međuvremenu je naš tim napustio i Nermin Jamak pa su, samim tim, sužene mogućnosti u veznom redu. Za očekivati je da priliku za igru dobiju Tomislav Tomić i Damir Sadiković, dok od postavke trenera zavisi ko će još naći mjesto u prvih jednaest. U Zvorniku smo prvi put igrali sa dva napadača. Nije isključeno da se to desi i u ovoj utakmici.

Ova dva kluba su do sada odigrala samo dvije zvanične prvenstvene utakmice, i to one iz prošle sezone. Prva je odigrana u Zenici na Kamberovića Polju i slavili smo sa 1:0. Tri mjeseca kasnije smo na Grbavici pobijedili 3:1.

Cijene ulaznica za susret 7. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i NK Vitez će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 15 KM te natkriveni dio 20 KM.

Utakmica je na rasporedu u subotu od 19 sati.