Do kraja sezone je ostala još samo jedna utakmica. Raspored takmičenja je odredio da to bude gradski derbi između Željezničara i Sarajeva. Ova utakmica nema značaj za rasplet prvenstva, ali gradski derbiji uvijek nose posebnu draž, bez obzira na to gdje se timovi u tom trenutku nalaze.

Prije nekoliko sedmica je izgledalo kao da bi gradski derbi u posljednjem kolu mogao biti utakmica koja će dati neke važne odgovore. Međutim, u Premijer ligi BiH se praktično sve već zna tako da će dva gradska rivala igrati isključivo za prestiž. Naš tim nije uspio osvojiti šampionsku titulu i sezonu će završiti na drugoj poziciji. Način na koji se sezona odvijala je u velikoj mjeri doprinio tome da navijači ne budu zadovoljni plasmanom, a takav osjećaj nije mnogo ublažilo ni osvajanje Kupa BiH. Navijači osjećaju da im ekipa mnogo toga duguje. Gradski derbi je prilika za malo iskupljenje pred publikom koja im je čitavim tokom sezone davala podršku.

Zanimljivo je da će gradski derbi biti prilika za blago popravljanje dojma u komšijskom taboru. U Sarajevu također ne mogu biti zadovoljni sezonom na izmaku. Borba za treće mjesto i plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu je premalo za ambicije tog kluba i njihovih navijača. Naše osvajanje Kupa BiH im je donekle donijelo olakšanje jer će i četvrto mjesto donijeti evropske utakmice na Koševo, no sigurno je da će ovaj gradski derbi pokušati iskoristiti za popravljanje ukupne slike.

Mi smo u veoma lošem nizu od čak šest kola bez pobjede. Tri remija i čak tri poraza su nešto što nije dostojno borbe za vrh tabele. Imajući to u vidu, može se reći da je naš tim u krizi. Taj loši niz su prekidale tek pobjede u kup takmičenju protiv Slobode i Krupe. Ovo mora biti upozorenje pred predstojeću utakmicu koja navijačima mnogo znači. Osim toga, u goste nam dolazi Sarajevo koje je, za razliku od većeg dijela sezone, upravo sada u finišu napravila dobar niz od četiri uzastopne pobjede. Zahvaljujući tim rezultatima su stigli do trećeg mjesta i sada imaju četiri boda manje od našeg tima, a jedan više od četvrtoplasiranog Širokog Brijega.

Sarajevo je u proljetni dio sezone ušlo s velikim ambicijama, iako se tim u zimskom prelaznom roku nije pojačao. Naprotiv, Sarajevo je ostalo bez standardnih štopera Marka Mihojevića i Saše Novakovića. Tokom drugog dijela sezone je na golu bio standardan Bojan Pavlović. Na bočnim pozicijama u posljednje vrijeme igraju Anel Hebibović i mladi Halid Šabanović, dok je alternativa Dušan Hodžić. Almir Bekić je imao problema s povredom i upitno je hoće li nastupiti u derbiju. U štoperskoj liniji igraju Joachim Adukor i mladi Nihad Mujakić, dok bi najviše problema mogli imati u veznom redu jer su povrijeđeni Ljuban Crepulja i Miloš Stanojević. Na raspolaganju su ofanzivnije orijentisani igrači, među kojima su Elvis Sarić, Amar Rahmanović i Emir Halilović. Najofanzivniji igrači tima su svakako Krste Velkoski i Mersudin Ahmetović. U posljednjih nekoliko utakmica se golovima istakao i Mićo Kuzmanović. Kada je u pitanju naš tim, u kombinacijama za nastup su svi igrači osim povrijeđenog Siniše Stevanovića. Nakon odsluženih suspenzija, stručni štab će moći računati i na Kemala Osmankovića i Jovana Blagojevića.

Dva tima su u ovoj sezoni odigrala tri utakmice. Željezničar je dva puta pobijedio, dok je treći susret okončan remijem. Ovo će biti 52. duel dva kluba u bh. prvenstvima, a ukupno 115. prvenstveni. Naš klub ima dvije pobjede više, ali i za jedan gol slabiju gol-razliku.

Utakmica se igra sutra u 17 sati.