Nakon domaćeg remija bez golova u prvom kolu protiv Borca, Plave s Grbavice očekuje gostovanje u Doboju kod Kaknja gdje će naš tim uz veliku podršku s tribina tražiti prvu gostujuću pobjedu protiv Mladosti. Susret se igra u 17:30 sati.

Željo je u prvom kolu remizirao s Banjalučanima 0:0, iako su Plavi imali kontrolu utakmice sve vrijeme, izostala je završnica u posljednjoj fazi napada. S druge strane Mladost je iznenađujuće protutnjala Vrapčićima i savladala Velež sa 3:1. Golove su postigli Fanimo, Crnički i Dragutinović.

Mladost je u proteklom ljetnom prelaznom roku napravila nekoliko kvalitetnih izlaznih transfera. Prije svega, ponajbolji fudbaler Petar Bojo pojačao je naš tim, standardni napadač Godeon Guzina prešao je u Sarajevo, Nemanja Anđušić je otišao u turski Trabzon, bivši naš igrač Filip Arežina će karijeru nastaviti u zagrebačkoj Lokomotivi, dok je Nana Welbeck potpisao za Cataniju. Ekipu su još napustili Bojan Marković, Kenan Muslimović, Xhelil Asani i Tandina. Ipak, klub iz Doboja kod Kaknja je na MGM Farm Arenu doveo nekoliko mladih fudbalera od kojih se očekuje da dostojno zamijene fudbalere koji su otišli, te na kraju sezone “napune” kasu.

Bivši omladinac Želje, Amer Hiroš, vratio se s posudbe iz Olimpica i zauzeo mjesto u sredini terena, a već protiv Veleža je ubilježio asistenciju. Crnički je stigao na posudbu iz Sarajeva, dok je još jedan bivši junior Plavih, Kemal Mujarić, pojačao konkurenciju po krilnim pozicijama. Branko Bajić je početkom prelaznog roka s Grbavice stigao u Mladost, a novi fudbaleri su i Andrej Todorović, Ahmad Assaf, Mustafa Mušija, Šerif Hasić, Ivan Dujmović, Semir Smajlagić.

Što se tiče sastava Mladosti, ne očekuje se mnogo promjena u odnosu na prvih 11 iz prošlog kola. Za momčad Elvedina Beganovića su igrali: Bukvić – Nikolić, Isaković, Hasić, Bajić – Horić, Hiroš, Atajić – Fanimo, Crnički, Mujarić. U užoj konkurenciji su Biber, Dragutinović, Vehab, Hrustanović i Hreljić.

Što se tiče našeg tima, dvije promjene u početnom sastavu su sigurne. Zbog crvenog kartona suspendovan je Bojo, dok će Bogičević utakmicu preskočiti zbog povrede. U tim se vraća Sipović, dok će u konkurenciji biti i Ramović koji je Borac propustio zbog lakše povrede. Ostaje nam da vidimo da li će šef struke, Amar Osim, izvršiti još nekih promjena u ekipi.

Mladost i Željo odigrali su do sada devet utakmica. Željo je slavio pet puta, Mladost je odnijela pobjedu na dva susreta, dok je i dva puta okončano remijem. Ono što je zanimljivo da Plavi nikada nisu ostvarili pobjedu na gostovanju Mladosti. Četiri susreta Željo je gostovao, dva puta je poražen, a dva puta završeno je remijem. Sigurno da Željo ima veliki motiv da sruši neugodnu tradiciju i da uz veliku podršku s tribina u Sarajevo donese tri boda.

Utakmica se igra u subotu u 17:30 sati uz prenos na Moja TV. Glavni sudija na utakmici je Goran Paradžik, dok su pomoćnici Amer Macić i Arnel Novalić. Četvrti sudija je Frano Jelić.