Takmičenje u novoj premijerligaškoj sezoni smo započeli pobjedom na Otoci. Naši momci su bili bolji čitavim tokom utakmice s Olimpicom i na kraju su zasluženo slavili sa 3:0. Ipak, dobar rezultat i sigurna pobjeda nas ne smiju previše ponijeti. Još je mnogo ostalo da se igra, a pravi ispit će ova ekipa imati već u sljedećem kolu kada na Grbavici gostuje Široki Brijeg.

Dva kluba su se već sastala na Grbavici u ovoj godini i tada je Široki Brijeg nanio težak domaći poraz našem timu. Bez obzira na to, naši navijači u svakoj utakmici očekuju pobjedu pa ništa drugačije neće biti ni ovaj put. Najvažnije je da igrači odigraju odgovorno i osnovni preduslov za dobar rezultat je ispunjen, a svi se nadamo da ćemo se zajedno radovati poslije devedeset minuta, sasvim sigurno, zanimljive utakmice.

Široki Brijeg je u svakoj sezoni kandidat za sami vrh. U prvom kolu su kao domaćini pobijedili Radnik sa 2:0 i, isto kao i mi, nadaju se da će sezonu nastaviti pozitivnim rezultatom, što bi za njih na Grbavici definitivno bio i remi. Klub s Pecare tradicionalno ne vrši drastične promjene u timu. Međutim, ovog ljeta je bilo nešto više promjena nego inače. Klub su napustili standardni prvotimci Jozo Špikić, Zvonimir Blaić i Zoran Plazonić, iskusni Krešimir Kordić više nije ni bio u prvom planu, a otišao je i mladi napadač Ivan Barišić. Formalno je i talentovani Mirko Marić napustio Široki Brijeg, ali ga je zagrebački Dinamo ostavio na Pecari u vidu posudbe. Još jedan napadač je napustio tim i to je Brazilac Hugo kojeg smo imali priliku gledati u dresu Olimpica, s tim da on često nije ni imao priliku za igru. S druge strane, jedina prava prinova je Neven Laštro, defanzivac koji je stigao iz Travnika. Ostala nova imena i nisu tako nova, budući da se radi o igračima na posudbi iz Dinama (Mirko Marić i Filip Mihaljević) ili igračima koji su se vratili s posudbe iz drugih bh. klubova (Slavko Brekalo, Zvonimir Kožulj i dr.). Pored njih, timu je priključeno i nekoliko igrača iz vlastitog omladinskog pogona.

Sudeći po ovome, moglo bi se reći da je i Široki Brijeg nešto slabiji u odnosu na prošlu sezonu, mada je trener Slaven Musa uspio fino složiti ekipu za evropske utakmice. Podsjetimo se, Široki Brijeg je imao sličan put u Evropi kao i mi. Prošli su prvo kolo kvalifikacija nakon što su u dvomeču bili bolji od azerbejdžanskog kluba FK Qäbälä, dok im je neprelazna prepreka ka trećem kolu bila Mladá Boleslav iz Češke Republike.

Vjerovatno je poznato da naš tim najlošiju tradiciju međusobnih duela ima upravo sa Širokim Brijegom, s obzirom na to da imamo četiri pobjede manje. Naročito je zanimljivo da još nijedan prvenstveni susret ova dva kluba nije okončan neriješenim rezultatom. Na strani Širokobriježana je i gol-razlika, a u posljednje tri utakmice smo poraženi, tako da to sve poziva na dodatni oprez.

Utakmica protiv Širokog Brijega je na rasporedu u nedjelju od 20:30 sati. Cijene karata su sljedeće:

JUG: 6 KM (za članove 4 KM)
SJEVER: 10 KM (za članove 8 KM)
Zapad zona F, G i H: 20 KM
Zapad zona K, L, M i N: 15 KM