Poslije dva međusobna susreta u Kupu BiH, na redu je prvenstveno odmjeravanje snaga s bijeljinskim Radnikom. Dva tima se već veoma dobro poznaju, a pored predstojećeg, do kraja sezone ćemo odigrati još dvije utakmice s istim protivnikom jer su se oba kluba plasirala u Ligu za prvaka.

S obzirom na to da se radi o timovima koji zauzimaju treće i četvrto mjesto na tabeli, može se reći da je ovo derbi posljednjeg kola prvog dijela sezone. Željezničar je u nizu od šest uzastopnih pobjeda u prvenstvu bez primljenog gola i sigurno je da želimo nastaviti tu seriju. Nova pobjeda bi bila bitna i zbog nastavka borbe za sami vrh tabele budući da vodeći Zrinjski ima samo četiri boda više od našeg tima. S druge strane, Radnik je samo jednom poražen u posljednjih deset kola. Bijeljinski tim se ponovo želi plasirati u evropske kupove. Trenutno su još uvijek „u igri“ te iz prikrajka vrebaju svoju šansu za popravljanje plasmana.

Radnik je u zimskom prelaznom roku doživio određene promjene u igračkom kadru. Članovi ovog tima više nisu standardni stoper Ivan Jakovljević, desno krilo Deni Simeunović te lijevi bek Nikola Čelebić, a na posudbu su otišli Jovo Kojić, Aleksandar Glišić i Abdurahman Beširović. Ipak, čini se da su u tim dovedene dostojne zamjene. Član Radnika je postao donedavni kapiten Željezničara Aleksandar Kosorić, a tu su još jedan stoper Domagoj Franić, lijevi bočni Nemanja Zlatković, vezni igrači Filip Stojanović, Aleksandar Kitanović i Davor Arnautović te napadač Edin Ademović. Uz nekoliko kvalitetnih igrača koji su i u prvom dijelu sezone igrali za ovaj klub, očito je da je da je riječ o timu koji se mora shvatiti maksimalno ozbiljno. Radnik već drugu sezonu pokazuje konstantnost u dobrim igrama te naši igrači moraju pružiti najbolje od sebe kako bi došli do nove pobjede. Na suprotnoj strani je nekoliko igrača koji su u prošlosti nastupali za Željezničar. Osim spomenutog Kosorića, tu su još Mladen Zeljković i Delimir Bajić. Kao posebno važne karike tima treba dodati još golmana Mladena Lučića, vezne igrače Velibora Đurića i Dinu Beširevića te napadača Marka Obradovića.

Za razliku od prethodnih utakmica, naš stručni štab protiv Radnika ne može računati na Jovana Blagojevića koji će ovo kolo propustiti zbog žutih kartona. Nedovoljno oporavljeni Ivan Crnov će još neko vrijeme čekati na zvanični debitantski nastup u našem klubu. Ostali igrači su na raspolaganju Slavku Petroviću, a imajući u vidu na sve okolnosti, uključujući i dobru igru protiv Metalleghea, priliku od prve minute bi vjerovatno mogao dobiti Uglješa Radinović.

Naš tim mora biti dodatno oprezan i zbog neugodne tradicije u međusobnim utakmicama ovih klubova na Grbavici. Iako imamo pozitivan omjer u svim utakmicama, u prošlosti smo mnogo problema s Radnikom imali upravo na Grbavici. Naime, u šest premijerligaških duela na našem stadionu, samo smo jednom slavili, i to još 2007. godine. Radnik je jednom uspio slaviti na našem terenu, a čak četiri puta su izvojevali remi. Nasuprot tome, u Bijeljini smo čak četiri puta pobijedili, od ukupno sedam utakmica koliko smo u okviru PL odigrali na Gradskom stadionu u Bijeljini. Podsjetimo se da smo i u prvom ovosezonskom prvenstvenom duelu pobijedili sa 2:1. Strijelci za naš tim su bili Sandi Križman i Stevo Nikolić, dok je jedini gol za Radnik postigao Marko Obradović.

Utakmica se igra od 15 sati.