Do proljeća će se odigrati još jedno kolo Kupa BiH. Osmina finala ovog takmičenja se igra na principu “prolazi bolji iz dvije utakmice”, a Željezničar se sastaje sa GOŠK-om iz Gabele, pri čemu će se prva utakmica igrati na Grbavici.

Prema trenutnoj slici stvari, kup takmičenje bi nam moglo biti najbolja prilika za izlazak u evropska takmičenja. Poraz u Mostaru i ostali premijerligaški rezultati su nas ostavili na pet bodova zaostatka za grupom koja zauzima pozicije između trećeg i petog mjesta. To je prilično veliki zaostatak koji bi se mogao nadoknaditi jedino neuporedivo boljom igrom u odnosu na dosadašnju. Naravno, ništa još nije izgubljeno, ali je definitivno jasno da bi kup trebao biti mnogo brži put za ostvarenje osnovnog ovosezonskog cilja.

Protivnik nije premijerligaški tim, ali nam je vrlo poznat. GOŠK je u sezonama 2011/2012 i 2012/2013 bio premijerligaš, a sada je član Prve lige FBiH. U prošloj sezoni su do posljednjeg kola bili u igri za povratak u premijerligaško društvo, no poraz od Mladosti u direktom susretu ih je zadržao u ovom rangu. U novoj sezoni im ne ide baš najbolje. Poslije jedanaest odigranih kola se nalaze na jedanaestom mjestu na tabeli uz omjer od tri pobjede, četiri remija i isto toliko poraza. Prethodnog vikenda kao gosti su poraženi od Goražda sa 1:0, dok su plasman u osminu finala kupa ostvarili boljim izvođenja penala u Modriči (rezultat poslije devedeset minuta je bio 1:1).

Gabeljanski tim pretežno čine mlađi igrači, mada neki od njih iza sebe imaju i premijerligaške utakmice. Primjera radi, defanzivci Tihomir Jelavić (igrao za GOŠK i u Premijer ligi), Đoko Milović (ex Leotar i Radnik) i Darko Đajić (ex Leotar i Borac), kao i igrač sredine terena Matej Rozić (ex Zrinjski). Od iskusnijih, tu su napadač Željko Malčić, koji je u prošloj sezoni bio najbolji strijelac Prve lige FBiH, zatim odbrambeni igrač Franjo Delić, te kapiten Miljenko Bošnjak. Na golu je Marko Sušac, nekadašnji član Zrinjskog koji je svojevremeno bio i član mlade reprezentacije BiH. Ekipu s klupe vodi Faruk Kulović koji je ekipu preuzeo ovog ljeta i to mu je drugi put da dolazi na čelo stručnog štaba ovog kluba.

Naš šef stručnog štaba je još uvijek pod suspenzijom tako da ni u ovoj utakmici neće voditi tim sa klupe. Što se igračkog dijela tiče, zbog crvenog kartona u Mostaru, u predstojećoj utakmici pravo nastupa nema Dušan Mladenović. Ipak, ostali igrači su na raspolaganju stručnom štabu. Nije isključeno da bude nekoliko rokada u odnosu na duel sa Zrinjskim.

Ova dva tima se nikad do sada nisu sastajala u okviru kup takmičenja. Zapravo, do sada smo u zvaničnim takmičenjima odigrali samo četiri međusobna susreta, i to u dvije spomenute sezone u kojima je GOŠK nastupao u Premijer ligi. U sve četiri smo ostvarili pobjede, uz gol-razliku 11:2.

Utakmica se igra sa početkom od 15 sati.