Plavi april se završava domaćom utakmicom sa Zrinjskim. Bit će definitivno derbi susret predstojećeg kola, ali i susret dva tima koja imaju najbolju formu u Premijer ligi. Zrinjski je lider prvenstva kojem je svaka utakmica veoma važna u borbi za titulu, dok su nama bodovi neophodni kako bismo ostvarili plasman na neku od pozicija koje vode u evropske kupove.

Pobjeda u gradskom derbiju je uvijek velika stvar za naše navijače i Klub. Ovaj put je imala i veliki rezultatski značaj jer nam je konačno donijela pomak na tabeli. Bilo je potrebno devet uzastopnih pobjeda da bismo se dočepali četvrtog mjesta na tabeli koje garantuje nastup u kvalifikacijama za Evropsku ligu ukoliko Kup BiH osvoji neka od prve tri ekipe u Premijer ligi. Ipak, do kraja prvenstva su ostala još četiri kola, a budući da su bodovne razlike male svaki bod je dragocjen.

Zrinjski je vodeći tim Premijer lige i u posljednje vrijeme igraju zaista dobro. Trenutno imaju sedam bodova više od našeg tima. U nizu su od pet uzastopnih pobjeda u prvenstvu, a jedanaest kola su neporaženi. Posljednji poraz su zabilježili u Tuzli početkom novembra kada je Sloboda bila uspješnija sa 2:1. Od tada su samo još dva puta remizirali, i to na svom terenu sa Sarajevom i u gostima sa Čelikom, oba puta rezultatom 2:2. Osim toga, radi se i o najuspješnijoj gostujućoj ekipi lige. Naime, u trinaest gostovanja su ostvarili devet pobjeda, jedan remi (Čelik) i tri poraza (Borac, Vitez, Sloboda). Primili su samo šesnaest golova i po tome su uz Radnik najuspješniji klub u ligi. Nasuprot tome, postigli su 46 golova te sa Širokim Brijegom dijele drugo mjesto po efikasnosti.

Mostarski tim je uglavnom sastavljen od iskusnijih igrača i vrlo dobro je ukomponovan. U tome vjerovatno i leži tajna dobrih rezultata u ovoj sezoni. Od mlađih igrača, tu su golman Goran Karačić, a rezerva mu je Nikola Vasilj. Obojica su članovi naše mlade reprezentacije. I treći golman, Kristijan Jajalo, je još uvijek mlad i do nedavno je bio član naše U21 selekcije. U veznom redu standardno igra Oliver Petrak, dok ostatak tima ipak čine iskusniji igrači. U odbrani su reprezentativac Daniel Graovac i Matija Katanec. Bočne pozicije pokrivaju Zvonimir Blaić desno i Danijel Stojanović lijevo. “Naš” Benjamin Čolić je alternativa za desnu stranu, a na lijevoj inače igra Pero Stojkić koji je trenutno povrijeđen. U veznom redu su redom poznati premijerligaški igrači. Prije svega, tu je Tomislav Tomić, još jedan bivši član našeg Kluba, ali i Goran Zakarić, Ognjen Todorović, Filip Arežina, Miloš Žeravica, Aleksandar Radulović, Miloš Filipović i Vučina Šćepanović. Naravno, nema mjesta za sve pa trener Vinko Marinović često kombinuje, nastojeći izabrati optimalnu kombinaciju za narednog protivnika. U napadu igra Jasmin Mešanović, najbolji strijelac tima sa devet golova, a dovoljno je reći da priliku za igru sa klupe čekaju Stevo Nikolić, Krešimir Kordić i Nemanja Bilbija.

Dakle, jasno je da se radi o ozbiljnoj ekipi za naše uslove i samo uz maksimalan pristup je moguće ostvariti pozitivan rezultat. Mi se svakako nadamo pobjedi i uz pristup kakav smo, na primjer, pokazali u utakmicama sa Širokim Brijegom ili Sarajevom imamo svako pravo na optimizam. Stručni štab će moći da računa na sve igrače osim na Nedu Turkovića. U ovom trenutku je upitno samo hoće li Tiago biti spreman za ovu utakmicu, ali svi ostali prvotimci su na raspolaganju Edisu Mulaliću.

Ova dva kluba su se u prošlosti sastala 36 puta, od toga 32 puta u okviru prvenstva. Mi smo uspješniji sa četrnaest pobjeda te po devet remija i pobjeda Zrinjskog. Na našoj strani je i gol-razlika, a sve je to još izraženije ako se zadržimo samo na utakmicama koje su odigrane na Grbavici, gdje je Zrinjski samo jednom slavio pobjedu. S naše strane, još uvijek se osjeća žal za propuštenom pobjedom u prvom dijelu sezone. Podsjetimo se, golom Tiaga smo vodili do pred sami kraj utakmice, imali smo i odličnu priliku da udvostručimo prednost, a onda su Mostarci sa dva kasna gola uspjeli preokrenuti rezultat. Bila je to prva gostujuća utakmica na kojoj je naš tim vodio Edis Mulalić.

Utakmica se igra od 20 sati!