Šokantna završnica utakmice u Mostaru nam je uskratila ubjedljivu bodovnu prednost na tabeli, ali Željezničar je i dalje na prvom mjestu. Tu bismo mogli i ostati poslije trećeg kola Lige za prvaka u okviru kojeg na svom terenu dočekujemo ekipu Radnika iz Bijeljine.

Utakmica se igra poslije prvenstvene pauze uzrokovane nastupima naše reprezentacije. Pauza nam je možda došla u pravom trenutku zbog načina na koji smo završili derbi utakmicu sa Zrinjskim u Mostaru. Sada je taj susret iza nas, prošlo je dovoljno vremena i potpuno spremno možemo ući u naredni duel. Na Grbavicu stiže bijeljinski Radnik i to će biti prilika za određeni vid iskupljenja pred navijačima. Razočarenje i bijes zbog gubitka već upisanih bodova u Mostaru će protiv Radnika vjerovatno prerasti u snažnu podršku s tribina, a na igračima je da to opravdaju pozitivnim rezultatom.

Željezničar je na prvom mjestu sa dva boda prednosti ispred Zrinjskog. Naš naredni protivnik se nalazi na šestom mjestu u Ligi za prvaka i do kraja sezone imaju luksuz da igraju potpuno rasterećeno, bez rezultatskog pritiska. Upravo takvi timovi mogu biti veoma opasni, a na svojoj koži su to osjetili igrači Zrinjskog i Sarajeva. Naime, Radnik je u prvom kolu Lige za prvaka osvojio bod u Mostaru, da bi u drugom kolu na svom terenu savladao našeg gradskog rivala. Ovi rezultati trebaju biti shvaćeni kao upozorenje. Ipak, naš tim uz ozbiljan pristup može doći do pobjede. Treba dodati i da je Radnik u prvenstvenoj pauzi odigrao polufinalnu utakmicu Kupa RS. U kombinovanom sastavu su poraženi od Modriče sa 3:2. Prije nekoliko dana su odigrali i prijateljsku utakmicu sa beogradskim Partizanom (0:1).

Kada govorimo o Radniku, taj tim već neko vrijeme prilično uspješno vodi Mladen Žižović. Iako su u jednom periodu jesenjeg dijela sezone prolazili kroz lošu seriju rezultata, uspjeli su se plasirati među šest prvoplasiranih timova. U zimskoj pauzi su ostali bez mladog reprezentativca Besima Šerbečića koji je otišao u Rosenborg. Prazninu na štoperskoj poziciji su nakon nastavka sezone popunjavali razni igrači. Domagoj Franić je standardan, a u prošloj utakmici je bio uparen sa Emirom Hodžurdom, nekadašnjim igračem našeg tima. Prije toga su u paru s Franićem igrali Darko Zec, koji je u zimskoj pauzi stigao iz Slovenije, te Dušan Martinović, koji je po vokaciji prvenstveno igrač sredine terena. Stabilnost u igri im daje činjenica da su u timu ostali drugi najvažniji igrači. Posebno se ističu Dino Beširović i iskusni Velibor Đurić, a vrijedi izdvojiti i brzonogog mladog reprezentativca Demira Pecu. Nama je zanimljivo i to da je u kadru Radnika bivši član našeg omladinskog pogona Nedim Mekić.

U našem timu stručni štab neće moći računati na sve igrače. Goran Zakarić i Adi Mehremić su protiv Zrinjskog dobili treći žuti parton pa će propustiti duel sa Radnikom. Međutim, stručni štab na raspolaganju ima dovoljno igrača koji mogu ispuniti njihove zamisli tako da ovi izostanci ne umanjuju očekivanja.

Željezničar i Radnik su u tekućoj sezoni već odigrali dvije međusobne utakmice. Mi smo pobijedili u oba navrata. Prvo smo u Bijeljini pobijedili sa 2:0, da bismo u posljednjem kolu prvog dijela sezone odigrali dramatičnu utakmicu u kojoj smo uspjeli nadoknaditi zaostatak od dva gola. Omjer u međusobnim utakmicama je generalno na našoj strani, mada treba napomenuti da se Radnik više puta pokazao kao neugodan protivnik na Grbavici.

Utakmica se igra sutra u 16 sati.