Željezničar je ostvario sjajnu pobjedu u Mostaru. Ubjedljiva pobjeda je značajno popravila raspoloženje navijača koji će u predstojećem kolu protiv Čelika posljednji put u ovoj godini bodriti svoj tim. Naime, 18. kolo je posljednje koje će se igrati u ovoj godini, nakon čega će nastupiti gotovo tromjesečna pauza. Osim toga, ovo će ujedno biti i posljednja utakmici na ovakvoj Grbavici jer će u narednim danima i zvanično početi izgradnja istočne tribine našeg stadiona.

Nakon odličnog rezultata na gostovanju kod lidera prvenstva, očekuje nas domaća utakmica protiv tima koji se već sada nameće kao jedan od „favorita“ za prelazak u niži rang. Čelik je do sada skupio samo devet bodova te je izvjesno da ih do kraja prvenstva očekuje teška borba za opstanak. Stoga je potpuno razumljivo da naši navijači očekuju još jednu pobjedu. Ipak, nerijetko se kaže da je unaprijed upisane bodove najteže osvojiti pa je na stručnom štabu i prvotimcima zadatak da u ovu utakmicu uđu maksimalno koncentrisano i ozbiljno. Nova tri boda bi bila veoma važna pred finalna četiri kola regularnog dijela sezone koja će se igrati na proljeće.

Mi smo u posljednjih deset kola samo jednom poraženi, i to prilično nesretno u Širokom Brijegu. S obzirom na druge utakmice ovog kola, izvjesno je da bismo se novom pobjedom pomakli na tabeli, a možda i dodatno smanjili bodovni zaostatak za Zrinjskim. S druge strane, Čelik se nalazi na jedanaestom mjestu i ima isti broj bodova kao posljednji Olimpic. Upravo su protiv Olimpica prije dva kola ostvarili jednu od samo dvije pobjede u ovom prvenstvu. Prije toga su slavili samo protiv Radnika, i to u Bijeljini u II kolu. Pored te dvije pobjede su samo još tri puta osvojili po bod. Na našu žalost, jedan od tri boda je bio protiv našeg tima kada je u Zenici bilo 1:1. Sa jedanaest postignutih golova, Čelik je nejneefikasniji tim prvenstva, dok su sa trideset primljenih golova druga najlošija odbrana.

Tim Čelika od prije tri kola vodi Nedim Jusufbegović i on je već četvrti trener u tekućoj sezoni. Kao i prethodnici, suočava se s brojnim problemima jer klub iz Zenice već dugo vremena ima finansijske probleme pa je i motivacija igrača na niskom nivou. Međutim, protiv nas to obično ne bude tako pa je i to jedan od razloga za oprez. Pažnju najviše treba obratiti na nekadašnjeg igrača Željezničara Danijala Brkovića i mladog reprezentativca Marina Popovića. Kada je u pitanju ostatak tima, na golu je iskusni Branislav Ružić, dok su u odbrani stanradni Emir Jusić, Goran Popović, Bojan Marković i Safet Šivšić. Budući da je Popović u domaćem porazu od Slobode zaradio treći žuti karton, Jusufbegović će morati pronaći drugo rješenje. U veznom redu neće biti našeg Dine Hasanovića koji je na Čeliku bio na posudbi i koji je do sada bio prilično standardan, ali se može očekivati da nastupe Haris Hećo, Semir Pezer i iskusni Fenan Salčinović. Pored spomenutih Popovića i Brkovića, koji najčešće djeluju po stranama, u napadu će najistureniji vjerovatno biti Jasmin Smriko. On i Brković su sa po tri gola najefikasniji igrači Čelika u ovoj sezoni. Još vrijedi spomenuti Antu Hrkaća i Almira Plisku, kao i rezervnog golmana Semira Bukvića koji je u prošlosti bio član našeg tima, a preostala mjesta na kadru obično popunjavaju mladi igrači.

Nakon što su protiv Zrinjskog odradili suspenziju, u kadru za utakmicu s Čelikom će ponovo biti Aleksandar Kosorić i Siniša Stevanović. Nemamo probleme s povrijeđenim igračima tako da samo ostaje da se vidi hoće li šef stručnog štaba Slavko Petrović i u kojoj mjeri mijenjati postavu koja je pokazala dobru igru u Mostaru.

Kao što je spomenuto, prvi ovosezonski duel dva kluba je okončan neriješenim rezultatom. Željezničar je poveo golom Bekrića, da bi domaći izjednačili četiri minute prije kraja izjednačili iz penala. Utakmica na Grbavici će biti prilika da zaboravimo na taj rezultat koji je označen kao „kiks“. U prilog nam svakako ide i dosadašnja statistika međusobnih utakmica na našem stadionu jer smo u 21 domaćoj utakmici u okviru prvenstava BiH slavili čak petnaest puta, pet puta je bilo neriješeno, a Čelik je slavio samo jednom.

Utakmica se igra u subotu od 13 sati!