Željezničar je uspješno prebrodio prvu prepreku u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Crnogorskoj Zeti nismo dozvolili bilo kakvo iznenađenje pa će naš tim nastaviti evropski put. Žrijeb za drugo kolo je održan ranije tako da već od četvrtka znamo da nam je protivnik švedski klub AIK Solna. Prva utakmica se igra na našem stadionu.

Naša igra u prve dvije utakmice je samo u nekim periodima bila konkretna, no i to je bilo sasvim dovoljno da prođemo u drugo kolo. Uz malo više odlučnosti, do pobjede smo mogli i u Podgorici, no u ovom trenutku je najvažnije da smo ostvarili prolazak u narednu fazu. Međutim, AIK je mnogo kvalitetniji protivnik od Zete pa će i naš tim morati podići igru na viši nivo. U slučaju da to uradimo, mišljenje da je švedski predstavnik blagi favorit ništa ne mora značiti. Sigurno je da će i motivacija naših igrača biti veća pa se stoga svi nadamo pozitivnom ishodu. Utakmica na Grbavici, pred našim navijačima, će dosta toga pokazati.

AIK je klub s velikom tradicijom. Osnovan je 1891. godine, s tim što je fudbalska sekcija (AIK Fotboll) formirana šest godina kasnije. Pored fudbala, klub obuhvata još i sekcije u košarci, rukometu, hokeju na ledu, boksu, atletici i raznim drugim sportovima. Sjedište kluba je u Solni koja ima status zasebnog grada, ali je danas de facto jedna cjelina sa Stockholmom. AIK je skraćenica od Almänna Idrottsklubben, što bi u prevodu značilo „Javni sportski klub“. Fudbalski klub je jedanaest puta bio šampion Švedske (posljednji put 2009. godine), čak šesnaest puta su bili vicešampioni (uključujući i prošlu sezonu), dok su u šesnaest finala kupa trofej osvojili osam puta. Za ovaj klub su u prošlosti nastupali brojni kvalitetni fudbaleri, i to ne samo švedski, nego i mnogi internacionalci. Od onih kojih se vjerovatno sjećaju današnji ljubitelji fudbala su Johan Mjällby, Daniel Majstorović, Ander Limpar, Teddy Lučić, tu je kratko igrao i Olof Mellberg, a svakako da je mnogima poznata i nesretna priča o hrvatskom golmanu Ivanu Turini. Rekorder po broju nastupa je Daniel Tjernström, koji je s igranjem prestao prije četiri godine. Najbolji strijelac u historiji kluba je Per Kaufeldt, igrač koji je veliki trag u švedskom fudbalu ostavio u periodu između dva svjetska rata.

AIK je u prvom kolu bio uspješniji od Klaksvíka, predstavnika Farskih Ostrva. U prvoj utakmici je bilo 0:0, no AIK je na svom teretnu pokazao razliku u kvalitetu pa je taj duel okončan visokom pobjedom 5:0. U toj utakmici se posebno istakao finski napadač Eero Markkanen koji je postigao tri gola i koji je kratko nastupao za B tim Reala iz Madrida. Inače, radi se o prilično iskusnom timu s tek nekoliko mlađih igrača. Kapiten je lijevi bočni Nils-Eric Johansson, igrač koji je prošao Bayernove selekcije, a kasnije je igrao za Nürnberg, Blackburn i Leicester City. U odbrani su još bitni domaći Jesper Nyholm i Per Karlsson te Finac Sauli Väisänen, koji su prije AIK-a igrali samo u svojim zemljama. Simon Thern je veoma važan za vezni red, baš kao i Amin Affane i Kristoffer Olsson, dva nešto mlađa igrača u timu. Za drugog je zanimljivo to što je ranije igrao za Arsenalovu akademiju, dok je Affane igrao u Njemačkoj. Nama je posebno zanimljiv Denni Avdić. On je zbog porijekla svojevremeno bio u kombinacijama za igranje u reprezentaciji BiH, ali se to nije desilo. U karijeri je nastupao za Werder, Zwolle, Alkmaar i Heracles. On i Markkanen su najopasniji u napadu, a kao iskusnija varijanta je tu Henok Goitom, iskusni napadač eritrejskog porijekla. Najmlađi standardni prvotimac je golman Oscar Linnér. Ekipu s klupe vodi Rikard Norling. Stigao je u maju prošle godine i ovo mu je drugi put da vodi AIK (prvi put od 2005. do 2008. godine).

AIK ima ulogu favorita u dvomeču s našim timom, ali će se na terenu pokazati koji će tim proći u treće kolo. Nama će u pokušaju da prođemo u tu fazu sigurno nedostajati naš najbolji strijelac Ivan Lendrić. S obzirom na to, u našoj postavi će najistureniji igrač biti Stevo Nikolić. Male su šanse da stručni štab napravi druge izmjene u prvih jedanaest. Ipak, koji god igrači izađu na teren, podrška s tribina će im biti vrlo važna. Cilj je pokušati doći do rezultata koji će revanš u Švedskoj učiniti još zanimljivijim.

Utakmica se igra od 20:45 sati.