Sjajna atmosfera zbog dobrih nastupa u Evropskoj ligi nas ne smije opiti. Naime, ovog vikenda počinje nova sezona Premijer lige BiH, a Željezničar u prvenstvo ulazi kao jedan od glavnih pretendenata za vrh tabele.

Drugo mjesto u prošloj sezoni i postojeći igrački kadar nam daju za pravo da se nadamo nastavku dobrog niza rezultata. Ipak, sezona neće biti nimalo jednostavna. Savez je odlučio da se ovo prvenstvo igra u nešto bržem ritmu zbog evropskog prvenstva sljedeće godine. Uz to nas od naredne sezone očekuje i smanjivanje broja učesnika u ligi pa će čak šest ekipa ispasti. Nema sumnje da nas definitivno očekuje veoma zanimljivo prvenstvo.

Željezničar u prvom kolu gostuje kod Borca. Fenomenalne igre u Evropi sada mogu postati teret našoj ekipi. Jako je teško zadržati mir poslije ovog uspjeha. Stručni štab pred osobm ima veoma težak zadatak da “vrati” ekipu na uobičajene postavke, s ciljem da se koncentracija preusmjeri na domaća takmičenja. Gostovanje Borcu je sigurno kvalitetan test naših sposobnosti.

Borac je u kratkoj pauzi između dva prvenstva pretrpio velike turbulencije, ali i promjene u igračkom kadru. Gotovo do posljednjeg momenta je bilo upitno hoće li nastupati u Premijer ligi. Ipak, problem sa nagomilanim dugovanjima je privremeno prevaziđen pa će Borac u nedjelju na Gradskom stadionu dočekati naš tim. Ipak, to će biti značajno drugačiji Borac u odnosu na onaj s kojim smo igrali u prošloj sezoni. Članovi tog tima više nisu golman Asmir Avdukić, skoro kompletna startna linija odbrane – Ivan Kostić, Marko Jevtić i Borislav Pilipović, zatim Siniša Dujaković, dok u veznom redu i napadu više nisu Vladan Grujić, Miloš Žeravica i Joco Stokić (koji je novi član našeg kluba). Nova lica se u ovom momentu teško mogu nazvati pojačanjima. Najpoznatije novo ime je Bojan Jović, iskusni golman koji je ranije nastupao za nekoliko klubova među kojima su Sloboda i Sarajevo. Ostale novajlije su uglavnom mlađi igrači koji su ili vraćeni s posudbe ili su dovedeni iz prvoligaških klubova. Od prošlosezonskih igrača, tu su golman Branislav Ružić, u odbrani Srđan Bečelić i Nebojša Runić, u veznom redu Aleksandar Subić, Toni Jović, Ajdin Redžić, Petar Ilić, Uglješa Radinović i Fedor Predragović, a u napadu Elvir Koljić i Mihajlo Savanović. Iz ovoga je jasno da će trener Vlado Jagodić imati težak zadatak u narednoj sezoni. Osnovni cilj je zadržati premijerligaški status, odnosno pokušati ostvariti plasman u sredinu tabele.

Uprkos svemu, ova utakmica se ne smije posmatrati kao lagana. Naše međusobne utakmice više nisu direktni okršaji za trofeje, ali će Borac i u ovoj sezoni biti protivnik koji zaslužuje respekt. Sve ekipe će biti opasnije nego inače upravo zbog činjenice da svaki kiks može biti skupo plaćen, a tim poput Borca će zbog svega što se dešavalo sada još i više biti motivisan da ostvari dobre rezultate. Na pripremama u Sloveniji su igrali dobro i samo su jednom poraženi. U “generalci” su prije nekoliko dana savladali Vitez sa 1:0 pogotkom mladog reprezentativca naše zemlje Predragovića. To je znak da naši igrači moraju biti oprezni, a u utakmicu moraju ući uz maksimalni angažman.

S obzirom na to da se radi o početku sezone, neophodno je biti oprezan zbog suspenzija koje se prenose iz prethodne. Tako u ovom susretu nećemo moći računati na dvojicu novih igrača u našim redovima. To su Joco Stokić i Secouba Diatta koji su u posljednjem kolu prošle sezone dobili treći žuti karton. Stoga će vjerovatno i protiv Borca istrčati tim sličan ovom iz evropskih utakmica. Ostaje još samo da se vidi ko će dobiti priliku za igru na lijevom boku.

Posljednje tri prvenstvene utakmice ova dva rivala su okončane minimalnim rezultatima. Ipak, posebno upozorava podatak da smo od Borca poraženi u posljednje tri gostujuće utakmice. Ukupan omjer u okviru bh. prvenstava je na našoj strani (dvanaest pobjeda i deset poraza), kao i gol-razlika (25:21), dok smo na Gradskom stadionu slavili tri puta u ukupno jedanaest gostovanja. Inače, ovo će biti ukupno 73. međusobni susret dva kluba u raznim takmičenjima od 1946. godine kada je odigran prvi. Do sada smo slavili 32 puta, 24 puta smo poraženi, dok je 16 utakmica završeno neriješenim rezultatom. Ukupna gol-razlika je 113:92.

Utakmica se igra sutra od 20 sati.