Blizina nastavka prvenstva dovela je nestrpljenje naših navijača do krajnjih granica. Zimska pauza je trajala uobičajeno dugo, ali je bila sve samo ne dosadna. Mnogo toga se u tom periodu dešavalo u našem klubu, a naročito u pogledu prvog tima.

Tokom prelaznog roka je potpisan ugovor sa čak dvanaest novih igrača, uz jednog koji je doveden na posudbu. S druge strane, devet prvotimaca iz prvog dijela sezone više nisu igrači FK Željezničar, a pet igrača je posuđeno klubovima Prve lige FBiH. Jasno je da se radi o velikim promjenama i da je na stručnom štabu težak zadatak da za proljetni dio takmičenja napravi funkcionalan tim. Međutim, pripreme u Turskoj su prošle u najboljem redu te se sada naziru konture tima koji će pokušati popraviti dojam “mršavog” šestog mjesta u Premijer ligi te doći do trofeja u Kupu BiH. Kao osnovna želja i kluba i navijača ističe se plasman u evropska takmičenja.

Ostvarenje ove želje će biti izuzetno zahtjevna misija, a na putu ka njenom izvršenju nas odmah u početku očekuje težak zadatak. U goste nam u prvom kolu nastavka dolazi Široki Brijeg. Uvijek neugodni gosti, za razliku od nas, ništa nisu mijenjali u zimskoj pauzi. To će svakako biti velika snaga ovog tima u proljetnom dijelu prvenstva. Trener Slaven Musa i igrači se veoma dobro poznaju pa će tako nastojati osvojiti treću titulu šampiona BiH, a prvu od 2006. godine. Nakon prvih osamnaest kola se nalaze na trećem mjestu sa četiri boda zaostatka za vodećom Slobodom.

Kao i mi, Široki Brijeg je za bazu glavnog dijela priprema odabrao Antalyu. Tamo su odigrali tri utakmice. Pobijedili su kazahstanski Shakhter Qaragandy sa 2:0, remizirali sa danskim Odenseom 1:1, a u posljednjoj utakmici je od njih sa 1:0 bolji bio poljski drugoligaš Wisła Płock. Prije toga su odigrali i četiri utakmice u Hercegovini tako da se može reći kako su imali pripreme veoma slične našim. Sudeći po ovim utakmicama, na golu bi trebao biti mladi Antonio Soldo. Prvi izbor na bokovima bi trebali biti Dino Ćorić i Josip Barišić, mada je blizu toga i Stipo Marković, dok će dva štoperska mjesta zauzeti neko iz trojca Slavko Brekalo, Boris Pandža i Slavko Bralić. Vezni red je možda i najjači dio ovog tima. Tu su u konkurenciji Ivan Sesar, Zvonimir Kožulj, Ivan Crnov, Wagner, Jure Ivanković, Ivan Baraban, Davor Landeka, Mate Pehar, Josip Ćorluka i Luka Menalo. Ko god od ovih igrača da bude na terenu, to će vjerovatno biti i ključne pozicije za određivanje krajnjeg ishoda utakmice. Kada je u pitanju napad, iskusni Ivan Krstanović se nameće kao prvi napadač, mada svoju priliku čekaju Dino Kresinger, Ivan Buhač i Goodness Ajayi. Kako stvari stoje, predstojeća utakmica će biti pravi pravcati derbi.

Mi imamo velikih dvanaest bodova manje od Slobode, a osam manje od Širokog Brijega koji se nalazi na mjestu koje sigurno vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope. Pobjeda nad direktnim konkurentom bi svakako bila podstrek za nastavak takmičenja i jačanje nade da bismo možda i kroz prvenstvo mogli doći do željenog cilja. Edis Mulalić je u ekipu ugradio borbeni duh i dosadašnje pripremne utakmice su pokazale da igramo čvrsto. No, u ovoj utakmici nam je potrebna pobjeda tako da će vezni red i napad morati dati svoj doprinos i u segmentu koji se smatra njihovim osnovnim zadatkom. Nemamo probleme sa povrijeđenim ili suspendovanim igračima pa se može očekivati da na teren istrči sastav kao u finišu priprema.

Ovo će biti 48. zvanični duel ova dva kluba, a 34. u okviru Premijer lige BiH. Za sada imamo negativan omjer, s obzirom na to da je Široki Brijeg u prvenstvima ostvario četiri pobjede više. Naravno, mi smo uspješniji ako gledamo samo utakmice na Grbavici, jer smo u šesnaest utakmica slavili dvanaest puta. Ipak, posljednju prvenstvenu pobjedu nad Širokim Brijegom smo zabilježili prije nešto više od tri godine, nakon čega smo tri puta poraženi, a onda smo i tri puta uzastopno remizirali. Prvi ovosezonski susret, odigran na Pecari, okončan je remijem 1:1.

Utakmica je na rasporedu od 16:30 sati.