Pred nama je posljednja faza jesenjeg dijela sezone. Pred našim timom je zahtjevan period u kojem ćemo odigrati nekoliko jakih utakmica. Prva u nizu takvih je utakmica s Borcem. Gostovanja u Banjoj Luci su uvijek donosila poseban naboj. Tako će najvjerovatnije biti i ovog vikenda kada se ponovo sastanu dva stara rivala.

Dva kluba se poslije četrnaest odigranih kola nalaze u različitim pozicijama. Željezničar se bori za sami vrh tabele i zauzimamo treće mjesto sa dva boda zaostatka u odnosu na Široki Brijeg i Zrinjski. U prošlom kolu smo napravili neočekivani „kiks“ jer smo u Vitezu osvojili samo jedan bod. Upravo zbog toga imamo trenutni bodovni zaostatak, no žaljenje nam neće pomoći. Lošu igru u Vitezu moramo ostaviti iza sebe pa se okrenuti narednim iskušenjima. Gostujuće utakmice s Borcem zaista i jesu iskušenja. U prošlosti smo odigrali veliki broj zanimljivih susreta, i to s promjenjivim uspjehom. Ipak, naš cilj je u svakoj utakmica pobjeda. Ekipa to duguje svojim navijačima, a ne treba ni spominjati rezultatski značaj eventualne pobjede.

S druge strane, Borac je u „povratničkoj“ sezoni imao prilično visoke ambicije, ali su zakazali na terenu. Umjesto borbe za vrh, Borac se bori za šestu poziciju koja bi ih smjestila u Ligu za prvaka. Imaju dvadeset bodova, dva manje od Mladosti, a tri od Krupe. Njihovi problemi su krenuli ubrzo nakon početka sezone. Domaći poraz od Mladosti je bio nagovještaj onoga što je uslijedilo. Nekoliko razočaravajućih rezultata, među kojima i poraz od Čelika, su ugasili euforiju od povratka u Premijer ligu BiH. Na domaćem terenu su se uglavnom mučili, dok su na gostovanjima uglavnom bilježili poraze. Bljesak je bio osvojeni bod u Mostaru, no to je nedovoljno u poređenju s početnim željama iz ovog kluba. Vrhunac nezadovoljstva se desio poslije nedavnog ispadanja iz Kupa BiH, kada su na svom terenu poraženi od Krupe.

Treneru Borca Zoranu Milinkoviću, koji je i sam sjeo na klupu tokom sezone, već sada je angažman doveden u pitanje. Poraz na domaćem terenu bi vjerovatno značio i gubitak povjerenja. Zbog toga, ali i zbog generalne motivacije igrača u susretima s našim timom, očekuje nas priličan izazov. U dosadašnjem dijelu sezone se najviše isticao Goran Galešić, vezni igrač i najbolji asistent tima. Vrijedi izdvojiti i Ivicu Guberca koji igra na poziciji defanzivnog veznog igrača. Tu je i mladi Vladan Danilović. Iskusni defanzivci Boris Raspudić i Bojan Puzigaća su okosnica zadnje linije u kojoj je standardan još štoper Nemanja Janičić. Na golu je u posljednje vrijeme standardan mladi reprezentativac Nemanja Trkulja, dok su najvažniji napadački aduti Mahir Karić i Petar Kunić.

U našem timu protiv Borca neće igrati Srđan Stanić. Naime, on je u Vitezu dobio treći žuti karton pa mora odslužiti suspenziju od jedne utakmice. Raduje što su s normalnim treninzima počeli bočni igrači Siniša Stevanović i Josip Projić, jer su nam te pozicije najproblematičnije, pogotovo poslije Stanićeve suspenzije. Također, nakon jedne utakmice pauze, pravo nastupa ponovo imaju Sinan Ramović i Anel Šabanadžović. Sve u svemu, stanje s kadrom je bolje nego u nekim ranijim utakmicama pa samo ostaje da se vidi za kojih početnih jedanaest će se opredijeliti naš stručni štab.

Željezničar i Borac su se već sastali u tekućoj sezoni. Borac je na Grbavici prvi postigao gol, ali smo uspjeli preokrenuti rezultat zahvaljujući golovima Saše Kajkuta i Asima Zeca. Bila je to četrnaesta pobjeda u 25 međusobnih utakmica u Premijer ligi BiH. Zanimljivo je da u tim međusobnim utakmicama nijednom nije ubilježen remi, budući da je Borac pobijedio jedanaest puta. Kao gosti smo u dvanaest utakmica ostvarili samo tri pobjede, uz devet poraza. Posljednju pobjedu na Gradskom stadionu smo ostvarili još 2011. godine.

Utakmica se igra od 18 sati uz direktan prenos na platformi MojaTV.