Porazom u Širokom Brijegu, prekinut je niz od sedam kola u kojima smo ili pobijedili ili odigrali neriješeno. Do kraja prvog dijela sezone su ostala još četiri kola, s tim da će se zbog utakmice naše reprezentacije prethodno napraviti još jedna mini pauza, i to poslije sljedećeg kola u kojem se na Grbavici sastajemo sa Slobodom.

Željezničar je u posljednjem kolu prekinuo niz pozitivnih rezultata te smo zbog toga pali na peto mjesto, s tri boda zaostatka za drugoplasiranim Radnikom. Priliku za popravljanje bodovnog salda ćemo imati u utakmici sa Slobodom koja na Grbavicu dolazi nakon mnogo previranja tokom tekuće sezone. Nema sumnje da u ovom susretu očekujemo pobjedu, mada je sigurno da do iste nećemo doći jednostavno, naročito ako budemo igrali kao u protekla dva kola. Međutim, tri boda su nam veoma važna da bismo mirnije dočekali završnicu jesenjeg dijela sezone.

Sloboda odlično počela sezonu i slovili su za jednog od favorita za šampionsku titulu. Ipak, unutrašnji problemi su doveli do rasipanja igračkog kadra i odlaska Husrefa Musemića s mjesta šefa stručnog štaba. Sloboda se trenutno nalazi na šestom mjestu i ima bod manje od našeg tima. Zanimljivo je da su u posljednjih sedam kola čak pet puta remizirali. Jedinu pobjedu u tom periodu su ostvarili u pretprošlom kolu kada su na svom terenu, golom iz penala, slavili protiv Širokog Brijega. Bila je to prva prvenstvena pobjeda Slobode još od kraja avgusta. U međuvremenu su u dvomeču s istim protivnikom ispali iz Kupa BiH pa im je Premijer liga ostala jedina šansa za plasman u evropske kupove no, kako stvari stoje, Slobodi je upitan i plasman na jednu prvih šest pozicija koje vode u Ligu za prvaka.

U odnosu na naš prvi ovosezonski duel, u timu Slobode više nisu Zajko Zeba, Aldin Đidić i Mahir Karić, a tim s klupe sada vodi Vlado Jagodić. Kada je u pitanju mogući sastav, na golu je standardan mladi reprezentativac Kenan Pirić. U odbrani igraju Haris Mehmadagić i Ivan Kostić, a na bočnim pozicijama Samir Efendić i Aleksandar Subić. Samir Merzić i Nemanja Stjepanović čine radnički dio vezog reda, dok je Amer Ordagić sada vjerovatno i najbolji igrač tima. U posljednje vrijeme sve više prilike za igru ima Ivan Fatić. Na krilima su Mladen Veselinović i Darko Todorović, s tim da drugi zbog žutih kartona neće nastupiti na Grbavici. Umjesto njega bi mogao igrati Miljan Govedarica. Najistureniji igrač Slobode je Sulejman Krpić koji se nalazi na samom vrhu liste strijelaca Premijer lige sa osam postignutih golova. Član Slobode od prije nekoliko kola je i Eldar Hasanović, nekadašnji igrač našeg kluba.

U našem timu ovaj put neće biti Darka Markovića koji je protiv Širokog Brijega dobio treći žuti karton. S obzirom na tu okolnost, za očekivati je da se Uglješa Radinović povuče nešto defanzivije, a da priliku od prve minute dobije Samir Bekrić. Ostatak tima se vjerovatno neće mijenjati u odnosu na prethodnih nekoliko utakmica iako je to nešto što može reći samo Slavko Petrović. Sigurno je da igru moramo popraviti u oba pravca. Defanzivno orijentisana Sloboda će pokušati da spriječi naše pokušaje ugrožavanja njihovog gola. Istovremeno, naš naredni protivnik može biti veoma neugodan u napadu, pogotovo iz prekida. U svakom slučaju, zadatak našeg tima je jasan jer navijači očekuju pobjedu na domaćem terenu.

Ova dva kluba su se do sastala 39 puta u bh. prvenstvima. Jubilarni četrdeseti duel nam nudi šansu da zabilježimo isto tako jubilarnu dvadesetu pobjedu. Omjer na domaćem terenu je osjetno na našoj strani, iako se ne smije zaboraviti da nas je Sloboda u mnogo navrata znala namučiti, a u nekoliko navrata i odnijeti bod(ove). Tako je bilo i prošla dva puta na Grbavici kada je Sloboda uspijevala osvojiti bod. Prvi ovosezonski duel u Tuzli je okončan pobjedom Slobode od 2:0.

Utakmica se igra u subotu od 16 sati na Stadionu Grbavica!