Plavi april je odlično započeo, a “plavo proljeće” je već u velikoj mjeri u toku. Željezničar je pobijedio sve svoje protivnike u ovom dijelu sezone te smo uhvatili priključak za klubovima koji se bore za izlazak na evropsku scenu. Nalazimo se na petom mjestu, a od trećeg nas dijele samo dva boda. U narednom kolu igramo gostujuću utakmicu i cilj nam je nastaviti niz dobrih rezultata. Protivnik je Drina iz Zvornika, tim kojem su ostale samo još teoretske šanse za opstanak u ligi.

Mi smo pobjedom protiv Olimpica nastavili sa dobrim igrama u drugom dijelu sezone. Bila je to naša šesta uzastopna pobjeda u Premijer ligi. Međutim, i naši konkurenti igraju dovoljno dobro tako da prostora za opuštanje nema. Pred nama je period intenzivnog igranja utakmica na dva fronta. Prva u nizu će biti prvenstvena utakmica sa Drinom, i to na gostovanju u Zvorniku. Željezničar u ovaj susret ulazi kao favorit, ali to je potrebno opravdati na terenu. Drina je u nekoliko utakmica proljetnog dijela sezone pokazala da može biti neugodan protivnik. Nama je pobjeda veoma potrebna, a s obzirom na to da nećemo moći računati na nekoliko igrača, neće biti jednostavno kao što bi neko možda mogao pomisliti zbog položaja dva tima na tabeli.

Drina je pretposljednja ekipa na tabeli. Opstanak je nešto što za njih postoji samo u domenu teorije. Naime, Drina ima samo šesnaest bodova, čak četrnaest manje od desetog mjesta koje garantuje igranje premijerligaških utakmica i u narednoj sezoni, a do kraja je ostalo samo sedam kola. Ipak, Zvorničani žele da do kraja sezone makar pokušaju popraviti utisak. Tako su dvije od ukupno pet dosadašnjih pobjeda ostvarili upravo u pet proljetnih kola, i to sa po 1:0 protiv Rudara u Prijedoru i na svom terenu protiv Radnika. Na svom terenu su još remizirali sa Slavijom (1:1), dok su poraze, i to prilično ubjedljive, pretrpjeli na gostovanjima kod Borca (0:3) i Viteza (0:4). Inače, odbrana Drine je najlošija u ligi. U dosadašnja 23 kola su primili čak 52 gola. S druge strane, postigli su devetnaest, po čemu su bolji od četiri tima.

Tim od zimske pauze vodi Cvijetin Blagojević koji je svoju igračku karijeru gradio u Slobodi i Crvenoj zvezdi, a igrao je jedno vrijeme i u inostranstvu. U zimskoj pauzi je mnogo toga promijenjeno i u igračkom kadru. Otišao je i došao veliki broj igrača. Od istaknutijih igrača u prvom dijelu sezone, u Drini više nisu defanzivci Boban Đerić, Dragomir Nikolić, Slobodan Lalić, Borislav Erić i Ognjen Šinik, zatim vezni igrači Dejan Popović, Danijel Ćulum, Stefan Čolović, Nemanja Stojanović, kao i najbolji strijelac tima Marko Jakšić koji je postigao sedam golova. Sve su to bili manje ili više standardni igrači u jesenjem dijelu prvenstva. Neki od njih su otišli u druge premijerligaške klubove, poput Đerića, Erića, Ćuluma i Popovića, dok su ostali otišli u različite srbijanske klubove. Umjesto njih, dovedeno je mnogo igrača od kojih su neki zauzeli mjesto u timu. Najzvučnije ime je defanzivac Nikola Vasiljević koji je stigao iz Kazahstana, a u prošlosti je zabilježio nastupe za našu reprezentaciju. Mićo Kuzmanović je pojačanje u napadu i stigao je iz Borca. Miloš Jokić i Novica Marković su stigli iz teslićkog Proletera, Slavko Ćulibrk iz Zemuna, Velibor Simić je igrao za Locarno, a Dejan Blagojević i Nikola Stefanović za crnogorski Petrovac. Od igrača koji su i ranije bili tu, standardni su golman Filip Erić, Vlado Ivanović na mjestu štopera te vezni igrači Aleksandar Kikić, Aleksandar Ilić i Radovan Vasić.

Čak tri naša igrača su u susretu sa Olimpicom dobili treći žuti karton te će zbog toga propustiti narednu utakmicu. To su Vedran Kjosevski, Aleksandar Kosorić i Siniša Stevanović. Naš stručni štab će zbog toga biti primoran na promjene. Na golu će debitovati Irfan Fejzić koji je tokom zimskog prelaznog roka stigao iz Olimpica, u tim se poslije suspenzije vraća Srđan Stanić pa bi on i Kerim Memija mogli pokriti mjesto desnog bočnog, dok će se Emir Hodžurda pridružiti Jadranku Bogičeviću u štoperskom paru. Zbog zdravstvenih problema će ovu utakmicu propustiti i Nermin Zolotić, već par sedmica je povrijeđen i Tiago, dok bi se u kombinacije za nastup trebao vratiti Dejan Đermanović. Damir Sadiković se tek oporavio od povrede pa ostaje da se vidi hoće li biti u konkurenciji.

Naš tim će sigurno pokušati ostvariti novu pobjedu. U prilog nam ide tradicija koja nam pokazuje da smo slavili u svih pet međusobnih utakmica koje smo odigrali, uključujući i dva susreta u Zvorniku. Najneizvjesniji od svih je bio onaj posljednji susret, odigran na Grbavici u septembru prošle godine. Ognjen Đelmić je dva puta pogađao za 2:0 nakon prvog poluvremena, ali su gosti u drugom dijelu uspjeli izjednačiti. Pobijedili smo sa 3:2 zahvaljujući pogotku Jovana Blagojevića deset minuta prije kraja.

Utakmica se igra od 14:30 sati.