Niz neporaženosti je nastavljen i poslije gradskog derbija, a na osvojenom bodu je ostvaren osnovni ovosezonski cilj – plasman na evropsku scenu. Još uvijek smo i u igri za prvo mjesto, ali tu već ne zavisimo samo od svojih rezultata u preostala dva prvenstvena kola. S bodom zaostatka se možemo samo okrenuti svojoj igri i osluškivati šta se dešava na ostalim terenima.

Našu narednu utakmicu, a posljednju u ovoj sezoni na Grbavici, igramo sa Travnikom. Navijači će doći i pozdraviti ekipu, očekujući nova tri boda. Ipak, igrači ne smiju biti opušteni. Samo je uz maksimalno ozbiljan pristup, kao i protiv Mladosti, moguće opravdati očekivanja vjernih navijača. Pobjedom bi im se ekipa na najbolji mogući način zahvalila za podršku na dosadašnjim utakmicama.

Gostujući tim se bori za opstanak i svaki bod u toj borbi im je dragocjen. Niz loših rezultata u drugom dijelu sezone su donekle ublažili u posljednja tri kola, budući da su na svom terenu slavili protiv Slavije i Radnika. Ipak, još uvijek imaju samo tri boda iznad mjesta koje vodi u niži rang. Posljednju utakmicu sezone igraju na svom terenu protiv Viteza, inače direktnog konkurenta za opstanak, tako da su i njihove misli vjerovatno djelimično usmjerene na taj susret. Na Grbavici se, međutim, neće tek tako predati i pokušat će ostati neporaženi, što su u dosadašnjih četrnaest gostovanja postigli samo četiri puta (remiji sa Zvijezdom, Sarajevom, Radnikom i Vitezom).

Tim Travnika se nije mnogo mijenjao u odnosu na naš prvi ovosezonski duel. Osnovu tima čine Adis Nurković na golu, u defanzivi Simbad Terzić, Sanel Kovač, Elvis Sadiković, Ajdin Nuhić i Muharem Čivić, dok su u onom ofanzivnom dijelu glavna imena Feđa Dudić, Irhan Smajić, mladi Semir Musić, te bivši junior našeg kluba Dženan Zajmović (koji ima žute kartone). U zimskom prelaznom roku je odbranu pojačao Radosav Aleksić, nekadašnji igrač Slavije i Zrinjskog, kao i još nekoliko mlađih igrača. Od zime je tu još jedan bivši omladinac našeg kluba – Dženan Durak, ali ne nastupa zbog povrede. Hendikep za goste je svakako povreda Nermina Varupe, igrača veznog reda, dok je klub nedavno napustio Adis Hasečić koji je do tada bio standardni član prve postave. Osim toga, prije nekoliko kola se desila i smjena na čelu stručnog štaba pa je Husniju Arapovića zamijenio “naš” Almir Memić.

Mi u ovu utakmicu ulazimo gotovo kompletni. Pored Srđana Stanića, koji je počeo sa treninzima, ali u ovoj sezoni neće nastupati, novi problem je nesretna povreda Nede Turkovića. Zbog nastupa u juniorskoj reprezentaciji, moguće je da će na poštedi biti Kerim Memija i Dženis Beganović, pa će se u prvih jedanaest vjerovatno naći isti oni igrači koji su nastupili u prethodnoj utakmici. Također, van ekipe je i Mladen Zeljković zbog isteka radne dozvole.

Međusobni omjer ova dva kluba je na našoj strani. To je naročito slučaj na Grbavici gdje smo samo jednom remizirali, dok smo u Travniku daleko manje uspješni. Poznato da je da smo u Travniku vrlo često igrali loše, mada smo posljednja tri puta osvajali bod(ove). Predstojeći duel će biti 30. međusobna utakmica u okviru bh. prvenstava, a treba samo podsjetiti da je prvi susret u ovoj sezoni okončan bez pobjednika i bez golova.

Cijene ulaznica za susret 29. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i NK Travnik će iznostiti za južnu tribinu 3 KM, sjevernu tribinu 5 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM. Utakmica se igra sutra od 17 sati.