Igranje skraćene lige donosi učestale derbije. Sada se u narednom kolu sastaju dvije ekipe koje su u prva tri kruga osvojila najviše bodova. Željezničar odlazi na gostovanje u Tuzlu gdje će odmjeriti snage sa domaćom Slobodom.

Oba tima su u prva tri kola osvojila po sedam bodova.Mi smo u prvom kolu remizirali sa Sarajevom, nakon čega smo uvezali dvije pobjede protiv Olimpica i Širokog Brijega. S druge strane, Sloboda je ostvarila dvije domaće pobjede, protiv Olimpica i Viteza, da bi na jedinom gostovanju osvojili bod u Širokom Brijegu. Bit će ovo s pravom derbi kola i oni koji budu gledali utakmicu će na djelu vidjeti dva tima koja spadaju u najuži krug favorita za vrh tabele.

Našim navijačima su pomiješana sjećanja na nedavne duele sa ovim protivnikom. Nema sumnje da se rado sjećamo pobjede koju smo pogotkom Lendrića izvojevali na Tušnju u proljetnom dijelu prošle sezone. Ipak, jednako su bolna i sjećanja na ispadanje u polufinalu kupa nakon čega je mnogo toga lošeg krenulo po naš tim. Navijači sada očekuju da naš tim pokaže dobru igru te se nadaju da će krajnja nagrada za to biti i pozitivan rezultat. Željezničar uvijek ide na pobjedu, iako ni sa bodom u ovoj ranoj fazi takmičenja ne bismo trebali biti nezadovoljni.

Sloboda je u prošloj sezoni prikazivala veoma dobre igre. U pauzi između dva prvenstva su se dodatno pojačali tako da za tuzlansku ekipu sada igraju Aleksandar Subić, Aldin Đidić, Mahir Karić i Vladimir Grahovac. Posljednji trojac je stigao iz Čelika, dok je Subić nedavno došao na posudbu iz beogradskog Partizana. Od novih imena, tu su još i rezervni golman Adnan Bobić, te dva lijeva bočna Crnogorac Ivan Fatić i Makedonac Aleksandar Lazevski. Međutim, treba reći da je tim tokom ljeta napustilo nekoliko važnih igrača iz prošle sezone. Najvažniji su Mersudin Ahmetović, Elvis Sarić i Perica Ivetić. Trener Husref Musemić će biti sretan što u narednom susretu može ponovo računati na usluge Zajka Zebe koji se vraća nakon odrađene suspenzije, dok će svoje mjesto u timu gotovo sigurno imati golman Kenan Pirić, desni bočni Samir Efendić, štoper Ivan Kostić, a u veznom redu su nezaobilazni Nemanja Stjepanović i Amer Ordagić. Na krilnim pozicijama su uvijek opasni Mladen Veselinović i Damir Mehidić, dok se sa tri postignuta gola u tri kola kao glavni napadač ističe Sulejman Krpić.

Naš tim je kompletan izuzev manjih problema Milivoja Lazića i Denisa Žerića. Stručni štab nema značajnije probleme sa povrijeđenim igračima, a nemamo ni suspendovanih prvotimaca. Do sada se pokazalo da je teško prognozirati koji će sastav na teren poslati Miloš Kostić, a svakako da raduje to što je u kombinacijama za nastup ponovo Vedran Kjosevski. Član naše mlade reprezentacije i standardni golman u prošloj polusezoni bi mogao zauzeti mjesto između stativa, mada nije isključeno da tu ostane i Irfan Fejzić koji se u prva tri kola istakao po nekoliko dobrih odbrana.

Utakmica se igra u srijedu s početkom u 17:30 sati.