Željezničar je u proteklom kolu savladao domaći Čelik sa 2:0 i tako ubilježio treću ovosezonsku pobjedu. Nastavak niza dobrih igara i pobjeda naš tim će pokušati nastaviti protiv tuzlanske Slobode u okviru 5. kola Premijer lige BiH. Susret na Grbavici počinje u 20:30 sati.

Sloboda je u dosadašnjem dijelu prvenstva osvojila pet bodova. Savladali su na domaćem terenu Radnik sa 2:1, remizirali sa Širokim Brijegom 2:2 i Veležom 0:0, te su na Koševu poraženi od Sarajeva sa 3:0. Ekipa Slobode je tokom ljetne pauze doživjela mnogo promjena, kako među rosterom igrača tako i među stručnim štabom. Na klupi Tuzlaka je Mile Lazarević, koji je prije vodio ekipe Zvijezde iz Gradačca, Zvijezde 09 i Drine.

Na Tušanj je u proteklom periodu stiglo 26 igrača dok je 18 fudbalera iz prošle sezone napustilo Slobodu. Što se tiče sastava koji bi sutra mogao istrčati na Grbavicu možemo očekivati da neće biti mnogo promjena u odnosu na prethodne susrete. Na golu je Nikola Lakić, a štoperski par bi trebali činiti Perica Ivetić i Emir Jusić. Na desnom beku je standardan Amar Beganović, ali će susret sa Željom propustiti zbog tri žuta kartona. Njegovo mjesto bi mogli zauzeti Adnan Salihović ili Tony Livančić. Pozicija lijevog beka rezervisana je za Almira Bekića. Tri centrala vezna igrača koja će predvoditi Slobodu na Grbavici po svemu sudeći su Omar Pršeš, bivši omladinac Lyona Yoann Martelat, te Samir Bekrić bivši veznjak našeg Kluba. Čini se da su krilne pozicije slatke muke za trenera Lazarevića jer su u konkurenciji Saša Maksimović, Abid Mujagić, Edis Smajić, Marinsko Rastoka i Dušan Ristić. Ipak, Maksimović i Mujagić bi trebali zaustavljati bekove Željezničara. Najbolji napadač Slobode Amer Bekić neće biti u konkurenciji zbog povrede, a na njegovo mjesto će najvjerovatnije Edis Smajić ili Dušan Ristić.

Šef struke Plavih Amar Osim za subotnji susret sa Slobodom ne može računati na Enesa Sipovića i Mehmeda Alispahića koji će odslužiti suspenziju zbog tri žuta kartona. Dakle, u odnosu na posljednju utakmicu bit će minimalno dvije promjene u početnom sastavu. Osim je na konferenciji za medije istakao da Plave očekuje teška utakmica.

Ovo će biti drugačija utakmice nego prethodne, igramo kući i favorit smo. Dva igrača koja imaju kartone nam fale i zbog toga će ovo biti težak meč. Imamo ostatak ekipe koji će to probati nadoknaditi, a i Slobodi fale dva igrača pa smo po tom pitanju ujednačeni. Prvi put smo u situaciji da u meč ulazimo kao neki favoriti. Sloboda je neugodan protivnik, prošle sezone smo im u tri utakmice dva puta pogledali na gol. Nadam se da će utakmica biti gledljivija nego prošlosezonske. Oni su veliki klub, ali su u ovom trenutku “kao” autsajderi, naglašavam kao autsajderi, rekao je Osim.

Trener tuzlanske Slobode Mile Lazarević prepustio je ulogu favorita našoj ekipi.

– Željezničar je izuzetno dobro ušao u prvenstvo, dobro su posložili kockice i u ovom trenutku su izraziti favorit protiv nas. Svaki rezultat osim njihove pobjede bio bi im bez dileme razočaravajući, dok s druge strane mi imamo jasan cilj. Želimo se uzdignutog čela vratiti u Tuzlu, a zna se šta to znači za nas. Želimo ostati neporaženi, rekao je Lazarević.

Derbi starih rivala igra se u subotu u 20:30 sati. Prodaja ulaznica vršit će se od 10 do 16 sati u prodajnom objektu ispred stadiona, dok će od 16 sati biti otvorene tri prodajne kućice. Više informacija ovdje. Glavni sudija susreta je Ermin Sivac iz Zenice, a pomoćnici su Damir Lazić i Davor Beljo. Četvrti sudija je Sabrija Topalović, a delegat Mario Ćosić iz Mostara.