Željezničar je u Bijeljini ostvario novu pobjedu. Ovi bodovi su izuzetno važni za naš tim koji se na taj način zadržao u borbi za vrh tabele. Ipak, to je samo prva u nizu važnih utakmica koje su na rasporedu u septembru. U sljedećem kolu na Grbavici dočekujemo Krupu. Osim toga što našim navijačima svaka utakmica predstavlja malu svečanost, ovu će dodatno uveličati podatak da će biti odigrana 17. septembra, tj. na datum na koji je Željezničar odigrao svoju prvu utakmicu po osnivanju 1921. godine.

Zahvaljujući pobjedi nad Radnikom, Željezničar se popeo na drugo mjesto. Imamo pet bodova zaostatka za vodećim Zrinjskim koji ima utakmicu više, a u sljedećem kolu igramo kao domaćini. Na Grbavicu dolazi Krupa, tim koji je u prošloj sezoni predstavljao osvježenje Premijer lige i koji se sasvim zasluženo našao u Ligi za prvaka. Ne treba posebno ni naglašavati da će Željezničar i u toj utakmici pokušati da osvoji puni plijen. Pobjeda na Grbavici je nešto što imamo kao cilj, iako neće biti jednostavno ostvariti isti. Naš tim je u prvih sedam kola vrijedno skupljao bodove, ali svaka utakmica je novo iskušenje pa sebi ne smijemo dopustiti opuštanje. Sljedeće kolo će svakako biti veoma zanimljivo budući da nekoliko ekipa ima priliku za osjetnije odvajanje od ostatka lige.

Nasuprot nas će biti čvrsta ekipa iz Krupe na Vrbasu. Prošlosezonski rezultati su doprinijeli da se ovaj tim sada shvata maksimalno ozbiljno. Utisak je da u novoj sezoni nisu dostigli isti nivo igre, ali i dalje pružaju vrlo solidne partije. Poslije tri uzastopna remija u prva tri kola (Radnik i Vitez u gostima, Sloboda na domaćem terenu), u četvrtom kolu su doživjeli jedini poraz, i to od Zrinjskog u Mostaru (0:1). Nakon toga je uslijedila serija od tri pobjede. Prvo su na svom terenu savladali Čelik sa minimalnih 1:0, istim rezultatom su slavili i u Gabeli protiv GOŠK-a, da bi u sedmom kolu relativno lako savladali Mladost sa 3:1. Ovaj niz pobjeda ih je doveo na peto mjesto. Sa dvanaest bodova, imaju četiri manje od našeg tima. Jedna od osnovnih karakteristika njihovih dosadašnjih utakmica je mali broj golova (uz izuzetak posljednje). Nisu iskazali posebnu efikasnost, no sa samo tri primljena gola su najčvršća odbrana lige.

Tim Krupe već duže vrijeme vodi Slobodan Starčević. Zadržana je okosnica tima iz prošle sezone. Primjera radi, u odbrani su Aleksandar Vukotić i Radosav Aleksić, u veznom redu Ajdin Redžić, Zoran Milutinović i Nikola Dujaković, a u napadu Elvir Koljić. Mladi reprezentativac Redžić je povrijeđen te zbog toga neće nastupiti protiv našeg tima. Od bitnih igrača, tim su u ljetnom prelaznom roku napustili Denis Čomor i Uroš Mirković, dok se ostali odlasci vjerovatno neće mnogo osjetiti. Od novih imena, treba izdvojiti golmana Nevresa Fejzića (ex Metalleghe) koji je iz prve postave istisnuo Jovana Kutića. Irfan Jašarević je standardni lijevi bočni, dok je na desnoj strani u posljednje vrijeme Saša Nikodijević, igrač koji je stigao iz Srbije. Opcija za desni bok je i Kerim Palić, bivši član našeg omladinskog pogona. U veznom redu, Miljan Ljubenović je glavni izbor za lijevo krilo, a Stefan Barić najozbiljniji za desnu stranu. Zanimljivo novo ime u veznom redu je Lazar Marjanović koji je svojevremeno prikazivao odlične igre kao igrač Zrinjskog, a igrao je i za Borac. U napadu se najviše ističe novajlija Nusmir Fajić. Fajić je u prošlom kolu protiv Mladosti postigao tri gola. Postigao je i pobjednički gol u Gabeli pa je sa četiri gola vodeći strijelac tima.

Naš tim je postao redovna mušterija za crvene kartone. Velika borbenost u kombinaciji s neopreznošću pojedinih igrača su za posljedicu imali da smo tri posljednje utakmice završili s deset igrača. Protiv Radnika je dva žuta kartona dobio Dženis Beganović koji zbog toga neće biti u konkurenciji protiv Krupe. Ipak, suspenzije su odslužili Daniel Graovac i Siniša Stevanović koji će biti na raspolaganju stručnom štabu. Novi problem se pojavio u vidu povrede Saše Kajkuta koja će, iako lakše prirode, vjerovatno onemogućiti njegov nastup protiv Krupe. Ono što svakako raduje je da se krug kandidata za prvu postavu proširio nakon nekoliko uspješnih nastupa naših mladih igrača.

Željezničar i Krupa su do sada odigrali četiri prvenstvene utakmice. Sve su odigrane tokom prošle sezone. Naš tim je slavio u tri navrata. Jedini remi u međusobnim utakmicama se desio u maju ove godine i bio je veoma koban za naš klub. Taj remi je zapravo bio početak kraja naših nada u osvajanje šampionske titule.

Utakmica se igra od 19:30 sati, a prodaja ulaznica počinje u 12 sati.