Premijer liga BiH se nastavlja utakmicama 7. kola. Željezničar će na gostovanju u Bijeljini pokušati osvojiti nova tri boda, iako to neće biti jednostavan zadatak. Bodovi su nam veoma bitni u nastojanjima da se zadržimo u samom vrhu tabele. Imajući u vidu da utakmice ova dva kluba u posljednje vrijeme često donose neizvjesnost, to treba biti dodatni poziv na oprez.

Mi smo s početnim omjerom od četiri pobjede, jednim remijem i jednim porazom ponovili start iz sezone 2012/2013 u kojoj smo osvojili šampionsku titulu. S trinaest osvojenih bodova se nalazimo na trećem mjestu i samo nam nova pobjeda garantuje ostanak u vrhu nakon ovog kola. Prvenstvenu pauzu zbog utakmice reprezentacije smo iskoristili da bismo pokušali unaprijediti igru. Stručni štab je u ovom sastavu prvi put imao malo više vremena s igračima bez obaveze prema zvaničnim takmičenjima. Usput su odigrane dvije prijateljske utakmice koje su iskorištene za „razbijanje“ svakodnevne rutine. Međutim, tek će takmičarske utakmice pokazati koliko je to sve zajedno imalo efekta. Pred nama su do kraja septembra četiri prvenstvene i jedna kup utakmica. Radnik je samo prvi u nizu tih važnih duela. Nije tajna da želimo pobijediti i pokazati bolju igru nego što je bila do sada.

Radnik je kvalitetan tim koji je u dosadašnjem dijelu sezone imao nekoliko zapaženih pobjeda. Takve su gostujuća pobjeda u Tuzli i domaća pobjeda protiv Zrinjskog. Radnik je prošlom domaćem susretu sa 3:1 savladao GOŠK. Ipak, u prvih šest kola su imali i dva velika posrtaja, kada su sa po 3:0 poraženi na gostovanjima kod Čelika i Mladosti. Naročito je iznenađujući bio poraz u Zenici. Ta nekonstantnost u igrama ih je koštala bolje pozicije na tabeli. Trenutno su u grupi od tri tima koja imaju po deset osvojenih bodova, ali su zbog najlošije gol-razlike na šestom mjestu. Pored tri spomenute pobjede, deseti bod su osvojili u prvom kolu kada ih je u Bijeljini zaustavila Krupa, sačuvavši početnih 0:0. Utakmicu s nama u Radniku vide kao šansu za učvršćivanje pozicije u gornjem dijelu tabele. Cilj ovog kluba je da i u ovoj sezoni igraju Ligu za prvaka.

Prošlosezonski tim Radnika je pretrpio određene promjene. Teško je davati ocjene u ranoj fazi sezone, ali je početni dojam da je tim po imenima slabiji, ali je to otvorilo prostor i za mlađe igrače pa nije isključeno da neki od tih igrača iskoriste priliku za igru. U rubrici „odlasci“ su višegodišnji kapiten Stanko Ostojić i najbolji strijelac tima Marko Obradović. Najviše odlazaka je bilo u odbrani jer u Radniku više nisu Aleksandar Kosorić, Delimir Bajić, Mladen Zeljković i Nemanja Zlatković. Stoga je u tom dijelu tima i najviše prinova. Za desni bok je doveden Zvonimir Blaić (posuđen iz Zrinjskog), na lijevoj su bivši mladi reprezentativac Alem Merajić (Split) i Slaviša Radović (Zemun), dok je na štoperskim pozicijama novo ime Emir Hodžurda (Vitez), bivši igrač našeg kluba. Još jedan novi igrač je ranije bio u našem klubu, i to Nedim Mekić, koji je prošao našu omladinsku školu i koji je u Radnik stigao iz GOŠK-a. Tim u novoj sezoni obično čine golman Mladen Lučić, u štoperskoj liniji su mladi reprezentativac Besim Šerbečić i Domagoj Franić, dok su u veznom redu „starosjedioci“ Dino Beširović, Velibor Đurić, Dejan Janković, Nenad Srećković i Demir Peco. Veću minutažu u novoj sezoni ima i Davor Arnautović. Može se reći da je najveći problem Radnika napad. Najistureniji u dosadađnjem dijelu sezone je bio Aleksandar Glišić koji je postigao dva gola. Osim njega, mladi i talentovani Vladimir Bradonjić obično dobije priliku s klupe.

Problem za naš tim je suspenzija Daniela Graovca koji je protiv Širokog Brijega dobio crveni karton. Zbog žutih kartona neće igrati Siniša Stevanović. U kombinacijama za duel u Bijeljini nisu duže vrijeme povrijeđeni Darko Marković i Ivan Crnov, te Kemal Osmanković. Ostali prvotimci su na raspolaganju stručnom štabu.

Ova dva tima su u posljednje vrijeme odigrala dosta međusobnih utakmica. U prošloj sezoni smo se sastali čak šest puta (četiri puta u prvenstvu i dva puta u kupu). Pobijedili smo u sva četiri prvenstvena duela te smo tako popravili međusobni omjer. Znatno smo uspješniji od Radnika, a pogotovo u Bijeljini gdje smo u osam prvenstvenih utakmica čak pet puta slavili, uz dva remija i jedan poraz. Ipak, treba reći i da su dvije prvenstvene pobjede u Bijeljini iz prošle sezone ostvarene teško.

Utakmica se igra u 16:30 sati uz prenos na MojaTV.