Pred nama su utakmice 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH i otvaranje sezone 2019/2020 za naš Klub. Prvi ispit donosi i derbi sa starim rivalom,  banjalučkim Borcem. Utakmica se igra u subotu u 20:30 sati.

Dvomjesečna ljetna pauza je iza nas u kojoj je naš tim obavio kvalitetne pripreme u Sarajevu i hercegovačkom Livnu. Plavi s Grbavice nisu napravili mnogo promjena u igračkom kadru. Želju su napustili Anel Šabanadžović (AEK), Matej Rodin (Perugia), Irfan Fejzić (Sloboda), Branko Bajić (Mladost DK), dok su fudbaleri koji su bili na posudbama ponovo se priključili klubovima u Prvoj ligi Federacije. U Zvorničku 27 su stigli Filip Erić (Zvijezda 09), Mehmed Alispahić (Sloboda), Petar Bojo (Mladost DK), Amar Mehić (Zvijezda 09), Sedad Subašić (Rudar Kakanj).

Naš protivnik, Borac iz Banjaluke, proteklu sezonu je rutinski osvojio titulu prvaka Prve lige RS, te su se tako nakon godinu dana vratili u društvo najboljih. Tokom ljeta ekipa je pretprila nekoliko igračkih promjena, ali i na klupi. Dosadašnjeg trenera Darka Vojvodića zamijenio je Branislav Krunić. U timu Banjalučana vidimo veliki broj iskusnih imena, ali i onih što prvi put igraju Premijer ligu BiH sa solidnim inostranim CV-om. Ipak, teško je precizirati prvih 11 Borca za sutrašnji susret. Na golu je čini se siguran Mladen Lučić koji je stigao iz Radnika. Za poziciju desnog beka konkurišu Dujaković i Čomor, dok bi lijevi bek trebao pokrivati Aleksandar Subić. Dvije stoperske pozicije će igrati Marko Jovanović koji je stigao iz Voždovca, povratnik Nemanja Janičić ili Nebojša Runić. U veznom redu je najveća gužva i najveće “slatke” muke za Krunića. Poziciju veznog fudbalera mogu igrati bivši naš igrač Stojan Vranješ koji je najsigurniji, Vladan Danilović, Zoran Milutinović, Dejan Bosančić i Aleksandar Radulović. Po desnoj strani bi trebao igrati Marko Mirić, bivši igrač Crvene zvezde i Lokerena. Za poziciju lijevog krila konkurišu Almedin Ziljkić i Ivan Crnov, još jedan bivši Željovac. Najistureniji bi mogao biti Saša Kajkut, a u užoj konkurenciji su Bojan Marković i Srđan Vujaklija.

Šef struke našeg tima na današnjoj konferenciji za medije istakao je veliki rivalitet između ova dva kluba, i da vjeruje u svoju momčad da može ostvariti pobjedu:

Jači smo nego prošle sezone, barem zato što smo duže na okupu. Nismo izgubili ništa osim Šabanadžovića koji je bio standardan. Računamo da se sa šest mjeseci rada drugačije ponaša, ali ne mora ništa značiti, pogotovo u prvoj utakmici koju igramo protiv Borca. Prva utakmica je uvijek neugodna jer ne znaš šta je protivnik prethodno radio, a naš protivnik je nastupao u drugoj ligi i to je dupla nepoznanica. Oni imaju nekoliko iskusnih igrača koje su kupili, a koji imaju zavidan CV. Imaju ambiciju da se pokažu na samom početku, kao i obavezu prema navijačima. Borac je dobar rival, utakmice su često napete i neizvjesne. To očekujemo i sutra, kazao je Osim.

IMG 6778

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

Branislav Krunić kazao je da su Plavi kvalitetan tim i da su sva tri znaka u igri.

– Željo je kvalitetan rival, ali očekujem dobru partiju svog tima. Sva tri znaka možemo da očekujemo. I da pobijedimo, izgubimo ili odigramo neriješeno. Odlučivat će detalji, ali imamo dobru atmosferu, dobru ekipu koja je spoj iskusnih i mladih fudbalera, vraćaju nam se vjerni navijači  i mogu reći da se u timu osjeća zajedništvo, kvalitetan rad i nema razloga da sutra ne pružimo dobru partiju. Nadamo se i dobrom rezultatu, istakao je Krunić.

Glavni sudija na utakmici je Sabrija Topalović iz Zenice. Pomoćnici su Davor Beljo i Arnel Novalić, četvrti sudija je Zoran Grbić, dok je delegat Milan Janković iz Trebinja.

Utakmica se igra u subotu u 20:30 sati na Grbavici. Prodaja ulaznica počinje od 10 sati.