Iznenadne vremenske neprilike su onemogućile igranje utakmice zakazane za srijedu. Neigranje revanš susreta polufinala Kupa BiH je svakako dobrodošlo našim igračima koji su u posljednje vrijeme odigrali nekoliko zahtjevnih utakmica. Na ovaj način su neplanirano dobili priliku za nekoliko dodatnih dana odmora. Ipak, ovog vikenda se igra naredno prvenstveno kolo u okviru kojeg gostujemo u Bijeljini.

Bit će ovo peti duel Željezničara i Radnika u ovoj sezoni. Ovog proljeća smo već odigrali tri utakmice i naš tim se tom prilikom pokazao kao uspješniji. Međutim, dosadašnje susrete treba staviti na stranu jer na redu je potpuno nova utakmica koja objema ekipama mnogo znači. Naši navijači i ekipa priželjkuju tri boda koji bi nam bili veoma bitni za nastavak sezone. Trenutno se nalazimo na drugom mjestu s bodom zaostatka za vodećim Zrinjskim. Mostarski tim u ovom kolu također očekuje teško gostovanje u Tuzli pa bi nas dobar rezultat u Bijeljini mogao vratiti na vrh tabele.

Radnik još uvijek gaji nade da će se drugi put uzastopno plasirati u evropske kupove. Prošle godine su to uspjeli kao osvajači kupa naše zemlje, dok im se sada šansa nudi kroz prvenstvo. Nalaze se na četvrtom mjestu koje bi moglo donijeti plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu ukoliko kup na kraju osvoji jedan od sarajevskih klubova. Radnik u prvenstvu ima bod prednosti u odnosu na Slobodu tako da predstojeća utakmica i za njih ima veliki značaj. Većim dijelom sezone su pružali dobre igre te se sasvim zasluženo nalaze u Ligi za prvaka. Tek su u nekoliko posljednjih kola počeli posrtati. Radnik već pet kola nisuje savladao nekog protivnika, ostvarivši tri remija i dva poraza. Doduše, treba imati na umu i da su čak četiri utakmice odigrali kao gosti, a ovome treba dodati i to da smo ih u međuvremenu izbacili iz kupa. Prema tome, motiv domaćeg tima za dobar rezultat je sigurno snažan.

Određeni problem za naš tim pred ovu utakmicu će biti suspenzija Semira Kerle. Kerla je u gradskom derbiju dobio crveni karton te će jednu utakmicu suspenzije odslužiti protiv Radnika. Umjesto njega možemo očekivati da mjesto u prvoj postavi zazume Matteo Boccaccini. Nije isključeno da stručni štab napravi još neku rokadu u odnosu na prethodne utakmice našeg tima, mada to sigurno neće biti značajnije promjene.

Kao što je već spomenuto, Željezničar i Radnik su u ovoj sezoni već igrali četiri puta. Sva četiri puta smo postigli po dva gola, s tim da nam je u tri navrata to bilo dovoljno za pobjedu, a jednom smo remizirali. Podsjetimo se, u prvenstvu smo slavili sa 2:1 u Bijeljini i sa 2:0 na Grbavici, dok je u Kupu BiH bilo 2:2 u Bijeljini i 2:0 na Grbavici. Ako gledamo u prošlost, ovo će biti petnaesti međusobni susret ova dva kluba u Premijer ligi BiH. Mi smo uspješniji sa šest pobjeda i samo dva poraza. Posebno smo dobre rezultate ostvarivali u Bijeljini jer smo kao gosti poraženi samo jednom u sedam odigranih utakmica, i to prilikom prvog gostovanja.

Utakmica se igra od 17 sati.