Naš tim ni nakon četiri kola proljetnog dijela prvenstva, što uključuje i dva veoma teška gostovanja kod Širokog Brijega i Zrinjskog, nije doživio poraz. Zadržali smo dobre šanse u borbi za vrh tabele i plasman u evropska takmičenja, a istim putem možemo nastaviti i poslije 20. kola. Na Grbavici dočekujemo Radnik iz Bijeljine.

Željezničar se poslije devetnaest odigranih kola nalazi na trećem mjestu sa 38 osvojenih bodova. U narednih nekoliko dana nas očekuju dvije uzastopne domaće utakmice. Prvi protivnik je Radnik koji se trenutno nalazi na trinaestom mjestu. Sa samo sedamnaest osvojenih bodova je samo četiri boda iznad mjesta koje vodi u niži rang tako da im je borba za opstanak osnovni cilj. Vjerovatno će se pri tome najviše posvetiti domaćim utakmicama, no ne treba misliti kako će se unaprijed predati. Ovakvi protivnici mogu biti izuzetno opasni jer nemaju šta izgubiti. Za očekivati je defanzivni pristup i vrebanje eventualnih prilika za postizanje gola.

Radnik je izuzetno loše započeo sezonu i prvu pobjedu su ostvarili tek u sedmom kolu. Drugi dio prvenstva su započeli domaćim porazom od Širokog Brijega (1:2), ali su nakon toga uvezali tri utakmice bez poraza. Kao gosti su sa visokih 4:0 pobijedili Slaviju, nakon čega su uslijedile dvije domaće utakmice – remi sa Zrinjskim 0:0 i pobjeda nad Drinom od 1:0. Prema tome, može se reći da su u pozitivnom naletu, ali i uočiti da tri utakmice nisu primili gol. Nešto bolji rezultati ne trebaju iznenaditi jer je bijeljinski klub sigurno jači nego što je to bio tokom prošle polusezone. Nenad Krstajić je došao na čelo kluba, a pojačan je i igrački kadar. Nije bilo nekih značajnijih odlazaka, dok su novi članovi tima ove zime postali neki igrači koji su svakako pojačanja. Najpoznatiji su Mladen Žižović i Duško Stajić koji su do sada igrali za mnoge premijerligaške klubove. Iz Kozare su stigli Ognjen Škorić i Dejan Maksimović, a tu je i Slovenac Taulant Kadrija. Okosnicu tima od ranije čine golman Boriša Bodiroga, kao i Slađan Antić, Samir Memišević, Stanko Ostojić, Eldin Mašić, Ranko Galešić, Milivoje Lazić i Marko Obradović. Obradović je sa četiri postignuta gola i najbolji strijelac tima koji je do sada postigao samo sedamnaest golova.

Što se tiče našeg tima, Milomir Odović ne bi trebao imati mnogo problema sa sastavom. Jedini problem je to što je Aleksandar Kosorić dobio žuti karton zbog kojeg će propustiti predstojeću utakmicu. Stoga se može očekivati da u prvih jedanaest ponovo bude Dejan Uzelac. Nije isključeno da Odović izvrši i određene promjene u veznom redu kako bi odmorio pojedine igrače. Tako bi umjesto Damira Sadikovića mogao početi Amir Hadžiahmetović, dok priliku za igru čekaju Juan Manuel Varea i Benjamin Čolić. Međutim, nekih značajnih promjena vjerovatno neće biti.

Prvi ovosezonski duel ova dva kluba je odigran u Bijeljini i mi smo na dosta teškom terenu za igru zabilježili pobjedu rezultatom 3:1. I inače smo uspješniji u međusobnim utakmicama, budući da smo samo jednom poraženi u devet susreta. Ipak, ističe se činjenica da smo od četiri susreta na Grbavici čak tri puta remizirali s Radnikom. Jedina pobjeda na Grbavici je ostvarena još 2007. godine, a i tada smo u jednoj lošoj predstavi na radni dan slavili samo zahvaljujući dobrom udarcu sa distance Albina Pelaka. Još jedno upozorenje da u ovu utakmicu moramo ući potpuno ozbiljno. 

Cijene ulaznica za susret 20. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Radnik će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM. Utakmica se igra od 16:30 sati.