Ove sedmice se nastavlja i takmičenje u Kupu Bosne i Hercegovine. Željezničar je u ranijim kolima bio bolji od Brotnja i Goražda te se tako našao među osam preostalih učesnika četvrtine finala. Sada nas očekuje dvomeč s bijeljinskim Radnikom, a prvu utakmicu ćemo odigrati kao gosti.

Ovo će biti prva od tri međusobne utakmice ova dva kluba u deset dana, a druga od čak šest međusobnih koje ćemo odigrati u tekućoj sezoni. Naime, u posljednjem kolu prvog dijela sezone ćemo se sastati s Radnikom, a kako su oba kluba već osigurala plasman u Ligu za prvaka, jasno je da ćemo se do kraja Premijer lige sastati još dva puta. Ipak, kup takmičenje je posebna priča. Oba kluba imaju ambicije da dođu do kraja. Radnik želi odbraniti titulu osvojenu u prošloj sezoni, dok naš klub želi osvojiti trofej koji smo posljednji put podigli 2012. godine.

Željezničar je u proljetni dio fudbalske sezone ušao s dvije pobjede. Istina je da te dvije pobjede nisu bile izvojevane u igri kakvu navijači očekuju, ali sezona je duga i očekuje nas veliki broj utakmica tako pa je razumno očekivati da gledamo različite predstave naših igrača. Tri boda su u prvenstvenim duelima najvažnija. U Bijeljini se, međutim, ne suočavamo s bodovnim imperativom. Ovo će biti samo prvi od dva duela kroz koje ćemo nastojati da se domognemo polufinala. Naravno, pobjeda bi bila idealan scenario i naši prvotimci će u ovaj susret sigurno ući s tim ciljem, a kao ohrabrenje mogu poslužiti gostujuća pobjeda u Bijeljini iz prvenstva te samopouzdanje koje se diže sa svakim novim trijumfom. Revanš na Grbavici će u svakom slučaju dati konačnu riječ.

I Radnik je dobro krenuo u nastavak sezone. Prvo su na svom terenu savladali Olimpic sa 2:0, da bi proteklog vikenda došli do vrijednog boda iz Širokog Brijega (2:2), s tim da čak mogu i žaliti jer su do nekoliko minuta prije kraja utakmice imali prednost. Time je osiguran plasman u Ligu za prvaka te se sada mogu okrenuti potjeri plasmanom u evropske kupove. Puta su dva, a kup je jedan od njih i bijeljinski klub želi da ponovi uspjeh iz prošle sezone kada su osvojili ovo takmičenje. Podsjetimo se da je Radnik tada s klupe vodio Slavko Petrović. Njegovu ulogu je preuzeo Nebojša Milošević koji se za sada veoma dobro snašao. Radnik je veoma čvrsta ekipa i sigurno je s pravom u vrhu tabele. U kupu su do ove faze došli nakon što su izbacili GOŠK i Rudar iz Kaknja.

Kao i u većini klubova, u zimskoj pauzi su se određene promjene desile i u Radniku. Od novih igrača, svakako je najznačajniji naš donedavni kapiten Aleksandar Kosorić, s tim da o nema pravo natupa za Radnik u kupu. U odbrani je sada igrač iz Hrvatske Domagoj Franić, dok je konkurencija za bočnu poziciju Nemanja Zlatković, nekadašnji igrač Sarajeva. Manje poznata imena su Filip Stojanović, Aleksandar Kitanović, Miladin Filipović i Davor Arnautović, svi redom igrači veznog reda, dok je novajlija u napadu Edin Ademović, još jedan nekadašnji igrač Sarajeva. Radnik se s ovim dovođenjima pokušao pojačati ili nadomjestiti odlaske nekoliko igrača među kojima je najpoznatiji defanzivac Ivan Jakovljević. Tu su još Jovo Kojić i Deni Simeunović, dok se odlasci Nikole Čelebića te posudbe nekoliko drugih igrača vjerovatno neće značajnije osjetiti. Bilo kako bilo, nova imena u kombinaciji s igračima koji su ostali u Radniku, poput Obradovića, Zeljkovića, Beširevića, Đurića, Jankovića, Ostojića ili Lučića svakako pozivaju na maksimalno ozbiljno shvatanje predstojećih utakmica.

Slavko Petrović u ovoj utakmici ne može računati na nekoliko igrača koji su u jesenjem dijelu prvenstva igrali u Kupu BiH za druge klubove. To su Adnan Bobić, Danijel Stojanović i Dino Hasanović. Pravo nastupa iz istog razloga nema ni Ivan Crnov, mada on zbog povrede u ovom periodu svakako nije u kombinacijama. Ostatak tima je na raspolaganju. Većih rokada u timu vjerovatno neće biti, mada ostaje da se vidi šta će biti procjena stručnog štaba.

Treba dodati i to da će ovo biti prvi susret ovih klubova u Kupu BiH. Jedina ranija međusobna utakmica u okviru nekog kup takmičenja je odigrana 1963. godine, također u Bijeljini, kada je Željezničar pobijedio sa 2:1.

Utakmica se igra u srijedu s početkom u 15 sati.