Poraz od Zrinjskog je prekinuo odličan niz rezultata našeg tima. Sada se nalazimo na drugom mjestu na tabeli, a do kraja prvog kruga prvenstva je ostalo još samo jedno kolo. Željezničar će na svom terenu ugostiti starog rivala koji se u ovoj sezoni bori za opstanak. Na Grbavicu stiže Čelik iz Zenice.

Navijači su svakako razočarani zbog poraza u Mostaru i naš tim mora pružiti mnogo više ako se svi zajedno želimo radovati na kraju sezone. Poraz nikad nije ugodan, pogotovo ne od direktnog konkurenta za prvo mjesto, no do kraja sezone je ostalo još mnogo utakmica. Prva od njih, ujedno posljednja u „regularnom“ dijelu sezone, je domaći susret sa Čelikom. Zenički klub se već sada nalazi u veoma teškoj situaciji i velike su šanse da neće izboriti opstanak u ligi. Međutim, i za njih je do kraja ostalo velikih jedanaest utakmica pa se nadaju da mogu napraviti podvig. To ih čini neugodnim protivnikom, mada ne treba bježati od toga da smo mi veliki favorit. Tri boda su nam vrlo važna za nastavak prvenstva. Naš stručni štab mora ozbiljno pripremiti ekipu kako bismo to i ostvarili.

Čelik je tokom zimske pauze uradio gotovo potpunu rekonstrukciju tima, nadajući se da će im to donijeti pozitivne pomake. U prvom kolu nastavka sezone su na svom terenu pobijedili posljednjoplasirani Vitez i to je probudilo njihovu nadu u opstanak. Na njihovu žalost, uslijedio je poraz u Gabeli od direktnog konkurenta, a u prošlom kolu i na Bilinom Polju od Mladosti. Neugodnih 0:3 je ponovo probudilo strah od ispadanja iz lige, što bi bio prvi put u nezavisnoj BiH da Čelik nije član najvišeg ranga domaćeg takmičenja. Sloboda ima velikih sedam, GOŠK čak deset bodova prednosti, pa se ta mogućnost čini sve izvjesnijom.

Na Grbavicu stižu uzdrmani zbog poraza od Mladosti, ali i u stanju u kojem znaju da nemaju šta izgubiti. Zbog toga ih teba shvatiti maksimalno ozbiljno. Upitno je i ko će ih voditi na Grbavici jer je sa mjesta stručnog štaba odstupio Slaven Musa. Nama je zanimljivo spomenuti da u ekipi Čelika ima nekoliko bivših igrača našeg kluba. Tu su napadač Stevo Nikolić, lijevi bočni Dino Bevab i krilo Ognjen Đelmić. Od ove zime su u zeničkom timu i bivši reprezentativac Boris Pandža te još nekoliko novih imena koja su dovedena s ciljem povećavanja šansi za opstanak. Od igrača koji su u Čeliku igrali i u jesenjem dijelu sezone, u prva tri kola su standardni bili samo golman Matej Marković te igrači sredine terena Aldin Šišić i Fenan Salčinović.

Naš stručni štab se pred ovu utakmicu suočava sa problemom neigranja nekoliko igrača. Po treći žuti karton su u Mostaru dobili Jadranko Bogičević i Daniel Graovac. To znači da ćemo u predstojećoj utakmici igrati bez dva glavna štopera. S obzirom na to, mjesto u prvih jedanaest će zauzeti Kemal Osmanković. Nije isključeno da na drugo mjesto uskoči Kenan Hadžić koji je, iako prvenstveno bočni igrač, u karijeri često igrao na poziciji štopera. Također, vjerovatno će se desiti još poneka promjena u odnosu na tim koji je od prve minute istrčao na teren protiv Zrinjskog.

Inače, ovo će biti 47. prvenstveni duel ova dva kluba u okviru bh. prvenstava. Naš tim je mnogo uspješniji, a pogotovo na Grbavici. U 22 odigrane utakmice smo samo jednom poraženi, dok su posljednje četiri susreta na našem terenu okončana pobjedom Željezničara. Prvi ovosezonski susret je odigran na Bilinom Polju i Željezničar je bez većih problema pobijedio sa 3:0.

Utakmica se igra u 15 sati.