Utakmicom protiv Olimpica, Željezničar otvara još jednu sezonu u Premijer ligi BiH. Nastupi u kvalifikacijama za Evropa ligu su prilično rano pokrenuli naš tim. Neočekivano ispadanje od Metalurga je poremetilo atmosferu među navijačima, ali bi i rani početak sezone mogao značiti da su naši igrači spremniji nego što je to slučaj s nekim drugim klubovima kojima će prvo kolo donijeti i prvu takmičarsku utakmicu. Dobar početak je uvijek izuzetno važan jer može odrediti čitav jesenji dio prvenstva, odnosno sezonu u cjelini. Zbog toga treba zaboraviti na utakmice iza nas i skoncetrisati se na ono što slijedi, a to je veoma težak raspored na startu prvenstva.

Naša očekivanja su uvijek vezana za vrh tabele. Ipak, činjenica je da se u ovoj sezoni ne namećemo kao jedan od favorita za titulu. Mnogo realnije se čini plasman na pozicije koje vode u evropska takmičenja, dok ćemo tek iz prikrajka vrebati eventualne kikseve konkurenata. Ta konstatacija još više stoji kada se u obzir uzme da je bilo dosta promjena. Najveća je svakako promjena na čelu stručnog štaba. Novi šef Admir Adžem ima težak zadatak da ispuni velika očekivanja navijača koji ni sami nisu sigurni koliko ovaj tim može ili ne može.

Od standardnih članova prve postave u prošloj sezoni, naši članovi više nisu Armin Hodžić, Nermin Zolotić, Filip Lončarić, Semir Kerla i Vernes Selimović. Sve su to redom bili i važni igrači za naš tim. Pored njih, klub je napustilo još nekoliko igrača čiji se odlazak neće osjetiti na igrama našeg tima, dok je još uvijek pod upitnikom i ostanak Muamera Svrake. S druge strane, nova imena su prilična nepoznanica. Nedo Turković, Aleksandar Kosorić i Anes Nuspahić su već dobili priliku za igru u evropskim utakmicama. Haris Količić i Edi Baša su nedavno potpisali, kao i Juan Manuel Varea koji je svakako najpoznatiji od spomenutih imena i od njega se, samim tim, očekuje više. Prve ugovore s klubom je potpisalo i nekoliko najboljih omladinaca, ali je malo vjerovatno da će neko od njih odmah biti u prvom planu. Ne treba zaboraviti ni povratak na gol Marijana Antolovića koji je, istina, stigao još u zimskom prelaznom roku, ali je tek sada zauzeo mjesto među stativama.

Kada je u pitanju Olimpic, njihova očekivanja su svake godine ista. Najavljuje se pokušaj afirmacije mladih igrača i eventualni izlazak u Evropu pa je s tim ciljem je napravljen veliki broj transfera u oba smjera. Mirza Varešanović, koji je Olimpic preuzeo u finišu prošle sezone, više ne može računati na Zajka Zebu, Harisa Duljevića i Dženana Duraka, važne poluge u sredini terena. Ni Sedin Torlak više nije član Olimpica, kao ni standaradni prvotimci Zoran Kokot i Asim Zec. Nasuprot tome, najveće pojačanje bi mogao biti povratak Muhameda Subašića. Novi golman tima s Otoke je Senedin Oštraković iz Veleža, iz Slavije su stigli Denis Čomor i Mahir Karić, dok je iz našeg tima stigao Danijal Brković. Tu je i nekoliko igrača koji nisu toliko poznati i koji tek trebaju pokazati zašto su dovedeni. Od prije su tu Jadranko Bogičević, Bojan Regoje, Veldin Muharemović, Sulejman Smajić, Mirza Rizvanović, Kenan Handžić i dr. Naravno, tradicionalno je u Olimpicu veliki broj bivših igrača našeg tima, a sada su to Bogičević, Smajić, Karić, Brković i Gojak.

O tradiciji međusobnih utakmica ova dva tima se manje-više sve zna. Ovo će biti naš devetnaesti prvenstveni susret i, izuzev u dva navrata, Željezničar je uvijek izlazio kao pobjednik. Posljednji duel je odigran u aprilu ove godine na Otoci i tada smo slavili s ubjedljivih 4:1.

Utakmica je na rasporedu sutra od 17 sati uz direktan prenos na BHT1. Cijena ulaznice iznosi 10 KM.