U XI kolu Premijer lige nas očekuje gradski derbi. Utakmica između dva najveća rivala će se igrati na Grbavici, ali se iščekuje u različitim raspoloženjima.

Iza oba kluba je turbulentan period. Uprkos najavama s početka, i jedni i drugi su prilično loše krenuli u novu sezonu. Ipak, za razliku od komšija koji su ušli u mirniji period, kod nas je upravo pred ovaj susret nastupila kulminacija. Drugi put u nepune tri sedmice je imenovan novi šef stručnog štaba, a igrači ne igraju bi približno onome što su prikazivali u evropskim utakmicama. Jasno je da navijači uvijek očekuju pobjede, naročito u ovoj utakmici, no jednako je jasno i da igra mora biti neuporedivo bolja da bismo ostvarili pozitivan rezultat.

Naš tim se trenutno nalazi na osmom mjestu sa samo četranest bodova iz deset kola. Zaostatak za vodećim Zrinjskim je već sedam bodova, a na drugom mjestu je Sarajevo koje nam “bježi” za pet bodova. Sarajevo je u nizu od tri uzastopne pobjede, dok smo mi porazom u Travniku zaustavili nešto što je nakon dva “puna plijena” izgledalo kao početak niza. Naravno, u bodovnom smislu, derbi je utakmica kao i svaka druga, ali ne treba ni podsjećati koliko bi slavlje u tom susretu značilo navijačima.

Posted by FK Željezničar on 1. listopad 2015

Sarajevo je u sezonu ušlo s najvišim ambicijama. Ipak, čini se da je tim nešto slabiji nego prošle godine. Prije svega, otišla su dva jako bitna igrača – Gojko Cimirot i Miloš Stojčev – dok adekvatne zamjene za te pozicije nisu dovedene. S druge strane, pojačana je zadnja linija dovođenjem Milana Stepanova i Tomislava Barbarića, s napomenom da je prvi trenutno suspendovan i da vjerovatno neće nastupiti u predstojećoj utakmici. Od novih imena, tu su i lijevi bočni Almir Bekić, desni bočni Anel Hebibović, te nigerijski veznjak Harmony Ikande. Slično nama, nakon dosta peripetija je došlo do smjene na čelu stručnog štaba pa je Dženana Uščuplića prvo privremeno zamijenio Almir Hurtić, dok je od prošlog kola na toj poziciji Miodrag Ješić. On će u nastojanjima da postigle zacrtane rezultate prije svega računati na okosnicu tima iz prošle sezone, a to su Leon Benko i Krste Velkoski u napadu, Samir Radovac u veznom redu te Ivan Tatomirović u odbrani. Ne treba zaboraviti ni igrače poput Harisa Duljevića ili Mehmeda Alispahića koji na svoj dan mogu stvoriti velike probleme protivniku.

Na našoj klupi će kao šef stručnog štaba debitovati Edis Mulalić. Pred njim je u narednom periodu veoma težak zadatak. Prvi cilj je igračima vratiti samopouzdanje, a derbi je za to odlična prillika.

O tradiciji međusobnih utakmica ova dva kluba se vjerovatno nema šta novo reći. Ovo će biti 124. zvanična međusobna utakmica, 106. prvenstvena, a ako gledamo samo bh. prvenstva, to će biti 43. susret dva gradska rivala. Jedna od osnovnih karakteristika ovih utakmica, posebno u posljednje vrijeme, je veliki broj neriješenih rezultata. Primjera radi, od posljednjih jedanaest duela u prvenstima, čak sedam je okončano neriješenim rezultatom, i to najčešće onim najnepopularnijim bez golova. Posljednju pobjedu je ostvarilo Sarajevo, upravo na Grbavici, u jesen prošle godine. Svemu ovome treba dodati i da su se ova dva tima već sastala ove godine kada smo u okviru proljetnog dijela prošle sezone na Koševu odigrali 0:0.

Utakmica se igra od 15:30 sati.