Premijer liga BiH se nastavlja ovog vikenda. Zimska pauza je ovaj put bila nešto kraća i timovi se već sredinom februara vraćaju na fudbalske terene. Naš tim će u nastavku sezone pokušati sačuvati prvo mjesto, a prva stanica na tom putu je Krupa na Vrbasu. Željezničar gostuje ekipi koja zaslužuje respekt, no naša želja je osvajanje sva tri boda.

Pripreme su tek završene i timovi još uvijek nisu u takmičarskom modu. Ipak, bodovi jednako vrijede u svim utakmicama tako da od prvog kola nastavka prvenstva moramo krenuti odlučno. Prvo mjesto na tabeli poslije jesenjeg dijela sezone nas obavezuje da od samog starta igramo bez kalkulacija. Nije tajna da proljeće želimo započeti pobjedom, mada moramo biti svjesni da protivnik nije ekipa kod koje možemo računati na lagane bodove. Krupa je i u ovoj sezoni pokazala da se radi o kvalitetnom timu i samo uz maksimalno angažovan pristup možemo doći do željenog rezultata.

Naš tim će u drugi dio sezone ući s umjereno izmijenjenim kadrom. Najvažnije je da nije bilo odlazaka standardnih prvotimaca. Osim Srđana Stanića, koji je često bio u početnoj postavi, ostali igrači uz rubrike „odlasci“ uglavnom nisu imali značajnu minutažu. Nasuprot tome, dovedeno je nekoliko igrača koji bi trebali pojačati tim i generalno konkurenciju. S obzirom na reputaciju igrača poput Stojana Vranješa i Andreja Modića, kao i na veću konkurenciju na bekovskim pozicijama u vidu Adija Mehremića i Kenana Hadžića, moglo bi se reći da, barem na papiru, u nastavak sezone ulazimo malo jači. Svi se svakako nadamo da će to biti dovoljno za ostvarivanje planova, iako je teško davati ocjene o kvalitetu ili formi ekipa prije nego što prođe nekoliko kola. Bez obzira na to, svjesni smo da nas ovog proljeća očekuje borba za dva trofeja i pred nama je mnogo važnih utakmica. Prvi dio sezone je najbolji dokaz šta se sve može desiti u par mjeseci i koliko se puta raspoloženje može okrenuti. Prema tome, ostaje nam da idemo od susreta do susreta.

Prometno je bilo i u Krupi. Na prvi pogled djeluje da bi krajiški tim mogao biti nešto slabiji nego u jesenjoj polusezoni jer su otišla tri vrlo važna igrača. To su Zoran Milutinović, Irfan Jašarević i Elvir Koljić. Pored njih, tu više nisu Stefan Barić i Nemanja Vidović, s tim da oni tokom jeseni nisu bili toliko istaknuti kao prethodno spomenuti trojac. Novim igračima će biti teško nadomjestiti ove odlaske. Najznačajniji novi igrač je sigurno Goran Galešić koji je stigao iz komšijskog Borca. On bi trebao predstavljati pojačanje u veznom redu. Nojvalije u veznom redu su još Aleksa Matić i Nemanja Mirosavljević, a tu je i napadač Petar Banović. Ipak, u prvoj postavi se uglavnom mogu očekivati igrači koji su bili tu i prije prelaznog roka. Na golu će gotovo sigurno biti Nevres Fejzić, štoperski par će vjerovatno činiti Aleksandar Vukotić i Radosav Aleksić, eventualno Igor Makitan, dok su na bokovima Saša Nikodijević i Stojan Maksimović. U veznom redu će ključnu ulogu imati Galešić, a tu se kao sigurni mogu izdvojiti još Stefan Savić i Lazar Marjanović. U napadu bi prva opcija trebao biti Nusmir Fajić. Njihov cilj je plasman u Ligu za prvaka. Trenutno se nalaze na petom mjestu pa imaju dobru startnu poziciju pred četiri završna kola prvog dijela prvenstva.

Dobra stvar na naš tim je što nemamo probleme s povredama. Admir Adžem u ovoj utakmici zbog žutih kartona ne može računati samo na Josipa Projića, dok bi ostali prvotimci trebali biti spremni za nastup. Početni sastav će vjerovatno ličiti na onaj koji je započeo pripremnu utakmicu s Veležom.

Ova dva tima su se do sada susrela pet puta u Premijer ligi. Na Grbavici smo slavili u svim međusobnim utakmicama. S druge strane, kao gosti smo odigrali dvije utakmice u proljeće prošle godine. Jednom smo pobijedili, a jednom remizirali, i to u utakmici koja nam je možda i odredila sudbinu. Ne treba posebno ni podsjećati na taj remi koji nam je, u kombinaciji s drugim rezultatima, praktično iz ruku odnio trofej. Prvi ovosezonski duel je okončan našom ubjedljivom pobjedom.

Utakmica se igra u 14:30 uz prenos na MojaTV.