Još su dva kola ostala do zimske pauze. Nama sedamnaesto kolo donosi gostovanje u Bijeljini, kod ekipe koja nas je prije skoro četiri mjeseca savladala na Grbavici. Ovo je prilika za sportsku osvetu, ali je jedino sigurno da će to biti veoma teška utakmica.

Mi u predstojeći susret ulazimo poslije pobjede nad Borcem. Pobjeda je izvojevana po izuzetno teškom terenu, ali je i potpuno zaslužena. Time smo se i definitivno odvojili od kruga ekipa koje će se do kraja sezone boriti za opstanak. Ipak, istovremeno smo u osjetnom zaostatku za vodećim timovima. Primjera radi, vodeća Sloboda nam “bježi” deset bodova, dok za pozicijama koje bi mogle voditi u evropska takmičenja zaostajemo sedam bodova. Utakmica sa Radnikom je šansa da možda uhvatimo konkretniji priključak, s tim da ovo nije protivnik s kojim se u ovoj sezoni može unaprijed računati na bodove, pogotovo kada se u obzir uzmu i naše promjenjive igre.

Radnik je jedno od prijatnijih iznenađenja tekuće sezone. Trenutno se nalaze na visokom petom mjestu i imaju samo tri boda manje od Slobode. Njihove utakmice karakteriše malo golova. Primili su ih samo devet, po čemu su drugi u Premijer ligi, mada su istovremeno i postigli samo četrnaest golova. Naime, u čak jedanaest utakmica Radnika je postignut jedan ili nijedan gol, pri čemu je pet puta bilo 0:0, četiri puta su slavili sa 1:0 (između ostalog, i u posljednjem kolu na gostovanju u Vitezu), a dva puta su poraženi istim rezultatom. Izuzetak je utakmica s nama kada je ekipa iz Bijeljine pobijedila 2:1. Njihove ambicije su tokom sezone porasle pa se sada nadaju da će “uloviti” svoj prvi plasman u evropska takmičenja. Zanimljivo je da su sva tri prvenstvena poraza u tekućoj sezoni ostvarili na svom terenu (Sloboda 0:1, Sarajevo 0:3, Široki Brijeg 0:1), a iznenađujući je bio domaći remi sa Veležom u drugom kolu.

Radnik je veoma dobro posložen tim. Trener Slavko Petrović radi veoma dobar posao, i to se moglo primijetiti već u prošloj sezoni. Tim je prilično standardan i prvih jedanaest se mijenja samo u slučajevima prijeke potrebe. Na golu je u svih šesnaest utakmica bio iskusni Asmir Avdukić. I na većini drugih pozicija su gotovo u svim utakmicama nastupali isti igrači. U odbrani na poziciji desnog bočnog nastupa Dušan Hodžić, dok je lijevo Ivan Jakovljević. Štoperski par čine Samir Memišević i Slobodan Jakovljević, s tim da nijedan od njih dvojice neće imati pravo nastupa protiv nas – prvi zbog akumuliranih žutih kartona, a drugi zbog crvenog kartona u duelu sa Vitezom. U veznom redu nastupaju Adnan Šećerović, Eldin Mašić i Dino Beširević, desno je standardan Milovoje Lazić, dok lijevo igra Stanko Ostojić. Priliku za igru sve više ima Ademin Hadžić. U napadu je najbolji strijelac tima Marko Obradović, strijelac pet golova u ovoj sezoni. Tu je i nekoliko igrača koji su vrlo pouzdane zamjene, poput Mladena Žižovića, Ermina Seratlića, Željka Krsmanovića i Momčila Mrkaića, a nekoliko talentovanih mladih igrača je uspješno nastupalo u kupu, u okviru kojeg su, kao i mi, došli do četvrtfinala.

Susret u Bijeljini će biti težak, ali je dobra okolnost što naš stručni štab može računati na gotovo sve igrače.

Kao što je spomenuto, prvi ovosezonski duel ovih timova je okončan pobjedom Radnika od 2:1. Radnik nam se iz sezone u sezonu pokazuje kao veoma neugodan protivnik na Grbavici. S druge strane, u Bijeljini imamo daleko bolji skor jer smo u pet dosadašnjih premijerligaških utakmica čak tri puta pobijedili. Svi se nadamo kako će i sada biti slično.

Utakmica se igra od 13 sati.