U Premijer ligi BiH je poslije osam odigranih kola nastupila pauza zbog utakmica naših reprezentacija. Željezničar je pauzu proveo na prvom mjestu, i to zahvaljujući sjajnoj pobjedi u Širokom Brijegu. Sada je pred nama novi ciklus utakmica. Prva će biti odigrana na Grbavici, a u goste nam dolazi Radnik iz Bijeljine.

Visoka pobjeda od 3:0 na Pecari nas je vratila na prvo mjesto. Prvenstvenu pauzu smo proveli u dobroj atmosferi. Osim prvenstvenih, ubrzo nas očekuju i obaveze u Kupu BiH. Intenzivan ritam utakmica je prilično iscrpio igrače koji su imali veću minutažu. Pojedini su imali i lakše povrede tako da nam je ova pauza došla u pravom trenutku. Do sada smo uglavnom gostovali, no u narednom periodu ćemo nešto više utakmica odigrati na svom terenu. Sigurno to poboljšava našu poziciju. Ako pogledamo tabelu, možemo primijetiti da imamo dva boda prednosti u odnosu na najbliže pratioce. Samo nam pobjeda u sljedećem kolu garantuje da ćemo tu ostati. Ipak, ne smijemo pomisliti da će biti lako doći do novih bodova. Dosadašnji tok sezone je pokazao da će svaka utakmica biti zahtjevna te da će prvi kroz cilj proći tim koji bude imao najveći stepen fokusiranosti.

Ni utakmica protiv Radnika nije izuzetak. Bijeljinski tim je samo jednom poražen u prvih osam kola. Imali su i nekoliko zapaženih rezultata, poput domaće pobjede protiv Sarajeva i gostujućeg remija u Širokom Brijegu. Sada se nalaze na petom mjestu. Imaju četiri boda manje od našeg tima. Boljeg bodovnog salda su ih koštala dva remija na domaćem terenu (sa Krupom i Čelikom), mada je to još jedna potvrda prethodno spomenute teze o zahtjevnosti ovog izdanja Premijer lige. Osim toga, njihove ambicije su vezane za sredinu tabele i dosadašnje rezultate sigurno tretiraju kao zadovoljavajuće. Treba dodati i da su do sada odigrali samo tri gostujuće utakmice na kojima nisu postigli gol. Dva puta su odigrali 0:0 (Tuzla City i Široki Brijeg), dok su u drugom gostovanju na Tušnju su poraženi od Slobode (0:2).

Radnik je, kao i većina drugih naših klubova, tokom ljeta doživio veće promjene u igračkom kadru. Iz kluba je otišlo nekoliko važnih igrača. Najznačajniji je svakako Dino Beširović, a od igrača koji su bilježili redovne nastupe u Radniku više nisu Darko Zec, Filip Stojanović, Ševko Okić i Nenad Srećković. Dobra okolnost za ovaj tim je činjenica da je na čelu stručnog štaba ostao Mladen Žižović koji ima odličan uvid u stanje. Dovedeno je nekoliko igrača koji imaju težak zadatak da popune nastale praznine. U odbrani je novo lice Radosav Aleksić (Krupa), dobro poznato ime u našem prvenstvu. Nama je veoma dobro poznato ime i Ognjena Đelmića, bivšeg člana našeg tima. Bivši član Željezničara je i Danijal Brković koji za sada nema redovnu minutažu, a novi igrači su još igrači sredine terena Josip Šantić (NK Vitez), Nikola Popara (Budućnost Podgorica) i štoper Tarik Isić (GOŠK). Čini se da je tim ipak nešto slabiji nego u prošloj sezoni. Glavne uloge imaju golman Mladen Lučić, u odbrani je u paru s Aleksićem najčešće Domagoj Franić, dok su na bočnim pozicijama Aleksandar Vasić i Slaviša Radović. U veznom redu su standardni Dušan Martinović i Velibor Đurić. Mladi reprezentativac Demir Peco je opasnost na krilu, a najofanzivniji su Aleksandar Glišić i Irfan Hadžić. Nama su zanimljivi i defanzivni vezni Nedim Mekić (bivši član našeg omladinskog pogona) i štoper Emir Hodžurda (još jedan bivši igrač Željezničara). Od mladih igrača, najviše se ističe ofanzivni Vladimir Bradonjić.

Naš tim je u prvenstvenoj pauzi imao priliku da se odmori. Nekoliko igrača s lakšim povredama je sada također spremno za nastupe, a raduje i podatak da pred ovu utakmicu nemamo mnogo problema sa suspendovanim igračima. Nažalost, zbog crvenog kartona protiv Širokog Brijega u konkurenciji za nastup neće biti Miloš Bakrač, no stručni štab na čelu sa Milomirom Odovićem može računati na Mateja Rodina, Jadranka Bogičevića i Kemala Osmankovića.

Prošlost međusobnih utakmica u Premijer ligi upozorava. Iako je ukupni omjer u međusobnim utakmicama značajno na našoj strani, Radnik je baš na Grbavici nekoliko puta iznenadio. U deset utakmica na Grbavici, Radnik je pet puta bio neporažen. U posljednje vrijeme, međutim, naš tim ima više uspjeha. U protekle dvije sezone smo zbog sistema takmičenja odigrali čak četiri prvenstvena susreta na Grbavici i u svim utakmicama smo slavili pobjede. Pobjede smo redovno ostvarivali i u Bijeljini, no onda smo u finišu prošle sezone pretrpjeli poraz od 1:0.

Utakmica se igra sutra u 19:30 sati, a na susreti ćemo se na poseban način oprostiti od vjernog navijača, Adnana Čerkeza.