Željezničar je u Tuzli igrao veoma loše. Posljedica toga su drugi prvenstveni poraz u ovoj sezoni i povećanje bodovnog zaostatka za Zrinjskim. Upravo je Zrinjski naš naredni protivnik u derbiju jesenjeg dijela prvenstva. Utakmica će se odigrati na Grbavici. Pored toga što ćemo pokušati osvojiti tri boda, našim igračima će ovo biti prilika i za popravljanje dojma iz prošlog kola.

Poraz u Tuzli je prekinuo pozitivan niz rezultata našeg tima. Pet pobjeda i jedan remi su nas doveli na drugo mjesto. Tu se nalazimo i poslije devetog kola, ali sada sa prilično velikih pet bodova zaostatka. S obzirom na to da u narednom kolu na Grbavicu dolazi vodeći Zrinjski, jasno je da nam je potrebna pobjeda. Ona bi nam omogućila da ponovo smanjimo bodovnu razliku te da se opet aktivno uključimo u bitku za prvo mjesto. Nema sumnje da neće biti lako, pogotovo jer gosti mogu igrati relativno rasterećeno, a naš tim će biti pod određenim pritiskom „moranja“. Ipak, mi se svakako nadamo da ćemo na prvenstvenu pauzu otići s pobjedom iz ove utakmice.

Zrinjski je prvoplasirani tim prvenstva. U dosadašnjem dijelu sezone su imali i veoma dobrih, ali i igara u kojima su prilično spretno došli do bodova. Ostvarili su čak osam pobjeda, a jedini poraz su doživjeli u Bijeljini u trećem kolu. Posljednju utakmicu pred naš međusobni duel odigrali su u okviru Premijer lige kada su na svom terenu sa 2:0 savladali Mladost. U međuvremenu su ispali iz Kupa BiH, mada se čini da im to takmičenje svakako nije ni bilo u prvom planu. Sa 19 postignutih golova su najefikasniji tim lige. Generalno su veoma opasni u napadu jer igraju sa pokretljivim i brzim igračima. Čak igraju i bez klasičnog napadača pa je nominalno najistureniji brzi Toni Jović. Na njihovu žalost, on se povrijedio protiv Mladosti pa će njegovo mjesto najvjerovatnije zauzeti Haris Handžić koji je primjer klasičnijeg napadača. Određena promjena u konceptu igre neće umanjiti ubojitost mostarske ekipe.

Tim s klupe vodi Blaž Slišković. Najveća prednost tima su stabilnost i iskustvo na ključnim pozicijama. Na golu je Kenan Pirić, povremeni član reprezentacije. U odbrani su veoma sigurni Slobodan Jakovljević i Matija Katanec. Možda najveći problem u odbrani je desni bok na kojem se često mijenjaju igrači. Slišković tu prvenstveno računa na Marina Galića. Ipak, tu i druge potrebe u odbrani „krpe“ Hrvoje Barišić i Neven Laštro. Na lijevom beku je kapiten tima Pero Stojkić, dok na klupi počinje Tonći Kukoč. Najkonkretniji dio veznog reda je onaj ofanzivni u kojem po stranama igraju Miloš Filipović i Ognjen Todorović, a odmah iza napadača je Nemanja Bilbija. Oni djeluju iz drugog plana i zapravo su najopasniji dio tima. Filipović i Bilbija su postigli po šest golova i na čelu su liste strijelaca u prvenstvu. Defanzivniji dio veznog reda se često mijenja. Najčešće igraju mladi reprezentativac Marijan Ćavar i Semir Pezer, a u opcijama su još Marko Perišić i Nermin Jamak. Kao što je već spomenuto, Toni Jović vjerovatno neće nastupiti zbog povrede pa se kao najistureniji igrač može očekivati nekadašnji igrač Sarajeva Haris Handžić.

Naš tim ponovo neće biti kompletan. Osim već duže vrijeme povrijeđenih Ivana Crnova i Darka Markovića, za ovu utakmicu neće konkurisati ni Daniel Graovac koji je u Tuzli dobio crveni karton. Izvjesno je da će naš stoperski par činiti Jadranko Bogičević i Kemal Osmanković. Drugih velikih promjena u timu vjerovatno neće biti, osim što je moguće da u napadu prednost ispred Asima Zeca dobije oporavljeni Saša Kajkut.

Utakmice ova dva kluba već nekoliko sezona u kontinuitetu predstavljaju pravi derbi. Uglavnom se radi o zanimljivim utakmicama u kojima detalji odlučuju o konačnom ishodu. U prošloj sezoni smo se sastali četiri puta i mi smo bili nešto uspješniji sa dvije pobjede, jednim remijem i jednim porazom. Međutim, svaka od tih utakmica je bila priča za sebe i svaka je vrlo lako mogla završiti drugačije. Ukupno gledajući, mi smo u međusobnim duelima uspješniji, naročito na Grbavici.

Utakmica se igra od 20 sati, a prodaja ulaznica počinje u 12!