Posljednja utakmica prvog dijela Lige za prvaka donosi 114. prvenstveni duel Željezničara i Sarajeva. Gradski derbi uvijek donosi neizvjesnost i veliku napetost. To se očekuje i ovaj put. Iako draž predstojeće utakmice nije potpuna budući da dva tima nisu u direktnoj borbi za vrh tabele, to nikako ne umanjuje rivalitet i želju za pobjedom.

Susreti ovih timova sa sobom nose posebne emocije bez obzira na trenutni položaj bilo kojeg od rivala. Međutim, naši prvotimci se moraju pokušati oduprijeti atmosferi koja će ovih dana zahvatiti grad. Ne smijemo izgubiti iz vida da ova utakmica za nas ima vrlo veliki rezultatski značaj. Naš domaći remi sa Širokim Brijegom je omogućio Zrinjskom da prepolovi prednost na dva boda pa se trka za prvo mjesto dodatno zakomplikovala. Gradski derbi nije najpogodnija utakmica za ovakve prilike, ali to ne mijenja naše ambicije. Šampionsku titulu možemo osvojiti samo ako ćemo bolju igru pokazivati u utakmicama koje se mogu označiti kao ključne. Prema tome, naš cilj je pobjeda. Bila bi to treća prvenstvena pobjeda nad Sarajevom u istoj sezoni, što bi bio rezultat koji još nije ostvaren u prošlosti gradskog derbija.

Sarajevo ovu utakmicu dočekuje u potpuno drugačijoj atmosferi. U četiri utakmice Lige za prvaka su tri puta poraženi minimalnim rezultatom, uz jednu, isto tako minimalnu pobjedu. Ukupno su u osam utakmica proljetnog dijela sezone ubilježili samo dvije pobjede (i to obje protiv Krupe), a kao posebno veliki problem se ističe neefikasnost. Naime, Sarajevo je u tih osam utakmica postiglo samo četiri gola. U posljednjih pet utakmica su postigli samo jedan gol. Veoma loši rezultati komšijskog tima tokom tekuće sezone su dovoljni tek za četvrto mjesto. U ovom trenutku im je upitan i plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu. Ipak, sve to nas ne smije zavarati ili opustiti. Igrači Sarajeva će sigurno biti veoma motivisani za ovaj duel s našim timom jer je to prilika da se donekle iskupe svojim navijačima.

Problemi su, između ostalog, uzrokovani i lošim prelaznim rokom u kojem je naročito „pogođena“ odbrana. Tim su napustili Marko Mihojević i Saša Novaković. Novi igrači se nisu nametnuli kao dovoljno kvalitetna rješenja. Dodatni problem za ekipu koju vodi Husref Musemić je i činjenica da određeni broj igrača neće biti na raspolaganju za ovaj susret. Zbog nagomilanih žutih kartona sigurno neće nastupiti Miloš Stanojević, probleme sa povredama imaju Mersudin Ahmetović i Dušan Hodžić, a još nekoliko igrača je imalo zdravstvene probleme zbog kojih nisu nastupali u ranijim utakmicama. Među njima su i Anel Hebibović i Almir Bekić. Stoga u posljednje vrijeme igra i nekoliko mlađih igrača pa su tako realne opcije u odbrani bek Halid Šabanović i štoper Nihad Mujakić. Na golu je standardan Bojan Pavlović, dok bi na mjestu štopera trebao igrati još i Aleksandar Šofranac koji je ove zime stigao u Sarajevo. Opcija je i Joachim Adukor koji se nedavno oporavio od povrede. Ključni igrač veznog reda je reprezentativac Elvis Sarić. U proljetnom dijelu se istakao Emir Halilović, još jedan novi igrač koji je stigao tokom zime, a tu su još Amar Rahmanović i Mićo Kuzmanović. Krste Velkoski je najbolji strijelac tima i on će najvjerovatnije biti najistureniji igrač Sarajeva.

Određene probleme pri sastavljanju tima će imati i naš stručni štab. Siniša Stevanović će zbog povrede pauzirati nekoliko sedmica. Protiv Slobode je iz igre zbog povrede ranije izašao Sinan Ramović pa ni on neće biti u kombinacijama za nastup u gradskom derbiju. Sretna okolnost je to što za vezni red imamo više opcija, među kojima je i Jovan Blagojević koji se poslije kratke pauze vratio na teren. Također, neki standardni članovi prve postave su odmarali u srijedu pa sada maksimalno spremno dočekuju utakmicu sa Sarajevom. Bilo kako bilo, od jedanaest igrača koji istrče na teren koševskog stadiona se očekuje da pruže bolju igru nego protiv Širokog Brijega te da tako pokušaju osvojiti sva tri boda.

Historiju međusobnih utakmica dva gradska rivala nije potrebno posebno predstavljati. Navijači sigurno znaju mnoge detalje iz ranijih utakmica, a ovom prilikom samo treba izdvojiti da mi u ukupnom omjeru prvenstvenih duela imamo dvije pobjede više. To je tako zahvaljujući dvjema pobjedama iz ove sezone.

Utakmica se igra sutra u 16:30 sati.