Naredno kolo donosi najveću utakmicu našeg fudbala. Na Koševu će se u okviru 26. prvenstvenog kola sastati veliki gradski rivali Sarajevo i Željezničar. Obje ekipe se bore za izlazak na evropsku scenu, a ova utakmica bi mogla biti od presudnoj značaja za konačan ishod tih nastojanja. Međutim, ovaj duel, osim rezultatskog značaja, sa sobom uvijek nosi i ono nešto više od bodova.

Dva kluba ovu utakmicu dočekuju u veoma sličnim okolnostima. Iza oba tima je turbulentna sezona u kojoj je bilo mnogo uspona i padova, smjena trenera i unutrašnjih procesa, no sportski rezultati su ono što se kraju najviše računa. Oba kluba su se oprostila od kup takmičenja i jedina nada za izlazak u evropska takmičenja je plasman u sami vrh tabele. Do kraja je ostalo još pet kola i bit će veoma zanimljivo pratiti kako će se stvari odvijati. Kako stvari stoje, gradski rivali su direktni konkurenti u toj borbi, a predstojeći derbi bi mogao donijeti ključnu prednost jednom od timova.

Mi ovu utakmicu dočekujemo poslije poraza od Slobode i ispadanja iz Kupa BiH. To znači da moramo biti među vodeća tri (ili možda četiri) tima kako bismo se dočepali kvalifikacija za Evropsku ligu. Sarajevo je u međuvremenu odmaralo budući da su već ranije ispali iz kupa. Posljednju utakmicu su igrali proteklog vikenda i slavili su na gostovanju u Vitezu sa 3:1. Trenutno imaju dva boda više od našeg tima. Najefikasniji su tim u Premijer ligi sa pedeset postignutih golova. Najučinkovitiji su domaćin lige jer su u dvanaest domaćih utakmica ostvarili jedanaest pobjeda i samo jedan poraz, i to Zrinjskog u četvrtom kolu. Poslije tog poraza su ostvarili devet uzasopnih domaćih pobjeda. U trenutnom su nizu od četiri pobjede. S druge strane, mi smo u nizu od jedanaest kola bez poraza, a na posljednja tri gostovanja smo osvojili sva tri boda. Ukupan skor na gostujućim utakmicama nam je pet pobjeda, dva remija i pet poraza.

Sarajevo je dosta mijenjalo tim u zimskoj pauzi. Tu više nisu neki manje ili više redovni članovi prve postave kao što su Krste Velkoski, Ivan Tatomirović, Bojan Puzigaća, Mario Barić, Anel Hebibović, a klub su napustili i Mehmed Alispahić, Harmony Ikande, Milan Stepanov, Dario Purić i još neki igrači. Nova imena se nisu pokazala kao velika pojačanja. Deni Simeunović, Denis Kramar, Haris Harba te Brazilci Emerson i Cézar nisu u prvom planu. Igru nose “starosjedioci”. U odbrani su ključni Tomislav Barbarić i Adnan Kovačević, mladi Advan Kadušić uglavnom igra na mjestu desnog bočnog, dok lijevu stranu “pokriva” Almir Bekić, alternative za te pozicije su Ahmad Kallasi i Denis Kramar, dok Marko Mihojević može konkurisati i za stopersku i za poziciju defanzivnog veznog. Na golu je ovog proljeća Bojan Pavlović, s obzirom na to da se nakon povrede na teren još uvijek nije vratio Matej Delač. Samir Radovac i Edin Rustemović su standardni na sredini terena. Ofanzivniji dio tima čine Amer Bekić, Haris Duljević i Ševko Okić, dok u samom vrhu napada igra najbolji strijelac lige Leon Benko. Iskusni Džemal Berberović čeka priliku sa klupe, kao i nekoliko mlađih igrača. Već spomenute novajlije su, također, alternativna rješenja. Tim od prije nekoliko kola vodi Almir Hurtić. Podsjetimo, on je branio boje našeg Kluba u sezoni 1996/97 kada je skupio osamnaest nastupa, a na klupi Sarajeva je zamijenio Miodraga Ješića koji je tim preuzeo sredinom jeseni.

Naš stručni štab će u ovoj utakmici moći računati na sve prvotimce. Nemamo suspendovanih niti povrijeđenih igrača, osim Nede Turkovića koji je van konkurencije već duže vrijeme. Ostatak prvog tima je na raspolaganju stručnom štabu. Kako je slična situacija i sa druge strane, nema sumnje da nas očekuje zanimljiv gradski derbi.

Prvi susret ovih timova, odigran na Grbavici početkom oktobra, završen je našom pobjedom od 1:0. Bila je to debitantska utakmica Edisa Mulalića na čelu stručnog štaba i pobjeda je, prema prikazanom na terenu, ostvarena potpuno zasluženo. Ipak, oba tima su pretrpjela značajne promjene u odnosu na tu utakmicu. Pored toga, derbi je uvijek specifična utakmica u kojoj mnoge sitnice mogu odlučiti konačnog slavljenika. Mi ćemo svakako pokušati da dođemo do sva tri boda, veoma značajna u finišu sezone.

Ovo će biti 107. prvenstveni duel dva gradska rivala. Teško je reći nešto što navijači već ne znaju, ali napomenimo da je omjer potpuno poravnat. Oba kluba su ostvarila po 31 pobjedu, dok su preostala 44 susreta okončana remijem. Sarajevo je malo uspješnije ako posmatramo samo susrete u okviru bh. prvenstava. Naime, u tom periodu s ostvarili dvije pobjede više. Ono što bi neko mogao uzeti kao lošu okolnost je činjenica da mi u prvenstvenoj utakmici nismo pobijedili na Koševu još od 2004. godine kada je jedini gol na utakmici postigao Admir Kajtaz. Drugi će reći da treba vjerovati u zakon velikih brojeva. U svakom slučaju, jasno je da je ubjedljivo najčešći rezultat na Koševu remi, čak 26 puta u ukupno 59 utakmica, odnosno 12 puta u 21 utakmici koje su odigrane nakon osamostaljenja BiH.

Utakmica se igra od 17 sati.