Željezničar je pobjedom otvorio proljetni dio sezone, što je veoma bitno s obzirom na to da početak takmičenja značajno određuje samopouzdanje tima, kao i opće raspoloženje. Dodatnu težinu ovom rezultatu daje činjenica da su tri boda osvojena na jednom od težih gostovanja, jer Krupa će vjerovatno biti jedan od šest učesnika Lige za prvaka. Ipak, isto tako je bitno znati da je to samo jedna utakmica i da je još dosta njih pred nama. U narednom kolu na Grbavici dočekujemo Slobodu.

Prvo kolo nastavka Premijer lige je donijelo zanimljive utakmice i rezultate. Mi smo se pobjedom dodatno odvojili od dijela pratilaca, ali je „puni plijen“ osvojio i Zrinjski, naš najbliži konkurent. Očito je da će svaki bod biti važan za određivanje konačnog plasmana, a pred nama su još tri kola prvog dijela sezone i deset kola Lige za prvaka. Prema tome, ima još mnogo da se igra. Prva sljedeća prepreka je Sloboda i ta utakmica će se igrati na Grbavici. Borba za vrh i domaći teren nas obavezuju na novu pobjedu, ali trebamo biti vrlo oprezni. Sloboda se u prošlosti mnogo puta pokazala kao neugodan protivnik, čak i na našem stadionu, najčešće zahvaljujući krajnje defanzivnom pristupu. Pored toga, jedan od tri ovosezonska poraza smo doživjeli krajem septembra upravo od tog protivnika. Sve to može predstavljati dodatni motiv našim igračima, mada nam to prvenstveno treba biti želja za osvajanjem trofeja.

Poput našeg tima, i Sloboda je u drugi dio sezona ušla s pobjedom. Tuzlanski tim je na svom terenu savladao Mladost sa 2:0. Suprotno početnim očekivanjima u tom klubu, Sloboda se nalazi u opasnoj zoni i bilo kakav niz lošijih rezultata bi ih mogao skupo koštati. Zbog toga su im ovi bodovi protiv Mladost bili prijeko potrebni. Protiv nas na Grbavici nemaju šta izgubiti i to ih čini dodatno neugodnim. S obzirom na tradiciju tog kluba, a i na podatak da ih vodi naš bivši šef stručnog štaba Slavko Petrović, možemo očekivati defanzivan pristup, uz vrebanje prilike za eventualno iznenađenje. Treba dodati i to da do sada nisu igrali dobro na gostovanjima. U devet odigranih utakmica su samo jednom pobijedili, i to u Vitezu, tri puta su remizirali, dok su ubilježili pet poraza.

Igrački kadar Slobode se u zimskom prelaznom roku prilično mijenjao. Na prvi pogled, tim je značajno oslabljen jer je otišlo nekoliko bitnih prvotimaca poput Amera Ordagića, Sulejmana Krpića, Milana Ćuluma, Ismara Hairlahovića, Miloša Kalezića, Almedina Zilkića i Zvezdana Đorđilovića. Svi oni su bili standardni u prvom dijelu sezone, a pored njih je Slobodu napustilo još nekoliko igrača. Nasuprot tome, neka nova imena će pokušati nadomjestiti brojne odlaske. Najveća pojačanja bi trebali biti Edin Rustemović, Amer Bekić i Perica Ivetić. Radi se o dobro poznatim premijerligaškim igračima, a prvi od njih se već u prvom kolu nastavka upisao u strijelce. Pored njih, tu su i neka manje poznata lica. Na mjestu desnog bočnog je već debitovao Borislav Terzić (stigao iz srbijanskog Javora), za mjesto u veznom redu konkurišu Miloš Mijić (Radnik Surdulica) i Ivor Weitzer (Uzbekistan, a ranije igrao za Široki Brijeg), dok priliku za nastup još čeka krilni igrač Semir Musić (kojeg poznajemo kao nekadašnjeg igrača Travnika). Vrijedi spomenuti i Aldina Hrvanovića koji je ove zime prešao u Slobodu iz našeg tima i koji je, također, debitovao u prošlom kolu. Od igrača koji su ostali u zimu iz Tuzle, vrijedi izdvojiti golmana Azira Muminovića, stamenog defanzivca Aleksandra Ignjatovića, desnog bočnog Darka Todorovića (koji je na američkoj turneji debitovao za reprezentaciju) te mladog Edis Smajića u napadu.

Imajući u vidu veliki broj promjena u timu, Sloboda predstavlja određenu nepoznanicu. Međutim, mi svakako želimo ostvariti novu pobjedu i tako se možda dodatno izdvojiti na vrhu tabele. Povoljna okolnost je to što naš stručni štab nema većih problema sa „krojenjem“ sastava. Nemamo probleme sa suspendovanim igračima, što uključuje i novajliju Kenan Hadžića koji je odslužio suspenziju prenesenu iz Hrvatske. Naravno, ostaje da se vidi koje igrače će Adžem na kraju izabrati za ovu utakmicu.

Kada je u pitanju tradicija, u ranijim redovima je već spomenuto da je Sloboda znala biti vrlo neugodan protivnik na Grbavici. Nekoliko puta su ostajali neporaženi, pa čak odnosili i sva tri boda, nerijetko i iz jedine prave prilike koju bi stvorili. Nadamo se da tako neće biti ovaj put te da će naši igrači nastaviti pobjednički niz u ligi. Podsjetimo se i na to da je prvi ovosezonski susret ova dva tima okončan pobjedom Slobode od 1:0.

Utakmica se igra u 14:30 sati.